Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 204
  • 820
  •   1
Отговори
# 150
  • München, Deutschland
Застраховката с инвестиционен характер ли е и искаш да купиш все едно същите акции (например)? Не мисля, че може да стане директно. Ти в момента имаш може би застраховка, в която си купила някакъв инвестиционен фонд, т.е. имаш някаква сметка към застрахователя и тя ще приключи / ще се закрие с приключване на твоята застраховка (освен ако нямаш още активи / застраховки / друго там). После ти ще си получиш тези пари и за да можеш да ги инвестираш, ти трябва брокер или сметка в банка, от която това е възможно (предишната, както казахме, ще се закрие). Като си откриеш такава сметка или брокерски акаунт (което може и сега ако искаш да направиш), може ако искаш да си купиш и същия фонд, който досега, може и друг. Но няма как без сметка някъде да влагаш пари и да купуваш фондове, същото е като с други банкови операции - няма как да имма онлайн банкиране без да имам сметка (примерно), респ. няма как да купуваш акции / дялове / фондове без да имаш сметка.

# 151
Нищо страшно не се е случило с парите на бащата на Купу, прегледах линка на ДЗИ, пише си “защита на капитала”. Криси го е обяснила много хубаво, да не се повтарям. Аз лично спечелих точно от такъв продукт, на друга застрахователна компания, точно беше Застраховка Живот, свързана с инвестиционен фонд. Още не бяха много популярни през 2015 г. Имах свободни 30000 лв и буквално направих услуга на колега, който трябваше да върже плана през декември. Главницата гарантирана, мислех ще ги изтегля след минималния срок 1 г с 3% такса на изхода. За тази ми инвестиция получих и комисионна като агент, така, че нямаше да съм на загуба.
Следих си графиката на продукта и като се вдигна проверих колко ще получа след таксата, 6000 лева беше, изтеглих и почерпих семейството с една чудесна екскурзия. Капиталът внесох отново в друг подобен продукт, следя си го, вече не съм служител там и условията за предсрочно са 2г, минаха, 6 % такса за откупуване, ако спешно ми потрябват парите. Ами ще ги прежаля при форсмажор. Този продукт в ДЗИ даже вече ми се вижда по-добър, но аз съм работила в компанията , познавам си хората, и ще си оставя продукта до края. Освен ако не скочи много нагоре, пак може да изтегля

# 152
В крайна сметка хванах един спайк и успях да добавя малко ETF SP500, макар че изтървах промото в началото на седмицата. За MSCI също заложих ама засега там няма спадове. Ако го хвана - добре, ако не здраве да е.

# 153
Откъде го купуваш S&P?

# 154
ЕТФ вързан към СП500. Чрез Интерактив Брокерс. В случая на Вангард от борсата в Милано.

# 155
Благодаря!
Защото и през Револют може, но не съм съвсем наясно.

# 156
Не може. Там има само единични акции, търгувани на борсите в САЩ.

# 157
Използвам спада, за да добавя Bank of America.
На БФБ за съжаление следените от мен позиции не коригират много.
АЛТЕРКО АД - вярвам, че дори и да не стане мечтания еднорог все още има голям потенциал за капиталов ръст поне до 2025г. Немските анализатори я оценяват в момента на 34лв(Баадер банк)https://allterco.com/documents/FINANCIAL%20ANALYSES/Baader%20Ban … co%2020230303.pdf и 37/38лв(Монтега)https://allterco.com/documents/FINANCIAL%20ANALYSES/A4L%20Commen … 001%202023_en.pdf ;
Доверие ОХ - при спиране на военните действия,  цената ще е съвсем различна;
СОФАРМА - очаквам нетрадиционно голям дивидент съвсем скоро;
БФБ АД - монопола в търговията с акции и на пазара на ел.енергия винаги е от полза;
Импулс 1 АД - макар дружеството все още да е длъжник на акционерите - вярвам че има потенциал за добра възвращаемост в дългосрочен период с портфейла им https://storieddata.com/wp-content/uploads/2023/03/Impulse-Growt … Portfolio-V1.html.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 05:03 от kokopapa

# 158
Откъде го купуваш S&P?

И аз го купувам от ИБКР. SXR8 .

# 159
Здравейте този месец ще имам повечно пари, защото ми идват някои допълнителни плащания и вече съм решила в кои акции ще ги инвестирам:

1. ASML
2. J&J
3. P&G
4. Danaher
5. Union Pacific
6. Realty Income

1, 2, 4 и 6 ги имам вече в портфолиото.

Иначе най големите ми по позиции са:

1. Alphabet 25%
2. NVidia 21%
3. Microsoft 18%
4. Amazon 7%
5. Apple 4%

Но вече почвам да диверзифицирам и в други сектори и да купувам и дивидентни акции.

Последната ми покупка беше 10 акции на Алианц на цена от 200 евро и 20 акции на Realty Income на цена от 55 евро.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 07:05 от KartoffelSuppe

# 160
Доста полезен пост. Как се насочихте точно към тези 6? Дивиденти?

# 161
Здравейте KartoffelSuppe,

Хубав портфейл с фокус върху технологичния сектор, което носи със себе си повече риск. Поздравления за диверсификацията. Allianz плащат хубав дивидент. Успех!

# 162
  • Русе
J&J щели да раделят компанията на две. Някъде мярнах това инфо, но не съм проверявала дали е достоверно.

# 163
Сега реших да погледна Алианц, ама нещо не мога да ги намеря в ИБКР. С какъв код са там?

# 164
  • Русе
ALV на Xetra

Общи условия

Активация на акаунт