Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 215
  • 820
  •   1
Отговори
# 165
Писах, писах и поста ми се затри
Проучвах и аз въпроса с продукта на ДЗИ. Наследих една сума след смъртта на мама. не достатъчно за да купя нещо, от акции, фондове и други щуротии не разбирам и на този етап няма да започвам да се уча. Доларът в момента е скъп. Ако ги обърна в Евро нямат доходност. Друг вариант не се сещам.
Скрит текст:

# 166
Има ли някой, който е купил Credit Suisse или UBS тия дни? Или Deutsche bank:)

Това е провокативен въпрос (не е препоръка).

Към KartoffelSuppe мога да попитам защо точно P&G и JNJ планирате да купите? Защо точно тях и защо и двете? Не споря, не ги следя, не знам... Преди години едвам излязох от  JNJ и ми е интересно как са се променили настроенията оттогава.

Повечето технологични ги имам и аз, NVDIA я ползвам само за трейдинг, не за дългосрочно. Тя е доста волатилна акция и трендът не е постоянен.Даже наскоро продавах. Дългосрочно държа само Амазон и Майкрософт. Даже мисля да остане само MSFT. Realty Income също допълвам по малко, когато е изгодна цената.

Извън технологичния сектор дебна добивни компании на метали, чакам на добра цена Abbvie, RMS (Hermes), Moet Hennecy Louis Vuitton (MC). Тези последните от парижката борса и в последната година не съм намерила добър момент да добавя. Явно чакам следващата криза, за да допълвам. В момента не са изгодни.

# 167
Зачетох се в тази тема на Елана фонд мениджмънт:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1105435

Поздравления на kokopapa за адекватните въпроси. Обаче от отговорите на представителите на Елана ми се опънаха нервите. Какви ли не глупости изписаха само и само да се оправдават. Направо ума не ми го побира как не се срамуват да пробутват умрелите си фондове на хората под предтекст, че ги образоват и им помагат. Невероятна наглост.

# 168
Какво ви е мнението за платформата Trading 212, казаха ми, че има меню на български и няма такси / за сега, сигурно ще започне да има по някое време/ ?

# 169
  • София
Какво ви е мнението за платформата Trading 212, казаха ми, че има меню на български и няма такси / за сега, сигурно ще започне да има по някое време/ ?

Добро ми е мнението за тях. От много години имам малка сметка и търгувам там. Като спечеля си тегля парите, за 1 ден са в сметката. Такси няма от основаването, но има лихвен суап. Има безплатна демо версия,  регистрирай се и разглеждай.

# 170

Бг компания разположена в Литекс Тауър, чувам че платформата им е функционална.

# 171
https://www.pariteni.bg/novini/nov-dom-za-parite-vi/investiciia- … nsionirane-245713

Явно експериментът на еланци във форума е неуспешен и пробват да си набавят нови жертви с материали в други сайтове. На красивата графика в статията са сложили интересна прогноза за 10% доходност. Реално са успели да постигнат 1,02% годишно от основаването на фонда през 2010 година до момента, а този период беше с доста висока доходност за глобалните пазари на акции.

Чудя се дали подобна подвеждаща реклама не нарушава някакъв закон. Очевидно е, че са абсолютни некадърници, но това вече е прекалено.

# 172
  • София
Еланците са си некадърници още от 90те години като започнаха с 2те обменни бюра. А дали нарушават закон зависи дали са написали с малки букви, че резултатите не са препоръка за търговия и че не гарантират бъдеща печалба.

