Балансът между кариера и брак

• 47 410
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 770
Крис, човешките взаимоотношения не са въпрос на математика. Ние с моя мъж примерно работим и имаме дете и куче. Грижим се за тях и двамата. Аз имам доста “извънкласни” занимания, които обикновено ми отнемат по няколко часа вечер (не всяка вечер). Не са свързани с кариерата ми, а с хоби, тоест няма да ми увеличат дохода, а по-скоро струват допълнителни разходи. Досега не съм имала проблем със съпруга ми, въпреки че няма реципрочност, тк той няма скъпи хобита. Ние сме семейство, не си държим сметка за тези неща. Точно както и вие с жена ти. Ако аз съм на нейно място, ще заменя хобитата/развлеченията с курсове, тоест, твоето свободно време няма да се намали, но това съм аз. Не познавам жена ти.

# 1 771
Крис, как ги виждаш тези по 2 свободни часа на човек? Излиза, че като се приберат от работа, единият се заключва в една стая, за да си ползва свободното време (чете, тледа ТВ, прави си козметични процедури), а другият почва да готви за вечеря и да наглежда децата. Като минат двата часа се сменят. Такива хора биха били като съквартиранти или колеги, но не и като семейство.

# 1 772
Обикновено хората се женят за да прекарват свободното си време заедно. Пък то и сега с тези кухньоли само в банята си сам 😁Телевизията, готвенето и играенето на компютърни игри всичкото става в едно помещение. Това че не водят непрекъснат разговор в никой случай не прави хората "съквартиранти", то не може да си като в кол център нон-стоп плямпане. Както се каза и наскоро в едно романтично тв предаване, най-хубаво е да ти е приятно да си помълчите заедно с любимия. Излизането с приятели поединично вече не става всеки ден, това е смисъла на брака, избираш един човек пред останалите, правиш семейство и това ти е центъра на вниманието. С приятели да излизаш веднъж седмично не пречи, а и болшинството хора не излизат всяка вечер, така че едва ли имаш компания да те чака всеки ден в бара.
Да вземем например едно равноправно семейство - прибират се в къщи в 6, а след 10 вече става късно, така че имат 4 часа активно време на ден. Всеки има по 2 часа "работно" и 2 часа свободно време:
2 часа "работно" - помощ на децата за училище, да им сложиш да ядат, да пуснеш пералня, миялна, да идеш до магазина, до мазето, до кофата за боклук, и т.н. Разделят си ги по равно.
2 часа "свободно" - ТВ ли ще гледа, книжка ли ще чете, с приятели ли ще излезе - каквото желае.
У вас по два часа на ден ли са ти помагали след училище? Може да е специфичен случай, всъщност доста деца си пишат домашните сами. Пералня и миялна се пускат за 5мин, не за 2ч. Докато се готви манджата също не седя да й светя, въобще никое от тези неща не отнема 2ч. В магазин също обикновено не се ходи всеки ден, особено да прекараш там 2ч, така че не ти излиза сметката отвсякъде.

# 1 773
  • München, Deutschland
Крис, понеже и аз те питах същото, отговорът ти си е измъкване. Не те питаме дали жена ти има свободно време да се занимава с други неща, а дали ако се наложеше ти да жертваш твоето свободно време и да поемеш нейни задължения, за да може тя да гони определена кариера, би го направил?
Доколкото разбирам, предлагаш ако жената реши например да тръгне вечер на курсове за да става учителка по йога, да вземе от тия 2 часа "работно" време, а не от 2-та часа свободно? А пък мъжът да поеме своите 2 + нейните 2 и да има 0 свободно?
Питам, та да знам това ли представлява феминизма и равноправието.
И ако е тъй, може ли мъжът например да се запише на курс по бас китара, за да става рок-музикант като втора кариера, а жената да си жертва свободното време, за да може той да се развива?
Крис, да, точно това е въпросът, специално оцветих в червено и болднах: готов ли си да жертваш твоето свободно време в името на жена си, за да може тя да се развива кариерно.

Нито феминизмът като движение е релевантен тук, нито говорим за развиване на хоби.

Съвсем отделно, понеже имам немалко приятели рок и метъл китаристи, единият включително вкъщи, принципната идея, че ще започнеш да свириш тепърва на инструмент и да учиш за пръв път теория на музиката на 30+ и това ще ти стане основна кариера, е меко казано наивна.

# 1 774
Нито двата часа, нито китарата съм имал предвид буквално, а просто като примери.
Ако под "да си жертвам свободното време, за да се развива тя кариерно" имаш предвид да ходи да бачка някъде по 12ч на ден - ми не. Аз съм го правил това, ама като съм бил ерген. Не съм очаквал някой да ме чака само да се прибера да спя при него, да ми даде топла храна и нов кат изпрани дрехи, пък аз да оставя пари, и хайде чао. Като са ми се родили деца си работя по 8 часа, нарочно съм оставил една област, в която вадех повече пари, но трябваше да пътувам по клиенти и да работя дълги часове. Какъв е смисъла единият да работи толкова и да не си вижда партньора и децата, освен ако не им трябват пари? А ние си изкарваме достатъчно.

