Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 675
  • 820
  •   1
Отговори
# 435
Инвестиционното злато като цяло се качва на горе, има и флуктуации. Декември 2022 си купих две монети за 7000, цената им се качи, продадох ги сега за 7900. Такава лихва от депозит нямаше как. Но това беше серия 2022, която са спрели от производство. Едно кюлче пак от миналата година му се вдигна със 100 лв. Парите ги инвестирах в имотче на морето, не само тези разбира се. Не знам каква сума разполагате, но инвестиционното злато за мен е ок за малки/средни суми.
Ами точно на там ми клони мисълта, естествено, че няма да инвестирам 6 цифрени суми в злато 😁 Искаше ми се да взема 50-100гр. поне да “съхраня” парите за 5-6 години по този начин. То никога нищо не се знае, особено в тези времена, но от сегашните ми наблюдения в последните 15-16г. (може и повече) не е имало спад в цената на златото.
Бих се радвала ако ми дадете и малко насоки на ЛС, тъй като, както вече казах съм много “боса” в това отношение и до сега не ми се е налагало да мисля за подобни неща.

# 436
Е, не е като да е нямало и спадове, както при всеки актив. Ето цената му за последните 5 години (в долари за унция), сега е висока, колко още ще се качи никой не знае:

# 437
При инвестиционното злато освен цената, която варира, но плавно се качва дългосрочно, го има момента и, че някои монети започват да се ценят нумизматично, особено когато имат ограничен тираж и допълнително се качват.

# 438
А какво ви е мнението за този съвет?

Пълна статия: https://igold.bg/blog/20-greshki-pri-investitziya-v-zlato/

# 439
Купих монета и ми е интересно как се движи цената, та я следя в последния месец. Направи ми нещо впечатление - при една и съща продажна цена, започнаха да смъкват покупната. Защо това?

# 440
Ако ще гледаме и колекционна стойност, дай направо да инвестираме в картини на известни художници - те също се качват, особено като умрат художниците. Но това не е инвестиция за мен. "Инвестиционно" злато викам на това, което купувам и продавам по котировката на борсата.

# 441
Купих монета и ми е интересно как се движи цената, та я следя в последния месец. Направи ми нещо впечатление - при една и съща продажна цена, започнаха да смъкват покупната. Защо това?

Колкото по-волатилен и слабо ликвиден е пазарът за нещо, толкова по-голям е спредът между "купува" и "продава". Та следят хората пазара и се подсигуряват да не се набутат. Затова най-добре е кюлчета 100 грама, според мен те са оптималното.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 18:52 от Черна станция

# 442
Аз не търся колекционерска стойност, нито целя печалба, просто искам да запазя парите на детето по някакъв начин, вместо да купя нещо ненужно сега. 😊

# 443
Скрит текст:
Колкото по-волативен и слабо ликвиден е пазарът за нещо, толкова по-голям е спредът между "купува" и "продава". Та следят хората пазара и се подсигуряват да не се набутат.
Логично, но ми се стори нечестно Simple Smile .

# 444
Нечестно ????

# 445
Ако ще гледаме и колекционна стойност, дай направо да инвестираме в картини на известни художници - те също се качват, особено като умрат художниците. Но това не е инвестиция за мен. "Инвестиционно" злато викам на това, което купувам и продавам по котировката на борсата.

То пак е инвестиционно, като ги купих бяха в раздел инвестиционни продукти, а като продавах ги бяха преместили в нумизматични. Като нещо е с ограничен тираж, това е добавена стойност във времето.

# 446
Имайте впред вид,че и сейфа в банката също е разход. Има такса всеки месец. Сметнете за 5 год. ,колко би ви струвал сейфа .

# 447
Ето ви пример от днес за неефективности при индексните фондове.
Една фирма купува друга, съответно втората престава да съществува и трябва да бъде заместена в индекса от някоя друга, в случая Пийбоди (в сектора добив на въглища):

Такива новини се обявяват след затварянето за деня на борсата. Но пазарът не спи, има и търговия след нормалните часове. И ето какво става с Пийбоди същия следобед - качва се с над 5%:

По стечение на обстоятелствата, аз съм лонг Пийбоди, така че за мен това е добре - изкарал съм няко долар от нищото. Но всъщност станала ли е тази фирма по-ценна с 5% изведнъж? Не е, но фондовете, които тракват този индекс сега ще са длъжни да купят от нейните акции в срокa, който имат да ребалансират. И тя изведнъж стана по-ценна.
Обратното става, когато някоя фирма изпадне от индекса - може да не е защото тя върви на зле, а просто някоя друга (от друг сектор) я е изпреварила по капитализация. Тогава фондовете трябва да я продадат, независимо на каква цена - естествено, акциите й спадат.

Затова (и заради други причини, по които съм писал преди) предпочитам сам да си избирам акциите, в които да инвестирам.

# 448
Индексите са много. VTI, ITOT и други подобни фондове, следващи целия пазар, вече са купили всичко, включително твоята въглищна компания, и подобни движения не ги вълнуват. Освен това въобще не е сигурно, че причината за покачване на цената е тази.

# 449
Е да не са само тотал маркет индексите - има си индексни фондове за много отделни тиъри, СП500, лардж кеп, смол кеп, по сектори и т.н.
Във всеки един индекс като вкарат определена акция тя се качва, това е добре известен феномен, както и че пада когато я извадят от някой индекс.
По-горе го демонстрирам с конкретен пример, пък ти ако не вярваш - твоя си работа.
За какво друго се е качила афтърмаркет, като други новини няма.
Особено ако вярваш в ефишънт маркет хипотезата (който инвестира в индекси би трябвало да вярва) трябва да вярваш, че цената на акция се променя само когато излязат нови новини, които я касаят.
Аз лично не го вярвам, но в случая връзката (за мен) е очевидна.

Общи условия

Активация на акаунт