# 173
Биодит(в която имам акции) е интересна опция, която също се развива добре тази година. Въпреки политическия уклон на фаундъра й Юлиан, надявам се след изборите да се фокусира повече в основния бизнес и резултати Simple Smile

https://www.impulsegrowth.eu/biodit-privlicha-partniori-za-expan … nata-si-v-evropa/

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 16:35 от kokopapa

# 174
Извинявам се на админ-а, но не успявам да намеря бутон, с който да добавя към предната си публикация или да я изтрия, за да пусна нова(знам че последователните постове се приемат за спам)... но искам да похваля за пореден път Алтерко АД - един добър пример на БФБ Simple Smile
Компанията постигна 60% ръст в продажбите за 1трим, спрямо същото на 2022г. и вече разработват собствен чип, с което драстично ще намалят разходите на компанията Simple Smile

"Алтерко" отчете 60% ръст на приходите
Данните за първото тримесечие са предварителни, но показват възходящ тренд до почти 28 млн. лв.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2023/04/10/4470637_alterk … ust_na_prihodite/

И в следствие на непрестанния ръст на продажбите, немската анализаторска компания Монтега вдигна 12месечната си прогноза за акциите на компанията на 42лв цена за акция(при 22лв в момента) Simple Smile
https://www.impulsegrowth.eu/akciite-na-allterco-po-visoka-celev … yaCbh_C_SEgw9iQ7M

Имам акции и съм много доволен от този факт. Мнението ми не е препоръка за инвестиция, а само пример че и на БФБ има чудесни бижута.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 20:05 от kokopapa

# 175
  • София
Моля за съвет - бих искала да купя малко инвестиционно злато от Тавекс - от това по 1 гр, но се колебая между това на Тавекс или Valcambi Suisse или PAMP. Правилно ли разбирам, че това на Тавекс си е инвестиционно само за тях? Цената му е по-добра и маржа купувам - продавам по-нисък в момента, но пък ако след време нещо се случи с тях, то някой друг би ми го изкупил не като инвестиционно злато, а като златни накити например, т.е. на доста по-ниска цена?
Никога не съм купувала досега злато с тази цел, ще се радвам на съвети, вкл. дали е по-добре да се купят няколко по 1 гр. или пък 1-2-3 по 2,5 гр.? И въобще цената добра ли е сега за пазаруване на злато - предполагам е висока...? Става дума за дългосрочна инвестиция.

# 176
В момента цената е пикова. Вярно, има шанс и още да порасне, но по-вероятно е като отмине кризата след година или две да спадне и да се набуташ.
По принцип чистото злато си е чисто злато, но от утвърдена марка ми изглежда по-сигурно, че ще го приемат навсякъде.
Колкото по-голяма разфасовка, толкова по-изгодно. За мен е странно, че някой иска да купува по 1 грам, но там ти си решаваш.

# 177
  • София
Замислих се за 1 грам, защото имат някаква абонаментна програма, при която ако купуваш 12 месеца подред по 1 гр, получаваш 1 грам подарък. За тяхната марка. Но после се замислих дали въобще си струва да купуваш тяхната марка, а оттам и дали да е по 1 гр. Размисли на начинаещ...Joy

# 178
Olive, като цяло не си струва да се купува по 1 грам, месец след месец, ако е с цел инвестиция. В дългосрочен план излиза по-неизгодно. По-малък грамаж = по-висока цена на килограм. Също мисли и за съхранение на това злато. Едно е да купиш кюлче 10 грама, друго е 10 по 1 грам - последното ще е по-обемисто. Ако ще съхраняваш в сейф в банка - разход за сейфа в банката + ходене до там всеки месец да добавяш по 1 грам (или друго, ако решиш).
Не съм гледала скоро цените на златото, но пък ако ти искаш да се информираш за движението на цените можеш да го направиш от сайт като Bullion Vault, например.
Имай предвид, че цената на златото се мени в рамките на минути, макар и обикновено промяната да е малка.

Това е линкът за цената на златото - https://www.bullionvault.com/gold-price-chart.do

Ако е за подарък на някого, тогава има смисъл от този малък грамаж. Например за рожден ден или друг повод, може да използваш кюлче от 1 грам като основния подарък или допълнение.

За Тавекс не бих се притеснявала като марка, стига да е в ненарушен вид - опаковка и съдържание - не би следвало да има проблем при изкупуване.

# 179
Удобно забравяте, че не всеки може да си позволи по-големи суми наведнъж и това за много хора е причина да се загледат по 1г.

Общи условия

Активация на акаунт