Честно казано, такава жена за какво ми е? Оставям я на други мъже, има сигурно и по-широко скроени от мен, които биха се съгласили да й готвят и перат и да й гледат децата. Особено ако не умеят сами да изкарват пари, хем ще си паснат идеално.
Нямам предвид да оставя жена си с децата на друг, а че въобще нямаше да ми е станала жена ако беше такава.

# 1 775
  • София
Не разбрах само какво общо имаше въпросът ми с феминизма Joy Това си е чисто човешка ситуация. Но благодаря, че най-накрая отговори Wink Общо взето, жената е свободна да прави каквото иска, стига това да не засегне теб Joy Принципно няма лошо - аз също не бих търпяла мъж, който все го няма, въпреки че може би бих се жертвала за някакъв период, ако му трябва тласък. Та това не е проблем, просто се надявам нещата да са реципрочни. И в този ред на мисли, един последен въпрос - би ли бил склонен да си размените сегашните роли, ако на нея й излезне гарантирана възможност да печели повече от теб? Абсолютно същата конфигурация като време и задължения, просто обърната?

Иначе за готвенето, вкъщи готвя предимно аз, но не всеки ден. Обичам домашно, пък и ми се получава доста добре. Но все пак взимаме си храна и отвън, защото готвенето си е време и усилия, които предпочитам да вложа в други неща.

# 1 776
Значи. Да отглеждаме дете с помощ от родители е срамно, но да се възползваме от чистачка, бърсачка и готвачка на “домашна” храна е похвално.
Айде, ключ!

# 1 777
Крис, жена ти готви 2 пъти седмично, а защо ти не го правиш в останалата част от времето, а се храниш навън?
А децата как се изхранват с това готвене само или и те са на институционно отглеждане- детска кухня/ градина/ столова или кутийки от баба Wink?

Скрит текст:
От както сме заедно с мм му приготвям обяд, също както и на щерката в кутия. И двамата държим на добрата храна, а както сме на режими му и тегля грамажа на месото и зеленчука за кутиите.

Сутрин му правя кафе от предната вечер заредено да го чака като стане в 5, а той на мен ми го приготвя преди да тръгне, да ме чака като стана.

Вечер, той вечеря от 30 години само със салата, която му приготвям аз или той, а ние с щерката сме на салати, супи и т.н., които готвя и обичам да имам кутийки за другия ден за закуска или вечеря.

В уикенда и в средата на седмицата той прави барбекю, а аз приготвям супи и гарнитурите към месото и правя кутиите за обяд за 3-4 дни напред.

Той ни прави домашни луканки, рибици, сушеното месо/риба  и почти всичко с месо го овкусява, маринова, купува подправки и се занимава изцяло с това всяка седмица.

Отработено е с годините и ако аз не ги направя, ги прави той. Или ако не ми се готви въобще, просто му даваме поръчка и отива да ни вземе храна за вкъщи, като щерката е по-изискваща и все го разкарва за нещо си.
Само той пазарува основно със списък, аз пазарувам онлайн.

Наричам го грижа един за друг и сега си представям как някой казва, че са ме натирили в кухнята Simple Smile боса, бременна и с черпака Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 14:31 от Анонимен

# 1 778
Нито двата часа, нито китарата съм имал предвид буквално, а просто като примери.
Ако под "да си жертвам свободното време, за да се развива тя кариерно" имаш предвид да ходи да бачка някъде по 12ч на ден - ми не. Аз съм го правил това, ама като съм бил ерген. Не съм очаквал някой да ме чака само да се прибера да спя при него, да ми даде топла храна и нов кат изпрани дрехи, пък аз да оставя пари, и хайде чао. Като са ми се родили деца си работя по 8 часа, нарочно съм оставил една област, в която вадех повече пари, но трябваше да пътувам по клиенти и да работя дълги часове. Какъв е смисъла единият да работи толкова и да не си вижда партньора и децата, освен ако не им трябват пари? А ние си изкарваме достатъчно.

Честно казано, такава жена за какво ми е? Оставям я на други мъже, има сигурно и по-широко скроени от мен, които биха се съгласили да й готвят и перат и да й гледат децата. Особено ако не умеят сами да изкарват пари, хем ще си паснат идеално.
Нямам предвид да оставя жена си с децата на друг, а че въобще нямаше да ми е станала жена ако беше такава.

Сха, виж колко елементарно. Ама мене ме захапа, че не съм била имала все още деца, та какво разбирам аз от баланс (или явно от кариера). И аз съм работила много повече от 8 часа на ден като съм била мома, а последните години си работя по 8 часа на ден, каквото явно се има за нормата. Само дето моя труд се е изплатил и не се е налагало да оставя работа, на която съм вадила повече пари, а си намерих такава, в която да вадя повече пари за по-малко вложено лично време. И съм направила това с мисъл, за да мога когато имам семейство да не работя повече от другите, или поне не в нормалния случай, и да мога да си позволя ако преценя да мина на 50% и да издържам себе си и дете/деца. Но каква ти беше реакцията? И такава жена не ти трябваше.

