Балансът между кариера и брак

• 47 481
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 575
На Крис аргументацията пак ме обърка. Първо беше как на неговата жена години майчинство вкъщи и две деца не ѝ попречили на кариерата и развитието, хем сега пък била мързелива и не искала да учи, да прави курсове и да полага усилия. Кое е от двете последно?

# 1 576
Не знам мързелива ли е или не (според мен не е) ама добре, че не е такава устата като вас тук, че как щях да се оправя с нея в къщи не знам.
То каже човек едно, те кажат 10 насреща му, както и почват да му слагат думи в устата.
Последно: моята жена си е нормална майка, съпруга, и професионалист с офис работа, без велика кариера - по неин избор.

# 1 577
За другите не мога да говоря, но такава като мен със сигурност не би ти се налагало да търпиш, защото имаме твърде сериозна разлика във виждането за определени неща, с които аз компромиси не правя.

След като жена ти не е пример за велика кариера или каквато и да е такава, моля не ни я давай за пример как професионалното развитие не страдало ако си седиш 2 - 4 - 10 години вкъщи, защото просто не е вярно много често.

Това, че може да се ходи на работа и да си гледа човек семейството не видях някой да оспори, много хора го правят и не виждам защо трябва да се брои за постижение в живота.

# 1 578
А ти колко деца роди и изгледа покрай великата си кариера, ако би споделила?
Ако имаш такава де, защото не видях и това да си споделила (не съм чел целия форум).
Та да имаш от каква позиция да посъветваш другите жени за баланса, преди да ги шеймваш че били мързеливи ако не са направили хем кариера, хем да са гледали и деца.

# 1 579
Не знам мързелива ли е или не (според мен не е) ама добре, че не е такава устата като вас тук, че как щях да се оправя с нея в къщи не знам.
Ако не за друго, помигнаха ти да оцениш жена си.

# 1 580
Аз съм много далече от възрастта, в която имането на деца е невъзможно или трудно и съм по-млада от много хора тук. Така че вярвам, че ако няма здравословни пречки, имането на деца няма да е проблем.

Колкото до кариера, това е относително, но предполагам това, че редовно давам интервюта и ме канят да говоря на всевъзможни конференции в моя бранш вече от години (тоест преди да навърша 30) вероятно се брои за нещо. Както и че ръководех най-големия проект в моя бранш в Европа и един от най-големите такива в света, също преди да навърша 30. И благодарение на това успях от 120 часови работни седмици да мина към 40 часови такива с пъти по-високо заплащане, заради натрупания опит искам да кажа. Сега мога да си позволя да си цъкам мамата, защото си седя в таксито към следващата среща в бавния трафик тук.

Както казах, познавам много жени с кариера, която аз дефинирам като поне регионални успехи и висока позиция в йерархията в релевантни фирми в съответния бранш (изхождайки от корпорации). И да, масово имат деца и семейства.

Други въпроси имаш ли?

# 1 581
Еееем то така е, не всеки има капацитет за "устата" жена. Демек жена, която си отстоява позициите и не й пука,.че някой си смята, че е по-прав по презумция щото има нещо да виси между краката... Добре, че подобни екземпляри бягат от лошите "устати жени Wink

# 1 582
Интересно нещо е форумът. Един или няколко поста на даден потребител могат тотално да променят мнението ми за него.

# 1 583
  • София
Браво, БедКарма, впечатли ме! Винаги се радвам, когато видя млади, успешни жени. Още си спомням когато поех моя пост как питаха, дали още имам 30, и клатеха с глава как нямало да се справя. И то все шефовете мъже - жените, които дори май са повече, не реагираха така.

Еееем то така е, не всеки има капацитет за "устата" жена. Демек жена, която си отстоява позициите и не й пука,.че някой си смята, че е по-прав по презумция щото има нещо да виси между краката... Добре, че подобни екземпляри бягат от лошите "устати жени Wink

