Балансът между кариера и брак

• 47 429
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 755
Като каза ресторантчето, забелязвам, че в България има бум на приготвянето по ресторанти или заведения за хранене, на домашна храна. явно посоченият от теб модел се практикува доста.

# 1 756
Не знам за кои ресторантчета говорите, ние имаме безброй опити да поръчваме от такива и нищо домашно няма в храните. Казвам го като емпиричен опит, ако можете да препоръчате такова място в София, кажете.
Особено покрай пандемията съм поръчвала от стотици места, без преувеличение. Първо, ако дефинираме "домашна храна", отпадат всякаквите fish&chips бг вариации и второ, ако включим примерно питателни супи или богати на зеленчуци, добре приготвени храни, те не пристигат бавно приготвяни в зехтин, уверявам ви.

Просто човек поръчвайки си ресторантска храна, се примирява, че в нея няма да има нищо домашно.

# 1 757
  • Далечният изток
Ресторант и домашна храна... оксиморон.

# 1 758
До нас пък има 2 места, от които купуваме вкусна готвена храна. Не се водят ресторанти. Имат голяма посещаемост.

# 1 759
Извън София още има опции явно. До моята работа има голямо заведение за бързо хранене. Взимам понякога за обяд за вкъщи пиле с ориз и подобни. Аз самата хапвам там супа. Много са добре. Аз не съм фен на ресторантска храна, но тяхната ми харесва.

# 1 760
То и до нас има 3/ център, от тях поръчват офиси и ние ги пробвахме, но храната е ужасна. Винаги има пиле, което е разиграно на принципа: останалото от вчера на супа, това днес с ориз или картофи и чаша мазнина на порция. Има мусаки с кайма, която е от най-евтината и с оцветено от пипера олио, има уж зеленчуци на пара, които са от пакети от фризер, безвкусни. Никога не сме попадали на нещо вкусно и домашно.
Имахме за кратко ресторант с претенции за храна за спортисти: варен на пара ориз, броколи, кюфтета без пържене, безсолна храна, но то с това им се изчерпваше асортимента. За веднъж седмично ок.
и тн...

# 1 761
  • София
Крис, понеже и аз те питах същото, отговорът ти си е измъкване. Не те питаме дали жена ти има свободно време да се занимава с други неща, а дали ако се наложеше ти да жертваш твоето свободно време и да поемеш нейни задължения, за да може тя да гони определена кариера, би го направил?

Иначе, разбира се, че не говоря буквално. Но има натиск, обществен и от доста мъже, жената да поема домакинството, а за другото - ако остане време, намиг, намиг Wink В темата достатъчно мнения го показаха нагледно.

# 1 762
  • Далечният изток
Ресторант или закусвалня с вкусна храна не означава домашна храна...

# 1 763
  • София
И ние имаме едно тип ресторант с 1 маса и витрина.  Домашна храна - ако аз сготвя вкъщи, някои дни от седмицата... Тази седмица не съм готвила, да си призная. Въобще този месец ми е екшън всяка седмица от понеделник до четвъртък. Ама до късно вечерта. Днес се опитвам да си почина и да ми дойде муза за готвене.

# 1 764
Близо до нас, не е в София, има магазин за месо и топла витрина. Аз като готвеща бях скептична , че влагат останало месо, ноо всичко е прясно и точно домашно, зависи си и от готвачите. Вчера си купих свински ушички, питам варени ли са? Не, били приготвени в конвектомат, брех ти да видиш, разкошни бяха😆

# 1 765
Много по-здравословно ми е да сготвя аз, отколкото да разчитам на take out. Така съм си организирала времето, че готвя 2-3 пъти в седмицата за всички дни, пълня хладилника с кутии и всеки да яде каквото си иска.  Не ми тежи, нито ми пречи на работа, почивка, време за развитие и усъвършенстване.

# 1 766
Аз не мога да се меря с готвачите в добрите ресторанти. Който приготвя по-вкусно от тях - евала! Grinning

# 1 767

Можеш ли да ме посъветваш как се натиква жена в кухня? С бой ли, или се връзва с верига за мивката?

С бой, да. В 20% от случаите, според официалните статистики от 2021 г. Да, в България. Освен ако не съществуват две такива държави, и ти не живееш в доста по-добрата версия.
Преди да получиш апоплектичен пристъп: не казвам, че *ти* си такъв случай.
Но веселите майтапи в стил "Можеш ли да си представиш какъв абсурд!!", при положение, че се случва непрекъснато... колкото и да ми се иска наистина да беше абсурд... някакси не ми стоят сладко.

# 1 768
  • София
Ресторант и домашна храна... оксиморон.

Абсолютно, то самият израз "домашна" изключва ресторанта Simple Smile
Не че не съм поръчвала или взимала, но винаги съм съжалявала след това. Суши само си поръчваме от навън, понякога и пица, защото Виктория например я правят много тъничка, както ми харесва и както аз не мога чак да я направя.

# 1 769
Крис, понеже и аз те питах същото, отговорът ти си е измъкване. Не те питаме дали жена ти има свободно време да се занимава с други неща, а дали ако се наложеше ти да жертваш твоето свободно време и да поемеш нейни задължения, за да може тя да гони определена кариера, би го направил?
Не разбирам напълно. Единият ще жертва, ОК. А другият ще стои и ще приема жертвоприношенията?

Да вземем например едно равноправно семейство - прибират се в къщи в 6, а след 10 вече става късно, така че имат 4 часа активно време на ден. Всеки има по 2 часа "работно" и 2 часа свободно време:
2 часа "работно" - помощ на децата за училище, да им сложиш да ядат, да пуснеш пералня, миялна, да идеш до магазина, до мазето, до кофата за боклук, и т.н. Разделят си ги по равно.
2 часа "свободно" - ТВ ли ще гледа, книжка ли ще чете, с приятели ли ще излезе - каквото желае.

Доколкото разбирам, предлагаш ако жената реши например да тръгне вечер на курсове за да става учителка по йога, да вземе от тия 2 часа "работно" време, а не от 2-та часа свободно? А пък мъжът да поеме своите 2 + нейните 2 и да има 0 свободно?
Питам, та да знам това ли представлява феминизма и равноправието.
И ако е тъй, може ли мъжът например да се запише на курс по бас китара, за да става рок-музикант като втора кариера, а жената да си жертва свободното време, за да може той да се развива?

Общи условия

Активация на акаунт