Не всеки мъж, който пуска пералнята, е чехльо. Ще каже човек от мама сте се прехвърлили на жените си да ви перат. И да, редно е както тя го е правила за семейството си ако тя пожелае да се развива кариерно и ти да го правиш.

Ама какво излезе?
- да се развива жената кариерно като мома не върви, щото такива сме устати
-ако иска да се развива след като си е родила децата имала време за кариера (щото аз и някои други устатници пък нямаме времв да родим две деца все едно)
- ако реши обаче все пак да я прави тая кариера ти ще я зарежеш, защото за какво ти е такава жена

Леле мале.

На въпроса на Лъвицата Крис отговори по-рано - за гледане на деца ако беше, не, защото не можел да кърми и природата била отредила, че жената трябвало да си гледа децата. Едва ли в друга ситуация ще е по-различно, защото нито той иска такава жена, нито такава жена би искала него със сегашната му нагласа.

# 1 779
И в този ред на мисли, един последен въпрос - би ли бил склонен да си размените сегашните роли, ако на нея й излезне гарантирана възможност да печели повече от теб? Абсолютно същата конфигурация като време и задължения, просто обърната?
Не разбрах какво да разменяме - аз работя 8 часа, и тя 8. Ако се разменим, пак ще работим по 8, но тя ще печели двойно повече - ми супер. Или аз трябва да почна да печеля двойно по-малко, за да не излезе, че я потискам?

Или имаш предвид да си разменим домашните задължения? Не, не бих. Много е неефективно човек да остави на друг това, което е правил от години и оня да го свърши пак така. В същото време първия да почне да учи неща, които преди не е правил.
Например аз отивам на Билата, пълня торбите и ги донасям, това отнема да кажем час. Тя после готви за час. Това ли да разменим? Аз докато се науча да готвя, ще мине доста време. А жена ми готви добре и обича да готви (макар да не го прави всеки ден). Защо аз да почвам да правя нещо, което не ме влече, а тя да не вземе като всяка майка да приготви нещо вкусно, за да нахрани децата си - само за да сме модерни? А вместо това да мъкне торбите - че тя тежи 50 кила, торбите са 20.

Или ей сега този или следващия уикенд мисля да ида да сменя зимните гуми с летни, а жена ми мисли да си пресажда цветята на балкона.
Значи трябва да пратя нея да купи гуми и да ги монтира (тя не знае какво е зимна и лятна гума), докато аз пресаждам цветята? И аз не знам каква пръст да купя и кое как да подрежа.
Ужасно е неефективна такава размяна.

# 1 780
Ако пазарувате основно храна от вън не виждам какъв е проблемът с размяната по отношението на готвенето. А неща като да поддържаш елементарна хигиена и ред вкъщи би трябвало да ги може всеки възрастен и да сте взаимнозаменяеми. Или има хора, които не могат една пералня да пуснат без надзор?

# 1 781
  • София
Абе питам бре, Крис, защо толкова се палиш Joy

# 1 782
И аз това се чудя. Всички казахме - супер, че работи за вас си вашия модел. Но се обсъждат алтернативи, просто като дискусия, а Крис си обяснява как само техният семеен модел е валиден и други не са приемливи.

И жени различни от неговата женичка явно не стават 😂

# 1 783
  • München, Deutschland
Ужасно е неефективна, защото така сте свикнали.

Гумите си ги сменям аз, имаме си гайковерт, имаме си и динамометричен ключ. За 4 гуми ми отнема 45 минути, и аз тежа 55кг. Да, приятелят ми е по-бърз, не се меря, но чак толкова неефективна не съм. Да натоваря гумите в колата, да отида до гумаджийница, да изчакам смяната, да се върна и да върна ненужните гуми обратно в мазата, ще ми отнеме мининум двойно.

За чантите - ми да, толкова тежат чантите, вкл. напитки в каси са и над 20, затова ползваме коли.

А той пък може да нареже една чушка и една глава лук, да смеси с кайма, да направи соса и да имаме чили кон карне за бърза вечеря. Домашна паста с домашно тесто, разточване, нарязване и сос, като след това си е почистил и наредил миялната, му отнемат 40 минути по часовник, аз самата няма да се справя така бързо.

Та остави ти ефективността, тя се постига  много често с упражнения и повторения.  А вие у вас сте си направили зависимост - да не знае какво са летни и зимни гуми жена ти, а ти да не сготвиш нещо набързо за вечеря... Няма лошо, ако на вас ви харесва, но аз не си представям като възрастен човек без увреждане да не мога да свърша елементарни неща и да чакам някой да ми го свърши...

# 1 784
Не мога да си представя да съм с мъж, който елементарно не може да се грижи за дома, почистване, дрехи, храна или да не желае сам да се научи на новите неща -като как да се гледа новородено/ дете/тийн и да няма интерес извън работата, колата и някой ремонт през 15 години Simple Smile

Другите жени пък други неща забелязват и не биха се примирили с такъв мъж..и дискусията си върви.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 05:05 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт