Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво означава ДЦК?
Как се облагат с данъци инвестициите в България?
Какво представлява спестовният план в UniCredit Bank?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво означава ДЦК?
-
Как се облагат с данъци инвестициите в България?
За данъчното облагане на инвестиции в България се прилага Законът за данъчно облагане на физическите лица. Този закон изчерпателно описва какво подлежи на облагане и какво не. Например, доходите от инвестиции се облагат, но самите инвестиции не са обект на данъци. Важно е да прочетете закона, тъй като различните видове инвестиции могат да бъдат третирани по различен начин за данъчни цели.
-
Какво представлява спестовният план в UniCredit Bank?
Спестовният план в UniCredit Bank позволява на клиентите да правят редовни месечни вноски, които се инвестират във взаимни фондове по техен избор. Този тип планове обикновено са предназначени за клиенти с ограничени средства, които искат да избегнат загуби. Важно е внимателно да изберете подходящия фонд, тъй като възвръщаемостта зависи от цената на дял и рискът е по-висок в сравнение с депозитите.
-
Какво представлява P2P инвестирането?
-
Какво представляват ex-date, record date и payable date при притежаване на ETF за дивиденти?
аз имам една чуденка. Предварително моля да извините невежеството ми, ама нищо не разбирам от инвестиции. От много време искам да почна да инвестирам в индекс, който следи S&P500. Целта ми не е някаква печалба, но поне инфлацията да покривам, да речем. Чудя се дали да използвам брокер като Елана например или директно да се регистрирам в interactive brokers или trading212. Като цяло бих предпочела първия вариант, защото все пак има някаква форма на съпорт, но пък те взимат комисион, който не знам дали реално няма да "изяде" лихвата, която бих получила от инвестициите ми (която доколкото съм чувала не е голяма, тъй като S&P500 е нискорискова). Като цяло не знам изобщо как да го смятам и как да го преценя, моля за някакъв хинт.
Хем стоях и си знаех, че на ретрограден Меркурий не е редно да се подписват договори.