Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 671
  • 820
  •   2
Отговори
# 300
Теория? Инвестмънт мениджър съм. Не знам какъв досег си мислиш, че имаш с инвестиции и фондове в частност, но фактът, че не правиш разлика между администриране на фонд и портфолио мениджмънт говори достатъчно.

И тази статия как противоречи на казаното от мен? 😂 Точно това ти написах и аз - теорията, нали 😂😂😂 дори един от примерите е същият, дословно! 😂

Спри верно, че объркваш аудиторията. Вземи прочети за какво става въпрос в тоя линк, който пускаш, става дума как да си направиш ребалансинг на портфолиото от фондове, а не толкова за ребалансинга вътре във фонда.
Който аз обясних, статията, която ни пусна ти потвърди (скрийншота горе), а ти обяснявай къде и в какво си участвала и не си разбрала какво се е случило.

Това мнение беше почти толкова компетентно колкото на дамата, която препоръчваше да се купуват акции, защото били стабилни (цената не се качвала, ама и не падала), и очевидно не беше запозната с ролята на различните типове инструменти в портфолиото, или пък с капиталовата структура. Ама чули-недочули дрънкат глупости.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 21:20 от Анонимен

# 301
  • там някъде
Момичета, благодаря на всички ви за отговорите. Не искам да вкарвам полемики с моите неточни въпроси в иначе така хубавата и приятелски настроена група. Ясно ми е, че за месец ограмотяване няма да има феноменален резултат 😀. Всички разбрахте смотания ми въпрос. Имам 15 ЕТФ в портфолиото и се чудех аджеба дали не са ми малко множко. Вече ми е ясно, че формула няма, кой както го е преценил според собствената му търпимост към риск 😊.
Страхотни сте, оценявам всяко ваше мнение и си вземам бележки по темата.
П.с. Тайничко ви се възхищавам на лекотата с която боравите с такъв обем информация.

# 302
Наполи, и аз като теб като започнах си бях харесала 10тина ETF-a и мислех всеки месец да си пазарувам от поне половината - с малки суми разбира се. Обаче като видях транзакционните разходи на покупка и се отказах. Избрах си 1 по-широкоспектърен ЕТФ, който следи целия пазар и слагам в него цялата сума, която иначе щях да разпределя по няколко ЕТФ-а.

BadKarma, Fancy, спорът ви минава на професионално ниво, явно и двете се занимавате в сферата, недейте да се джафкате, лаиците тук така или иначе не ви разбираме спора😅 🤓

# 303
Без да ти препоръчвам нещо конкретно, вероятно са ти много като бройка и ще те объркат докато си още в началото. Ако имаш такива, които следят един и същи индекс, но са на различни провайдери, силно препоръчвам да си избереш един и да разкараш останалите. Също като за начало погледни просто по-известните индекси и се води по това. Няма нужда от някакво купуване и продаване, което генерира излишни разходи, които може и да са големи в сравнение със сумата, с която разполагаш.

А, не, Фенси ако се занимаваше професионално нямаше да ми обясни как знам само теорията и да прати статия на съвсем различна тема, която въпреки това с един абзац потвърждава моите теоретични според нея познания. Ако прочетеш статията, която тя прати, и мненията, ще разбереш 😂

# 304
15 фонда са много.
Съвсем спокойно може да се започне само с един глобален фонд (VWCE, IWDA). Даже има предложения с готов портфейл с облигации:

Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF Accumulating, ISIN IE00BMVB5R75
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=Life&groupFiel … isin=IE00BMVB5R75

# 305
  • München, Deutschland
Хора, няма кво да си ги мерите заради неточен изказ, при това на български. Понеже съм сигурна, че и двете знаете за какво говорите. 😃 Разбирам какво казвате, просто има малко елемента с начина на изразяване. Може би и двете работите в чужбина и става трудно с подбора на думи. Аз след немалко години в чужбина и като непрофесионалист, учил нещата на английски, всеки път си търся думите да разказвам такива неща.

------------
По другата тема.

За мен 15 позиции са много. Според мен макс е около 10. Аз в момента държа 5 позиции, били са до 10 във времето, но следенето на браншове, новини, прогнози за печалби и т.н. просто ми беше твърде много, защото реших да натисна в нормалната си работа. Сложих и други приоритети по други въпроси, та така. Но ако човек няма по 2 часа на ден да следи пазари, повече от 5-7 позиции ми се виждат ту мъч.

# 306
Начинът на изразяване няма нищо общо с материята, нито пък чуждият език, и не може с него да се оправдават груби грешки и незнание. Тъй като хора, които не са наясно се опитват да се информират, не е редно да се подвеждат по подобен груб начин за основни понятия. Тук се бърка ребалансиране на портфолио на фонд (в случая етф) с ребалансиране на портфолио от фондове, това студент първа година по финанси го разбира, та хора с претенции да им се плаща за знанията да не го разбират си е страшничко.

# 307
Не всеки ЕТФ следва бенчмарк, то си е написано ясно в цитата на Бед Карма.
Освен това според мен следенето на бенчмарка не е абсолютно огледално, защото тогава растежа или спада на ЕТФ-а трябва да копира точно бенчмарка, а не е така. Някои бият бенчмарка, други не го достигат. Защо се получава така не знам точно, мога да гадая, но и не ме интересува особено, защото не съм финансист, а инженер и съм свикнала с много ценното инженерно изобретение "черна кутия". Предполагам, че все пак изпускат по някоя акция или наблягат на по-голям процент от едни акции за сметка на други според усмотрението на мениджъра на портфейла.

# 308
  • München, Deutschland
Не съм наптлно съгласно, понеже мениджърът на индекс ЕТФ  (за най-близък до всички ни пример) не може да ребалансира последния по усмотрение. Вероятно става дума за trailing difference и отделно някаквата такса за управление (макар и малка, все пак си има някаква цена този ЕТФ) като основни фактори, които дават разликата с представянето на индекса.

В статията има и други обяснения откъде може да дойде тази разлика, да не я преразказвам, но в предни теми съм писала, че trailing difference / tracking difference за мен е бил един от критериите при подбор на ЕТФи и наред с други фактори, при равни други условия бих търсила този, който по-близо дублира ЕТФа. Има сравнителни сайтове за ЕТФи, в които това инфо на годишна база излиза веднага.

https://www.etf.com/etf-education-center/etf-basics/understandin … nd-tracking-error

Няма да задълбавам повече, освен ако не се появи конкретен въпрос. Написах го просто, за да не си помисли някой, че като си купи индекс ЕТФ и една от акциите е Тесла, може мениджърът да каже, че нещо сега Тесла не му харесва примерно и няма да я купи като акция, а ще купи вс останало. Както се бъзикаше един приятел, туй няма как да станИ.

# 309
Не наблягат на нищо в ETF, който следва пасивна стратегия.

По ред причини има разлика, затова се гледа trаcking error. Може да е от безброй неща разликата - разходите варират спрямо типа репликиране, всяка фондова структура си има допълнителни административни разходи - някои са фиксирани и съответно повече имат тежест при по-малки фондове, може да е хеджнат или не към валута, може да си купиш и S&P 500 ETF в йени сигурно ако искаш, знам ли, индексът си има по принцип ясни дати за ребалансиране, но е възможно във фонда този процес да следва със закъснение - но копира, а не е по усмотрение на асет мениджъра, може да държи повече или по-малко кеш, много неща може да са причината.

Има такова нещо като активен ETF, само че поради възможността за арбитраж (разминаване на NAV и стойност на отделните акции, ако за акции примерно говорим) точно поради горните причини измежду други фактори не е задължително много смислено да се прави, съответно процентът спрямо общите AUM в ETF на активните е пренебрежимо малък.

Има смарт бета ETF, разни квантитативни стратегии, които се водят пасивни, защото следват изкуствен бенчмарк, дефиниран от тях си примерно базирано на разни фактори. Водят се пасивни, защото когато един фактор се приоритизира се набляга на (математически) модел, който казва коя акция да се купи или да ѝ се увеличи теглото, а не се избира активно спрямо личните представи за света на портфолиомениджъра. И все пак има някакъв елемент на активно мислене и работа, за разлика от най-стандартните продукти. Не знам дали обясних добре.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 13:09 от Анонимен

# 310
Най-важното е да минеш към реална сметка. Хубаво е да прочетеш малко в началото, но да не се втелиш да четеш с месеци или години. Естествено винаги можеш да объркаш tiered и fixed такси като мен в началото и да се набълбукаш, но са дребни суми.

# 311
Здравейте. Бихте ли ми препоръчали конкретен човек, с когото мога да проведа консултация във връзка с дългосрочна инвестиция? Не искам нищо специално, не чакам дори и някакви значителни приходи, просто желая сигурност за сумата. Не разбирам изобщо от материята, опитах се да чета в темата, но се чувствам като идиот, който говори друг език. Моля само за насока към консултант. Благодаря.

# 312
Много трудно. Не щат да казват конкретни неща, защото внимават да не ги удари законът, а и няма гаранция, че ще познаят. Ще ти наговорят принципните неща и общите приказки, които и тук се казват. И накрая пак ти трябва да си решиш.

# 313
Вече има лихви, ако искаш сигурност за сумата си направи депозит. Ако е под обезпечената сума от 100 хиляди евро, няма да ти избяга. Не ти трябва консултация.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 13:23 от Анонимен

# 314
Имам въпрос към BadKarma и Fancy.
Понеже темата беше за ETF - по какъв начин и при какви хипотетични сценарии човек, инвестирал във ETF би си изгубил парите. Като не искам да се фокусираме върху това какъв е ETF. Без значение.
Какви са рисковете от инвестиция в ETF по принцип (изключвам това, че например че не следва индекса или че стойността му пада и т.н. - това е ясно).

Общи условия

Активация на акаунт