Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 623
  • 820
  •   2
Отговори
# 285
Ми то ЕТФите и те са акции, така погледнато...

Приличат си като механизъм на купуване и продаване, но не са. Акциите са директно свързани с дадена компания и носят някакви права. От друга страна ЕТФ-ите купуват акции, но после разделят тези акции на дялове и продават тези дялове, при което се губи пряката връзка.

# 286
  • München, Deutschland
Да, де, не са акции, ама са сбирщина от акции. Simple Smile Иначе, да, ясно, че има разлики, но правата при акциите при начинаещ, който още се чуди какво как се купува, според мен не са изобщо решаващи.
Останах с впечатление, че се пита във връзка с диверсификацията и тогава вече има различни мнения доколко ЕТФите са диверсификация спрямо акции. Сам по себе си отговорът на този въпрос аз лично не считам за толкова важен, просто защото става дума за някакви аналитични мнения. Наистина основното е каква е стратегията и колко агресивна е към дадения момент, както и доколко човек може да губи

# 287
Според мен ЕТФ-ите са добра диверсификация, защото обединяват много голям брой фирми от даден бранш и общо взето се залага на ръст на бранша, а не на отделна фирма. Разбира се, не всяка фирма е с еднаква тежест и всъщност се дава преференция и на определени фирми, но като цяло е по-сигурно. Което е нож с две остриета, защото ако се заложи на една фирма може да има голяма печалба, но и голяма загуба. А тук нещата са смекчени и в двете посоки. И уж опитни финансисти правят портфейла.

# 288
Ми то ЕТФите и те са акции, така погледнато...

Не е задължително. Зависи от ETF-а. Има всякакви. И в зависимост от структурата и риска могат и в облигации да инвестират

ETF е добър начин за диверсификация и по-професионално управление за сметка на цената. Ползват се дори и от много големи институционални инвеститори.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 16:37 от Fancy

# 289
Нещо ми се струва, че обърквате понятията. Акции и дялове реално са едно и също, това е Equity, просто под акция се разбира в случая собственост/дял във фирма, а при ETF дял в съответния фонд. Понеже ми прави впечатление каква абстрактна представа имат повечето хора за това що е то фонд, фондовете са дружества, просто нямат оперативна дейност както би имало примерно едно производствено предприятие.

При ETF не се залага на растеж на нищо, идеята на ETF е да следва/отразява пазара, под пазар се разбира съответния индекс, не да го бие - последното е каквото се опитват да направят активните фондове. Индексът може да е от акции или от облигации, може да е образуван около специфичен бранш или не, определен регион или държава, или пък да е глобален. Как се движи индекса естествено зависи от методиката на оценяването му и микса на инструментите в него, но ETF я следва или така би трябвало - няма си собствена такава, и не седи един екип от финансисти да се занимава с нея както явно си мислите . Всъщност не е особено сложно да се менажира един ETF, маймуна да сложите там ще го свърши, даже за много на брой такива продукти се минава с малко персонал, защото огромна част от работата е автоматизирана. Не бъркайте ETF с индекса, който следва.

При облигациите и индексите е доста по-сложна методиката заради задължителното заместване след изтичане на давността или при обратно изкупуване.

Според повечето академични пейпъри ефектът на диверсификацията при акции намалява след 30 имена в портфолиото. Обърнете внимание, че поради естественото и характера на продукта, при облигациите това няма как да е вярно.

Не бих се занимавала на мястото на някой съвсем начинаещ да “селектирам” акции. С всеки Еди от тези продукти има теоритично възможност да изгубите всичките си вложени пари, макар и рискът да варира и при някои продукти вероятността да настъпи такъв сценарии да е по-малка от при други.

# 290
Според мен разликата е, че ако купя акции в Сименс аз купувам някакъв дял в концерна и моята печалба или загуба зависят от представянето на концерна. Но ако купя дялове в Амунди ХХХХ, аз купувам само част от техния продукт, а не от самата фирма, която мениджира фонда и си има собственици, евентуално акции. И моята печалба или загуба зависят от представянето на фирмите в портфолиото, а не от печалбата на управляващата фирма. Тоест при срив на пазара аз може да съм на голяма загуба, но собствениците на фонда да са си на печалба, защото си вземат таксите за управление и покупка/продажба и си свиркат.

# 291
Фирмата, която управлява фонда, и фондът са две отделни юридически дружества. Твоите дялове в ETF или в активните фондове нямат нищо общо с фирмата мениджър, която може да е на борсата или не.

Но чрез покупката на дял в ETF (фонд) ти ставаш съсобственик във фонда (не във фирмата, която го управлява!), по начина по който си съсобственик в Сименс, ако си купиш акция. Ако фондът държи акции на Сименс, представянето на фонда и на твоя капитал биха зависели теоретично от развитието на Сименс също.

В единия случай имаш концентрация в една фирма, в другия случай (ETF) е портфолио. Чисто на теория, ако в този фонд имаш една единствена инвестиция - акция на Сименс - икономическия ти пърформънс е същия като на акцията директно минус разходите (административни и управление) на фонда. Защото фондът е съсобственик в Сименс чрез акцията, а ти си съсобственик във фонда чрез твоя дял.

Не всеки ETF държи акциите директно, но няма нужда да се губим в обяснения, защото това, което се цели е икономическо участие (economical exposure) в пърформънса.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 14:46 от Анонимен

# 292
Фирмата, която управлява фонда, и фондът са две отделни юридически дружества. Твоите дялове в ETF или в активните фондове нямат нищо общо с фирмата мениджър, която може да е на борсата или не.