Те и да не бягаха... Joy

# 1 584
Не знам, не знам. Явно като се прибера довечера от работа, трябва да се скарам на мъжа ми. Не се държи като типичен форумен мъж.
Вече взима 3-пъти по-голяма заплата от мен, пък чисти повече от мен (пълен Монк, пък и аз съм с проблеми с гърба - не съм пипнала прахосмукачка от сигурно вече 4 години), не може да готви, но пък е плътно до мен при заготовките - бели, реже. Пък и пуска пералня и сушилня, и глади. И двамата стремим да се развиваме и да сме добри в попрището си. Днес единия работи до късно, другия поема домакинството. Утре е другия.
Този месец аз съм командировка, другия е той.
Всеки търси оптималния баланс за връзката и кариерата си. Но никога, абсолютно никога за 11 години заедно не ме е накарал да се чувствам като прислужница или че съм длъжна да поема и въртя някакви домакински задължения, защото той вади повече пари. И в началото на съвместното ни съжителство, когато аз бях с по-големите доходи, никога не съм го карала да се чувства по-малко пълноценен човек, само защото аз съм влагала повече пари в общия бюджет. Всичко е купено с наши пари, изкарани от двамата, почивките се плащат с общите ни пари. 
Трябва си уважение и разбиране към партньора, за да се постигне баланс.
Което за съжаление като чета коментари на някои от мъжете, разбирам, че те нямат такова към половинките си.

# 1 585
Мъжете във форума не са представителна извадка. Надявам се.

# 1 586
Аз като наситила се на корпоративна среда, мога само да се радвам на самоувереността на младоците като BadKarma. Сега им е времето да дерзаят и да се хранят с усещането, че владеят света.
Все пак, аз няма как да се радвам на цинизма, с който се сдобих с възрастта.
Тъкмо си купиш яхтичка и таман да ѝ се изкефиш, до теб вземе, че акостира тройно по-дълга да ти хвърля сянка. Винаги ще има по-големи риби в океана...
С проекти не ща да се хваля, нито с мащаби, отдавна не ме впечатлява да ходя на срещи с хора, които идват с личните си самолети, консиержи, готвачи и т.н. На мен тия проекти ми изядоха младостта и здравето и обогатиха някого някъде си в други държави и континенти. Добре, че се появиха децата, няма да се уморя да казвам, че те са моята най-голяма благословия, т.к. бяха свръх нетолерантни към моя работохолизъм и ме накараха да се центрирам. За мен това беше животоспасяващо, иначе сега щях да съм с поне няколко инфаркта/инсулта и няколко милона повече, с които да се опитвам да огранича пораженията по тялото и психиката си.
Чудя се какво им гонят хората на тези кариери, сега да бях на 20, щях да си изиграя картите по съвсем друг начин.

# 1 587
Е много ясно, че гледам кое по-изгодно, всъщност бих го нарекъл по-ефективно и лесно за семейството, не само за мен.
То и в офиса аз ли да настройвам мрежата, та да объркам нещо, като си има ИТ, който умее това по-добре от мен? Той пък не ми се бърка в това, което аз умея да върша. Така е по-ефективно за фирмата.

И в къщи защо аз да готвя, като жена ми готви по-вкусно от мен?
Защо тя да ходи да пазарува и мъкне торбите, като ходя аз, който съм по-як от нея?
Защо когато в къщи плаче бебе, да ходи тя да работи и да изкарва 2 пъти по-малко от мен, като може да ходя аз и да изкарвам 2 пъти повече?

Няма кой да ме убеди, че наобратно е по-ефективно и продуктивно за цялото семейство, затова в къщи е така. А в която къща обратното е по-ефективно за тях, нека го правят наобратно - в къщи всеки си е господар и не бих му се месил.
Напълно очакван отговор от потребителите мъже, поне  в мнозинството.

Нима жена ви е учила за готвач/чистач/ учител/гледач, че го прави по-добре или просто неволята я е принудила да го прави достатъчно пъти за да се научи да го прави прилично? Или просто тя го умее, само защото е от женски пол, и й  е невероятно интересно да го прави?

ММ може и в пъти повече да изкарва от мен на моменти, но  детето, дома и домакинството са общи и по-високият доход не извинява адбикацията от всичко извън работата. И готви, чисти, гледа детето, и прочие.

Ако реално доходът е 2 пъти отгоре един мъж трябва да осигури друг човек, заместващ го, в неговите 50% от дяла му по общите деца, домакинство и дом.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 19:02 от Анонимен

# 1 588
sylviana, и според мен корпоративната кариера е пълна с подоводни камъни. Аз бързо приключих, докъм 30-тата си година. Не съм била на най-висши мениджърски позиции, но постигнах това, което беше абсолютен връх на тогавашните ми представи и страшно кофти се разочаровах. Понякога едно си мислиш, а друго излиза.

# 1 589
Аз вече спрях да се впечатлявам от хора, които са постигнали много в работата, но в личен план не могат да похвалят с кой знае какво. Да ми покажат и докажат прословутия баланс, за да им пляскам с ръце. Дотогава приказките им ще са ала-бала (за мен).

Общи условия

Активация на акаунт