Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 760
  • 820
  •   1
Отговори
# 330
Аз съм търсил и имам права за покупка през банкирането на УниКредит. Положението е трагично. ETF-ите в платформата се броят на пръстите на двете ръце и повечето се търгуват на London Stock Exchange, т.е. печалбата не е необлагаема, защото вече са извън ЕС. Таксите са безумни. Не си заслужава.

ДСК имат по-ниски такси, но нямам преки впечатления. Не ги ползвам.

# 331
Вярно не е банка, но защо не опитате през Ефокс-а на Еврофинанс. Дават достъп до БФБ и до борсата във Франкфурт, където може да намерите изобилие от инструменти.
https://www.eurofinance.bg/platforms/efocs/

# 332
Доколкото виждам от сайта им, май използват Интерактив Брокерс а какво общо имат с Уникредит да не би да са някаква дъщерна компания? Понеже виждам, че споменават банката в сайта си.Иначе комисионните изглеждат добре + имаш съпорт на български. 

# 333
Доколкото виждам от сайта им, май използват Интерактив Брокерс а какво общо имат с Уникредит да не би да са някаква дъщерна компания? Понеже виждам, че споменават банката в сайта си.Иначе комисионните изглеждат добре + имаш съпорт на български. 

Не мога да кажа, защото не съм ги ползвал - може да е ползвана банка. Иначе те са лицензиран ИП част от групата на Еврохолд и Евроинс - наскоро придобиха ЧЕЗ София, ако не бъркам.

# 334
Еврофинанс са вариант. Не ползват Интерактив, а доколкото помня са директен партньор на Xetra.  Преди година-две свалих демо на десктоп приложението им и не останах впечатлен. Имат доста ниски комисионни и предлагат всичко, търгувано на Xetra.

# 335
Каква е идеята един и същи ETF от две места? От банка по-скоро някакъв взаимен фонд може да се вземе. Не е кой знае каква диверсификация, но първата опция е никаква. Поне да се търси друг ETF.

# 336
  • София
Каква е идеята един и същи ETF от две места?

Според мене няма идея, от незнание е.  Или е подозрителен, че ИП ще го окраде. А пък според него в банката - всичко е канализирано, под контрол на БНБ  и сигурно...Та ще наблюдава какви ги вършат и така уж ще се подсигури.
Не, че одобрявам подобни сделки, но всеки е свободен да действа както реши.

# 337
Еврофинанс са вариант. Не ползват Интерактив, а доколкото помня са директен партньор на Xetra.  Преди година-две свалих демо на десктоп приложението им и не останах впечатлен. Имат доста ниски комисионни и предлагат всичко, търгувано на Xetra.

2009
ЕвроФинанс става първият български лицензиран инвестиционен посредник, пълноправен член на фондовата борса във Франкфурт (Deutsche Borse Group).

Това е от сайта им. Явно трябва да се пита директно за да се разбере по - подробно как точно стават нещата.

Каква е идеята един и същи ETF от две места?

Според мене няма идея, от незнание е.  Или е подозрителен, че ИП ще го окраде. А пък според него в банката - всичко е канализирано, под контрол на БНБ  и сигурно...Та ще наблюдава какви ги вършат и така уж ще се подсигури.
Не, че одобрявам подобни сделки, но всеки е свободен да действа както реши.

Има няколко нива за защита на клиентските активи:
Asset Segregation
Broker Capital
INVESTMENT COMPENSATION SCHEMES

В случая се опитвам да оптимизирам последното понеже за България гаранцията е до 40к при един инвестиционен посредник.
https://www.bankeronwheels.com/how-to-choose-a-safe-stock-broker/

Каква е идеята един и същи ETF от две места? От банка по-скоро някакъв взаимен фонд може да се вземе. Не е кой знае каква диверсификация, но първата опция е никаква. Поне да се търси друг ETF.

Ако търся диверсификация на глобален етф като VWCE бих взел етф с облигации или small cap value etf, но не и някакъв активен взаимен фонд още по - малко от банка с огромни такси.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 00:30 от RosiJel

# 338
Споделете впечатления от Еврофинанс, ако решите да ги използвате.

# 339

Има няколко нива за защита на клиентските активи:
Asset Segregation
Broker Capital
INVESTMENT COMPENSATION SCHEMES

В случая се опитвам да оптимизирам последното понеже за България гаранцията е до 40к при един инвестиционен посредник.
https://www.bankeronwheels.com/how-to-choose-a-safe-stock-broker/

Ако търся диверсификация на глобален етф като VWCE бих взел етф с облигации или small cap value etf, но не и някакъв активен взаимен фонд още по - малко от банка с огромни такси.

Аха ясно. Не знам честно казано в такъв случаи. За Trading212, eToro съм чувал, но не зная нищо повече. Идея нямам дали може да им се има доверие.

# 340
Trading 212 са добра опция, платформата е лесна и позициите се отиват към Interactive Brokers

# 341
и стратегия за диверсификация на портолиото не е лошо да се погледне, тук виждам, че са основно развити пазари, а и етф-а е доста млад 2019та. iShares Core MSCI World UCITS ми се струва по-подходящ + още един за развиващи се пазари

15 фонда са много.
Съвсем спокойно може да се започне само с един глобален фонд (VWCE, IWDA). Даже има предложения с готов портфейл с облигации:

Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF Accumulating, ISIN IE00BMVB5R75
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=Life&groupFiel … isin=IE00BMVB5R75

Искам да закупя глобален етф като VWCE, но мисля да приложа стратегия за диверсификация на брокери като единия от тях да бъде българска банка а другия IBRK. В Интерактив Брокерс е ясно - там може, но как стоят нещата при използването на банка като инвестиционнен посредник например Уникредит, освен таксите за сделка които знам, че са повече, но не и колко точно има ли и други такси(подръжка на сметка). Също възможно ли е да определиш от коя борса искаш да закупиш етф-а и спреда между купува продава от брокера(банката) ли се определя или от борсата? Ако някой е търсил информация или е проучвал може ли да сподели през коя банка е най - изгодно?

# 342
VWCE включва developed markets и emerging markets според маркет капа общо взето както всички глобални етф-и. Има разбира се и други алтернативи като iShares MSCI ACWI UCITS ETF или най - новия  на invesco Invesco FTSE All-World ETF който е с най - ниската такса до момента. Има причини да съм избрал VWCE една от тях е Tracking difference която за този етф е изключително малка. Относно раздробяването на 2 етф - а на Developed markets и Emerging Markets има ползи една от тях е че таксите падат още повече а друга че може да контролираш съотношението на развитите пазари и развиващите се. Лично за мен съм преценил, че не искам да гледам как Emerging Markets постоянно изостават от Developed а няма как да ги премахна затова по - добре един етф. Между другото наскоро излезе един репорт на спива. Това е компания която от 20 години измерва как се представят активно управляваните фондове срещу техния бенчмак(индекс) и предоставя резултатите на всеки 6 месеца.

За последните 20 години мисля, че бяха 33% от активните фондове които са оцелели и от тези 33% 90% се представят по - зле от бенчмарка си Grinning

За който му е интересно поствам и линка където може да се прочете целия репорт.
https://www.spglobal.com/spdji/en/documents/spiva/spiva-us-mid-y … 9&gclid=undefined

# 343
Здравейте! Имам сума за един едностаен апартамент в Стара Загора. Чудя се дали да закупя апартамент, или да инвестирам в нещо друго- земя, офис, злато???

# 344
Искам да потърся вашето мнение относно моите идеи за личен финансов план. Понеже съм на 45+ с почти 0 заделени средства, съм решила да започна да заделям по 50-60-100 лв. всеки месец ( това го решавам от няколко години, де Sad ), но не искам да ги оставям в сметка, първо - защото нямат никаква лихва и инфлацията ги изяжда, второ - защото се изкушавам да ги тегля. Засега имам две опции, понеже не съм някаквъ експерт, а и едва ли ще стана тепърва, колкото и да чета, та мисля да заложа на IovoSave - 7 % годишна лихва и евентуално да се пробвам в Trading212 с някой Etf, но това наистина ми се струва сложна материя. Другото, което мислех, е да си купя акции на Софарма, но не зная дали е подходящ момента, при положение, че са доста високи цените сега.
Ще ми е интересно да чуя вашето мнение - идеята ми не е да правя някакви колосални печалби, а да имам някакъв фонд за след 10-15 г., с  поне някаква доходност, която да не е изядена от инфлацията.

Общи условия

Активация на акаунт