Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 742
  • 820
  •   1
Отговори
# 345
Trading 212 поддържа функция за портфейл с автоматични вноски (Pie), в който може да се настрои да се инвестират да речем 10 евро всеки понеделник. Слагате един ETF като VWCE в него и готово. За такива малки суми T212 няма конкуренция заради частичните акции и липсата на комисионни за сделка.

От P2P платформите лично аз ползвам Rendity (финансиране на проекти за недвижими имоти в Германия и Австрия) и съм много доволен. За 2 години и нещо всичко е изрядно. В момента излизат хубави проекти с доходност 8.5-9.5%. Може да потърсите повече информация в блога на Стойчо Недев. Написал е хубава статия за платформата. Iuvo не съм ползвал.

# 346
Daystar, много благодаря за коментара. Може ли още един въпрос - какво значение има в каква валута е ETF-а? Трябва ли да избирам в евро, за да няма такса превалутиране или и в двата случая - и евро и долар, все ще има?

# 347
В евро е най-удачно. Зареждаш евро с карта или превод и купуваш инструменти в евро. При конвертиране евро-долар и обратно има такса 0.15%, която е напълно излишен разход.

Ето така трябва да излезе фонда при търсене:

# 348
  • Варна
Търся мнения за застрахователно-инвестиционния план на Булстрад и Este responsible stock global fund.

# 349
Търся мнения за застрахователно-инвестиционния план на Булстрад и Este responsible stock global fund.

Ако искате да си направите застраховка - направете си рискова. Ако искате да инвестирате - инвестирайте. Многократно е коментирано, че този вид продукти са неизгодни.

Самият фонд не е нищо особено. Не съм сигурен дали съм нацелил точния клас дялове, но както се очаква изостава от индекса, т.е. плащате за активно управление по 2% от парите годишно без да има смисъл.

А освен това от Булстрад ще ви лепнат още 2-3% годишна такса за добро утро, понеже нали и те са хора и трябва да се издържат.

# 350
И моето мнение за инвестиционните застраховки е същото. Губите пари, въпреки, че ви обещават спестовност и доходност.

# 351
Имат един единствен плюс - длъжен си да правиш вноска. Имат дисциплиниращ ефект за хора, които не могат да се контролират.

# 352
Не знам, имах само веднъж, много отдавна и наведнъж платих.
Естествено, че на финала получих в пъти по-малко от вложеното. Спестовна се водеше, нямаше инвестиционни тогава.

# 353
Здравейте,
влязох в групата, защото ми се иска да започна да инвестирам, но като пълен новобранец в темата, ще се радвам на насоки и съвети.

# 354
Прочетете темата от началото и после питайте нещо конкретно. Така съвсем наготово не става.

# 355
Някой може ли даде конктретно цифри каква сума е спечелил/загубил през последните 5 г. Темата само за борси ли е или за всякакъв вид инвестиции?
След това ще дам моите случаи

# 356
Някой може ли даде конктретно цифри каква сума е спечелил/загубил през последните 5 г.

Ти наистина ли???

# 357
  • София
За последните 5 г. като цяло съм на плюс - ежедневна търговия с горива, метали и индекси. Щом като прихода ми излиза в данъчната декларация.
Не се хваля, но мога да споделя опит на мой роднина.
Инвестира 2000 лв в някакви акции, купи ги чрез ОББ.
След 2 г реши да си осребри парите и получи 900 лв.

# 358
Т. Е е вътре с 1100?

# 359
  • София
Да.
Но печалбата до сега не гарантира  печалба и утре.

Общи условия

Активация на акаунт