Мисля, че точно това казах и аз, но няма да споря, защото рискуваме да влезем в детайли и да се сучем около реално една и съща идея.

# 293
Да, виждам, че механизмът ти е ясен, но аргументацията във връзка с дискусията беше концепционално грешно структурирана по мое мнение. Да се каже, че разликата между ETF и акция на Сименс е, че стойността на акцията зависи от представянето на компанията, а на фонда не зависи от финансовите резултати на трета фирма (асет мениджъра) е безпредметно. То е няма как да е иначе, така че не е никаква разлика. Вече който не прави разлика между фонда и дружеството, което го управлява, е най-добре изобщо да я остави тая работа с инвестирането.

# 294

При ETF не се залага на растеж на нищо, идеята на ETF е да следва/отразява пазара, под пазар се разбира съответния индекс, не да го бие - последното е каквото се опитват да направят активните фондове. Индексът може да е от акции или от облигации, може да е образуван около специфичен бранш или не, определен регион или държава, или пък да е глобален. Как се движи индекса естествено зависи от методиката на оценяването му и микса на инструментите в него, но ETF я следва или така би трябвало - няма си собствена такава, и не седи един екип от финансисти да се занимава с нея както явно си мислите . Всъщност не е особено сложно да се менажира един ETF, маймуна да сложите там ще го свърши, даже за много на брой такива продукти се минава с малко персонал, защото огромна част от работата е автоматизирана. Не бъркайте ETF с индекса, който следва.

Това принципно не е вярно всъщност, защото индексните ETF са само един от видовете. Освен това, като всяка съвкупност от финансови инструменти, и в зависимост от правилата на ETF може или трябва да бъде ребалансиран на съответен период от време. Да, в по-голяма част от времето ETF не се нуждае от администриране, но не е напълно вярно за маймуната.

# 295
  • München, Deutschland
Фенси, така е попринцип, но става дума за човек, който тъкмо е минал от демо акаунт към това да вложи истински пари. За него допускането ми е, че ЕТФ е SP500 или MSCI World, а акция е Кока Кола, Епъл или Костко...
Нарочно не задълбавам в детайлите, иначе трябва да тръгнем и да гледаме каква е репликацията на ЕТФа примерно - физическа ли, хибридна ли, със суоп конктракти ли действат, колко кеш имат... Ама това са неща, дето ми се струва, че авторката няма да ни разбере ако ги напишем. A и сред топ 10 на най-популярните ЕТФи, нали не мислиш, че има значение. Имам предвид, на съответните регулирани пазари, със съответния брой транзакции, с ЕТФи на вангард или ishares... Понеже в 90% от случаите с това започваш...

# 296

Това принципно не е вярно всъщност, защото индексните ETF са само един от видовете. Освен това, като всяка съвкупност от финансови инструменти, и в зависимост от правилата на ETF може или трябва да бъде ребалансиран на съответен период от време. Да, в по-голяма част от времето ETF не се нуждае от администриране, но не е напълно вярно за маймуната.

Ти колко точно опит имаш с инвестициите, прощавай?

# 297
Прощавай, а ти?

# 298
Значи никакъв практически, както се и очакваше.

Говорим за пасивни инвестиции, следващи бенчмарк. Бенчмаркът се ребалансира, оттам се налага ребалансиране на пасивния фонд. Не обратното, нямаш активни решения - затова му викат пасивно. Нали ти е ясно, че ако имаш 10 акции във фонда, които са в индекса, в същото съотношение, го следваш? Ако се смени една от акциите, ребалансираш. Ако се смени методиката на индекса, ребалансираш. Ако се ребалансира индексът, ребалансираш. Естествено пълно такова репликиране не е възможно винаги, но и при синтетичните продукти не е голяма философия. Няма креативно мислене на велики финансови експерти как да ребалансираме и защо, следва се бенчмарк. Когато не се следва бенчмарк, а се инвестира тактически или стратегически по друг начин с цел да се бие бенчмарка, има много повече активна роля на инвестмънт тийма.

Твърдението, че всеки фонд (като пример за съвкупност от финансови инструменти) може и трябва да се ребалансира е грешно. За да ребаласираш трябва да можеш да купуваш и продаваш свободно на активен вторичен пазар. Такъв за много видове инвестиции не е наличен. За много видове инвестиции съответно ребалансирането не е възможно и не се прилага.

Бъркаш също така администриране с портфолио мениджмънт - очевидно. Администрация на един фонд означава нещо съвсем различно.

# 299
Лекции от теорията не ми се четат. Напрактика много ETF се ребалансират периодично за да влязът в първоначалните лимити. Вкл. на пазар се продава и купува. За разлика от теб дори съм участвала в подготовката на структуриран фонд, който е листнат като ETF на европейска борса, за да има market price. Това отделно от безбройните IPO-та и Bonds.

Трейдърите, какъвто предполагам че си, с това его, рядко четат хартията и правилата. Wink да не говорим, че в БГ вариант си нямат на представа как се администрира ETF реално. И не, не бъркам портфолио менидмънта. Simple Smile

Първото попаднало ми Wink https://www.etf.com/etf-education-center/etf-basics/etf-rebalancing

И спирам, че доскучахме на аудиторията.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 21:00 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт