Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 686
  • 820
  •   3
Отговори
# 315
- Може да падне метеорит, да избухне ядрена война или да изригне супер вулкан. Тогава самата борса ще отиде по дяволите барабар с цивилизация. Но този риск го има и при недвижимите имоти и банките.
- Може да стане световна революция, или ИИ да ни завладее и да решат да се конфискуват всички активи на хората за да се изпълни "няма да имате нищо и ще бъдете щастливи". Но това пак важи и за имоти и банкови влогове.
- Може и мениджърите на фонда да се наговорят, да продадат всички акции и да избягат на Каймановите острови. Обаче и това го има и с банковия влог, и с имота. С малката разлика, че ако ти откраднат влога или апартамента никой няма да разбере и само ти ще се съдиш (безуспешно, справка футболиста Мартин Петров), докато ако един ТЕФ с милиарден портфейл почне да разпродава ще светнат хиляди червени лампички. Предполагам също, че има доста процедури за надзор, застраховки и прочее.

# 316
... може да дойдат извънземните и да ни спрат интернета, но не за такива рискове питах.
Само да вметна, че едно време участвах в колективен иск на потребители, измамени от турагент, та се оказа, че има достатъчно много начини да НЕ си вземеш парите и всичките са съобразно закона.

така че ако някой наистина се интересува и разбира от ЕТФ може да каже на непросветените къде са подводните камъни.

# 317
Сигурно има, но са минимални. По-минимални са обаче от шанса да ти откраднат влога, защото това са стотици и хиляди ЕТФ-и с милиардни портфейли. Е, желателно е да не инвестираш в бутикови такива с по няколко стотин милиона. И надзорът е сериозен. Но все пак не слагай всички яйца в една кошница. Като цяло рисковете са свързани с пазара, не със самия ЕТФ. И също с ТВОЯ избор - какво ще си избереш ти с оглед на такси, данъци, портфейл, предмет на фонда и прочее. Щом не вярваш на мен ето други хора какво казват:

https://www.fidelity.com/learning-center/investment-products/etf/risks-with-etfs

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 11:28 от Черна станция

# 318
Така ти разбирам въпроса, че питаш за пълна и трайна загуба на капитал - да загубиш (близо) 100% от стойността на внесения капитал. Дали ЕТФ или друг фонд с случая няма значение, за да се стигне дотам трябва стойността на инвестициите в този фонд да се срине. Тук не говоря за някакви измами, а за съвсем нормални инвестиционни рискове.

Ако хипотетично всички фирми, в чиито акции инвестираш, фалират без никакъв вид recovery / възвръщаемост, тогава ще си загубиш капитала. Това е само по себе си в диверсифицирано портфолио много малко вероятно, възможността е по-скоро хипотетична. Ако фондът не върви добре, дали активен или пасивен, и поради загуба на капитал и лоши инвестиционни решения обемът му намалее ще го слеят с някой друг фонд. Последното може да означава, че в портфолиото ти в бъдеще ще попадне фонд с тотално различна стратегия от това, което си искал да имаш и трябва да си прецениш какво ще правиш с тези дялове.

Вече ако си купил на върха на балона и после пазарът се уравновеси и цените паднат, ти реално пак имаш загуба на капитал, която ще се реализира ако продадеш дяловете си. Но както ЧС ти казва, пазарите не са рационални и събития, несвързани директно със стойността на твоята конкретна инвестиция могат да се отразят на пазарната ѝ цена, както позитивно, така и негативно. Така работят ликвидните борсови пазари.

Не е точно подводен камък това, просто такава е механиката.

# 319
Мисля, че тя питаше за друго, защото е написала това:

Цитат
изключвам това, че например че не следва индекса или че стойността му пада и т.н. - това е ясно

Тоест не пита за пазарния риск (това и е ясно), а за измами и други такива. Затова и отговорът ми беше в такъв формат Simple Smile

# 320
Измами с ЕТФ може и да има, не знам, но по принцип за всякакъв вид продукти, където инвестират retail клиенти има доста строги регулации. Ако си избирате продукти от големи провайдери няма нужда да се притеснявате от измами според мен. Понеже трябва да репортват много редовно - трудна работа. Измами както си му е редът стават в друг вид фондове, които са не- или слабо регулирани, както и където асет мениджърите репортват каквото ги кефи на инвеститорите, но retail инвеститори не се допускат. Всеки фонд има одитор, негова отговорност е да следи да изрядни отчети на фонда. Такива продукти като ЕТФ са много банални в това отношение, прозрачни са, инвестициите са ликвидни с актуална дневна цена, винаги всичко знаеш колко струва и на колко е оценено, затова казвам, че сложни непрозрачни и неликвидни стратегии са по-лесни за манипулиране, но там частни лица или не се допускат или могат да се включат само ако инвестират милиони.

# 321
Именно, ама на мен не вярват.

# 322
Най-базовият съвет, който мога да дам ако човек се притеснява за измами е да погледне кой е одитор на фонда. Практиката показва, че където е имало измами одиторите са били най-често някакви гаражни фирми с човек и половина персонал. Това не е нормално.

Но както казах, при ЕТФ, особено на някой голям провайдер, не бих се притеснявала особено.

# 323
е да, точно това питах . Питах за нещо, за което трябва да се внимава - одитор или не знам си още какво.

Не мога да си обясня масовото навлизане на пазара на тези ETF, имам чувството че са хиляди и не мога да си обясня защо и колко време ще просъществуват.

# 324
ЧС го е обяснила повече от добре, както и Badcarma. Да фалира ETF ми се струва възможно само ако е някакъв изчанчен тип инвестиращ в някакъв алткойн. Ама тогава за какво ти е ETF? Иначе не виждам как ще стане, ако се инвестира в големи.

# 325
Масово навлизат, защото дават шанс и на малкия човек без специални познания  да инвестира своите 10 000, 100 000 или 1 000 000 и да не се занимава лично с неща, от които не разбира. А същият този малък човек е ценен, понеже не е един, не са и сто, а са милиони хора. Сметни какъв финансов ресурс може да се привлече от тази тълпа. Ползата е и за двете страни.

# 326
Борсовият диамант на БФБ - Шелли груп

https://youtu.be/trdIWclndY0?si=IFDmFCCdT5JivKY_

# 327
Алтерко са много интересна акция. Съжалявам, че не си купих. Следя ги отдавна. Сега ми се вижда твърде късно за влизане, макар прогнозите са за достигане до 100 лв.

# 328
"Софарма" планира да изплати втория по големина дивидент на акция в историята си

Акционерите ще гласуват шестмесечен дивидент от 0,9 лева на акция, или общо почти 109,2 млн. лева, в края на ноември

https://www.investor.bg/a/538-pazari/382113-sofarma-planira-da-i … a-v-istoriyata-si

# 329
15 фонда са много.
Съвсем спокойно може да се започне само с един глобален фонд (VWCE, IWDA). Даже има предложения с готов портфейл с облигации:

Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF Accumulating, ISIN IE00BMVB5R75
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=Life&groupFiel … isin=IE00BMVB5R75

Искам да закупя глобален етф като VWCE, но мисля да приложа стратегия за диверсификация на брокери като единия от тях да бъде българска банка а другия IBRK. В Интерактив Брокерс е ясно - там може, но как стоят нещата при използването на банка като инвестиционнен посредник например Уникредит, освен таксите за сделка които знам, че са повече, но не и колко точно има ли и други такси(подръжка на сметка). Също възможно ли е да определиш от коя борса искаш да закупиш етф-а и спреда между купува продава от брокера(банката) ли се определя или от борсата? Ако някой е търсил информация или е проучвал може ли да сподели през коя банка е най - изгодно?

Общи условия

Активация на акаунт