Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 154
  • 820
  •   1
Отговори
# 135
То, ако има 5% и застраховка, е супер.
Но  досега не съм видяла някой да се е похвалил, все се оплакват, че вземат по-малко.

# 136
Прилича, но има разлики. Депозитът е гарантиран до 100 000 евро,  а застраховката не. Но пък застраховката има други предимства - парите са несеквестируеми, а и може да се насочат към кого си реши застраховащия без хипотезата на запазен дял, както е при влога, ако се стигне до наследство. Застраховката ЕВЕНТУАЛНО има и някои данъчни предимства.

Не, за друго говоря аз..нещо не се разбираме явно.

Говоря, че това което си внесълна падежа , ти е гарантирано, че ще си го вземеш обратно. Аз това имам предвид. За тази гаранция говоря.

Не говоря за гарантиран депозит до 196 000 лв в случай на фалит, от фонда за гарантиране.

# 137
  • София
Благодаря за отговорите, няма как да прочета договора, понеже баща ми живее в друг град, но това което прочетох в сайта на ДЗИ в някакъв Основен информационен документ е точката Сценарий на резултатите и в таблицата при  - Минимална възвръщаемост е написано - Няма минимална гарантирана възвръщаемост. Може да загубите част или цялата си инвестиция - та се чудя при какво положение може да се случи това.
След това има критичен сценарий при който след 5 години за 10 000 Е взимаш около 200Е отгоре, но дали е така, следващите сценарии вече са по оптимистични
По надолу има дадени такси, които са първоначално 0.49% от инвестицията за застрахователно покритие и административни разходи и 1.05% годишно за управление и други оперативни и административни разходи.
Ще видим, казах му да чете договора, но това което намерих като законово положение, че можеш да прекратиш едностранно с писмено искане застраховка живот до 30 дена след подписването на договора, ако договора е за над 6 месеца срок, може да ти удържат някаква сума пропорционално за дните в които си имал тази застраховка, въпросът е каква сума ще е това.

# 138
  • München, Deutschland
Дева, да, абсолютно се съгласявам, важно е да се видят тези текущи такси и какво разбират под премията, която са написали. Това от общия сайт не става съвсем ясно. Вече дали условията спрямо България са добри или има и по-добри наистина Купу като живуща в България ще знае по-добре (например застраховка живот не само при злополука, а и при болест, да кажем или пък стойността н атаксите висока ли е, % от сумата ли е...)

Тета, поне за този продукт на ДЗИ пише на сайта им, че си получаваш внесеното МИНУС текущи такси, МИНУС някаква премия (тр да се уточни тя връща ли се накрая ако не е използвана) и ПЛЮС гарантирани 5% на сумата (вероятно 5% от сумата след тези такси, т.е. нетната).

Купу, това, което четеш, обща информация от сайта ли е или конкретно се отнася за този продукт? Ако е просто някакъв документ, то трябва да видиш той има ли касателство въобще по дог на баща ти.

# 139
Здравейте,

проблемът не е в продукта, а в това, че не е подходящ в конкретния случай за клиента. Това е много добър пример за лоша продажба, която е базирана само на постигането и изпълнението на годишните цели на продавача. Супер непрофесионално.

# 140
  • София
За конкретния продукт е, най-долу на страницата за която дадох линк има Полезни документи, които са Преддоговорна информация и Основен информационен документ.
Сега се замислих дали под инвестиция /за която пише, че няма минимална гарантирана възвращаемост/ се разбира сумата която е вложил или това са допълнителните средства ,които биха се добавили към първоначалната сума.
Моето мнение, е че е най-добре ако успее да развали договора с минимални последствия, виждам, че вече съжалява, ама като не разбира и се двоуми по-добре нищо да не беше правил.
Като казал, че е възрастен човек, всичко се случва  и може да се наложи парите да му потрябват по-рано, служителката казала да мисли позитивно Rage

# 141
И защо да го разваля? Има ли по-добра идея какво да прави с парите? След пет години с много голяма вероятност акциите ще са нагоре, та не е някаква набутвация.

Онова с песимистичните и оптимистични сценарии е за представянето на фонда (акциите), но в случая заради различния продукт имате защита.  На мен не ми изглежда лошо - инвестиция с приличен потенциал и минимален риск. При липса на алтернатива си е съвсем ОК.

# 142
Ми ако му потрябват утре на човека кеш пари? Не е на 30

# 143

Този проблем повдигнах още в първия си пост - това е слабото място на тази инвестиция и трябва да се обмисли. Но ако са "излишни" пари всичко е ОК. А ако иска ликвидност - влог в банката и толкоз.

# 144

Именно.
Застраховката няма ликвидност. Има, но с големи загуби и не е желателно.
Това, че е несеквестируема едва ли е някакъв плюс за него, надали има любовница на която да я завещае.
20 000 не са сума, която бих прежалила аз.
А за излизане на плюс, от застраховка, не просто някакви инвестиции, се подписвам, че не вярвам.
То това е уловката. Да, имаш застрахователна част, ако не доживееш срока. И ще е добре за близките. Но, ако го доживееш, ще си платиш риска.

# 145
  • München, Deutschland
Ако му трябваха, нямаше да ги е вложил на 5г срок. А и вие го изкарахте, че 68 е вече на доизживяване. Ми има си още време.

За какво могат да му потрябват спешно пари, освен нещо здравословно (да не дава господ)? Все пак има деца, сигурно ще му помогнат, щом са във връзка помежду си, не е нужно да разваля застраховката. Пък ако я развали, в крайна сметка здравето е най-важно, майната им на тия 5%, които евентуално ще трябва да даде, все пак тези пари са негови и ще ги ползва за себе си, така поне има шанс нещичко да изкара от тях...

# 146
Пак да попитам - моля ви насочете ме къде да чета, възможно ки е като изтече наказателният срок, да си прехвърля позициите от животозастраховката в инвестиционна платформа извън застраховащото дружество? Или може само теглене в кеш.

Човекът не е на изживяване разбира се, но не дай Боже може да се наложи лечение, може да реши да пътува, да закупи къща на село...

# 147
  • München, Deutschland
Спринг, бих погледнала има ли нещо специално да пише в договора и ако няма, директно бих се обадила на институцията, с която е сключена застраховката. Поне при нас (в Германия)  ще ти ги върнат по посочвна от теб сметка и оттам нататък ще си оперираш с тях. Не мисля, че ще има опция кеш даже - обикновено това са хиляди левове, със сакове и куфарчета ли да ходиш да си ги взимаш... А защо те интересува всъщност отсега? Ако свършва наскоро, така и така трябв ада се срещнете, за да говорите за прекратяването и да попиташ, ако пък щти остава повече и ще я държиш до края, може дотогава да се сменят неща, може вече в Бг да има евро и всякакви такива, не бих го мислила отсега...

# 148
Имах предвид, дали мога да ги прехвърля като позиции, а не да ги ликвидирам да ми превеждат кеш по сметка

# 149
Имах предвид, дали мога да ги прехвърля като позиции, а не да ги ликвидирам да ми превеждат кеш по сметка

Почти сигурно не.

Общи условия

Активация на акаунт