Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 81 862
  • 820
  •   1
Отговори
# 450
Е да де, ама аз например съм дърта, на стари години съм осъзнала, че има такова нещо като инвестиране и съм напреднала донякъде, ама нямам нагласа да ставам супер квалифициран инвеститор. Също така чета, че рядко някой е толкова кадърен или толкова умел, че да бие пазара. С оглед на тези двете е малко вероятно баш аз да съм тази, която чрез активно инвестиране да си умножа милионите. При това положение по-добре просто да бия инфлацията + малка печалба. Предполагам, че това важи за много хора.
Точно в момента се чудя къде да сложим с половинката една кръгличка сума и колкото и да се рових не си харесах нищо и май просто ще увеличим някоя от старите позиции и толкоз. Само се чудя дали да не задържим, че в момента всичко е нагоре и дали да не изчакаме някой локален спад.

# 451
Аз не разбирам какво ви спира да си купувате каквито акции искате. Има хора които нямат време и желание да проучват и затова са индексите. Не трудно да се видят плюсовете и минусите и на двете. Всеки да си решава.

# 452
Инфлация плюс малка печалба, безрисково, за мен са акциите с дивидент. Има много акции с дивиденд над 8%.

*уточнявам, че не говоря за българската борса.

# 453
Инфлация плюс малка печалба, безрисково, за мен са акциите с дивидент. Има много акции с дивиденд над 8%.

*уточнявам, че не говоря за българската борса.

Добра идея. Дай някоя примерна идея? Може и на лични.

# 454
Пуснете си търсене в гугъл, давам и сайт за показатели:

https://stockanalysis.com

Не искам да давам "идеи и съвети" за инвестиране на ниво акции.

# 455
Интересен сайт. Но пак нещата са комплексни - висок дивидент, но иначе акциите са надолу повече от дивидента. Висок ръст, но нисък дивидент (Майкрософт например). От там идва дали си струва подаването на данъчна декларация за мижав дивидент? Даже и милион да се сложи в една акция с под1% дивидент това са под 10 000 пари... А има и данък върху дивидентите.
Лично аз харесвам в ЕТФ-ите следното - голям обем (стотици милиони и милиарди), да се търгуват на борса на ЕС и от там да са без данък и деклариране, да не дават дивидент, а да го реинвестират (акумулиращи)... И да, по-малка печалба, но и по-малък риск, а за човек в последната третина на живота това е важно.

# 456
Е да де, ама аз например съм дърта, на стари години съм осъзнала, че има такова нещо като инвестиране и съм напреднала донякъде, ама нямам нагласа да ставам супер квалифициран инвеститор. Също така чета, че рядко някой е толкова кадърен или толкова умел, че да бие пазара. С оглед на тези двете е малко вероятно баш аз да съм тази, която чрез активно инвестиране да си умножа милионите. При това положение по-добре просто да бия инфлацията + малка печалба. Предполагам, че това важи за много хора.
Точно в момента се чудя къде да сложим с половинката една кръгличка сума и колкото и да се рових не си харесах нищо и май просто ще увеличим някоя от старите позиции и толкоз. Само се чудя дали да не задържим, че в момента всичко е нагоре и дали да не изчакаме някой локален спад.

Инвестирането в широко диверсифицирани индекси (в дългосрочен план) не ти дава среден резултат, напротив то ти гарантира, че ще си в топ 1-2-3 процента от всички инвеститори! Множество проучвания са го потвърдили и продължават да го потвърждават пък вече всеки да си прави сметката. Аз лично предпочитам да заложа на нещо което има 95%+ шанс да спечели отколкото на 5% шанс.

# 457
Днес във фейсбук групата "InvestPro общество" цял ден на живо се излъчва реклама (под формата на безплатно събитие) на тазгодишните им платени курсове.

Поканили са всякакви хора, включително любимецът на много хора професор Красимир Петров. Изприказваха се много неща, част от които откровени глупости, друга част общи приказки, като крайният резултат за повечето хора би бил объркване, а не ограмотяване. Което предполагам е и целта. Ако човек не се чувства объркан и безпомощен защо би си купил някакъв измислен курс (който всъщност е достъп до предварително записани клипове) за 1000 лева?

# 458
Точно тия с дивидент над 8% хич не са безрискови.
Питай ме откъде знам.

Инвестирането в широко диверсифицирани индекси (в дългосрочен план) не ти дава среден резултат, напротив то ти гарантира, че ще си в топ 1-2-3 процента от всички инвеститори!
Е ако повечето хора инвестират в индекси, как ще си в топ 1-2-3% като и ти инвестираш там? Ще имаш резултат като на повечето хора.
За да си в топ 1%, трябва да правиш нещо, което само 1% от хората умеят добре.

# 459
Някои тук инвестира ли в корпоративни бондове? Интересуват ме няколко практични неща относно самата покупка чрез IB.

# 460
  • София
Здравейте, в случай, че искам да инвестирам за срок от 5г. около 10к какво бихте ми препоръчали?!
Относно инвестиции чрез Елана холдинг какво ви е мнението?

# 461
Ако става дума за инвестиционният посредник Елана, мнението ми е по-скоро полжително. Имам забележки към платформата им, но не е нищо фатално. Интерфейсът е на български и захранването е с превод в лева към сметка в България, което за някои може да е плюс.

Би било грешно и опасно да се препоръча нещо без да е ясно какви са ви целите, възрастта, доходите, останалите активи и още 100 други фактора.

# 462
Ползвам Елана ТРЕЙДИНГ над 15г. И съм доволен. Имам сметка и в Карол - ужасна платформа за телефон! Инвестиционни възможности и рискове има много Simple Smile Успех!

# 463
Инвестирането в широко диверсифицирани индекси (в дългосрочен план) не ти дава среден резултат, напротив то ти гарантира, че ще си в топ 1-2-3 процента от всички инвеститори!
Цитат
Е ако повечето хора инвестират в индекси, как ще си в топ 1-2-3% като и ти инвестираш там? Ще имаш резултат като на повечето хора.
За да си в топ 1%, трябва да правиш нещо, което само 1% от хората умеят добре.

Явно не се изразих добре. В 30 годишен план 95%+ от активните фондове имат по - ниска доходност от бенчмарка си ( който може да се закупи лесно и евтино с един два етф-а). Така погледнато среден реултат като на всички хора ли имаш или си в топ 5%?

За топ 1% или 2% да трябва да направиш нещо различно, но... каква е вероятността ти да успееш при положение, че 95% от хората които правят това професионално не успяват. Такива са фактите просто това са официалните данни за представянето на активно управляваните фондове.Има специални агенции и фирми които следят тези показатели и ги публикуват. Аз не съм против активното управление, но е добре човек да се запознае с материята(инвестирането) и да знае какво търси и иска, а не да се хвърли на първия фонд който има добра реклама или да се набълбука с няколко акции защото давали голям дивидент, чул някаква новина за биткойн, близките го посъветвали да купи злато и тн. Хора, търсете висококачествена научна информация и си базирайте основата на това.

# 464
Явно не се изразих добре. В 30 годишен план 95%+ от активните фондове имат по - ниска доходност от бенчмарка си ( който може да се закупи лесно и евтино с един два етф-а). Така погледнато среден реултат като на всички хора ли имаш или си в топ 5%?
Това е друго нещо вече. Аз лично нямам още 30-годишен стаж в инвестициите - като минат, ще ти кажа успял ли съм да мина бенчмарка. Някои години го минавам, някои не, но както казваш това нищо не значи, важно е дългосрочното.

Който си сложи парите в пасивни индекси, ще има резултат не в топ 5%. Повечето хора вече си държат парите пасивно в индекси, така че ще имаш резултат като на повечето хора. Който може да е добър, може да не е, но поне ще си спокоен, че не си се минал. Последните десетилетия този среден резултат беше добър, да речем 8% на година. Следващите десетилетия не се знае средното добре ли ще е. Световната демография е зле, все повече пенсионери и по-малко произвеждащи. Ресурсите намаляват, особено лесно достъпните. Геополитиката не е добре, конфликти, социални напрежения... Ако си натикаш парите в целия пазар, и целия пазар не расте, лошо. Предпочитам да имам гъвкавост когато смятам за уместно да съм въобще извън пазара, а в кеш, или направо шорт (в момента съм нет шорт, макар че имам и дълги позиции в избрани сектори).

Общи условия

Активация на акаунт