Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 726
  • 820
  •   1
Отговори
# 360
Някой може ли даде конктретно цифри каква сума е спечелил/загубил през последните 5 г. Темата само за борси ли е или за всякакъв вид инвестиции?
След това ще дам моите случаи

Тази година си направих наново портфейла в инфосток, защото след десетина години взе да забива от толкова сделки Simple Smile - благодарение на Шели груп(Алтерко) и Софарма ще има много играчки под елхата Wink Резултата е само от инвестиции в БГ компании - с щуротии не се занимавам(инвестирам само в българската икономика и подкрепям нашите компании с парите си, като се надявам така да подобрявам средата на живот тук, където те внасят данъците си и живее моето семейство) - платформата ми в елана не дава възможност за визуализация с графика, но ако толкова мн ви интересува мога да ви изпратя скриншот на сумите на лични, разбира се Simple Smile

Успех с инвестициите!

Последна редакция: пн, 06 ное 2023, 17:10 от kokopapa

# 361
Здравейте, нямам никакъв опит в инвестициите и реших да се допитам тук. За кръщенето на сина ми получихме основно подаръци под формата на пари и се събра една сума от около 4000 лв. Не искам да ги харча сега за глупости, а ако ги оставя така инфлацията ще ги погълне. Мислех да купя инвестиционно злато. Това добра идея ли ви се струва, имам ли други опции? Идеята е да ги запазя и да му ги дам, когато истински има нужда от тези пари.

# 362
В момента златото е много скъпо, но идеята пак не е лоша. За тези пари можеш да купиш някоя монета около една унция и тя винаги ще е ликвидна.

https://tavex.bg/zlato/zlatni-moneti/

# 363
Здравейте, нямам никакъв опит в инвестициите и реших да се допитам тук. За кръщенето на сина ми получихме основно подаръци под формата на пари и се събра една сума от около 4000 лв. Не искам да ги харча сега за глупости, а ако ги оставя така инфлацията ще ги погълне. Мислех да купя инвестиционно злато. Това добра идея ли ви се струва, имам ли други опции? Идеята е да ги запазя и да му ги дам, когато истински има нужда от тези пари.

Ако периода е около 10 и повече години, то за мен няма по добра инвестиция от акциите . Понеже споделихте че нямате познания обаче най сполучливата възможност би била индексен фонд върху СП 500. " Както Сам Ро от TKer отбеляза във вторник, работата на Bank of America тази седмица показа, че 1 долар, инвестиран в американски акции с голяма капитализация преди 200 години, днес струва 16 милиона долара. Акциите, с други думи, обикновено се покачват.

През тези два века сме свидетели на гражданска война на територията на САЩ, две световни войни, множество финансови кризи, няколко пандемии и стотици събития, които биха изплашили дори най-оптимистичния дългосрочен инвеститор."  https://www.infostock.bg/infostock/control/worldmarkets/news/115548-tova-e-najdobrata-investitsiya-za-sledvashtite-20-godini . Не вярвам в златото - това в метал на страха, купувате го и се надявате в лоши времена, някой да се страхува повече от вас и да ви даде повече пари за да го притежава. Успех!

# 364
Я, каква тема - не съм знаел, че я има.
Ще си кажа и аз мнението - никого не задължавам с него.
Разбирам защо хората се влекат по ЕТФи и индекси - най-лесно е, а и пазарът дългосрочно повече се качва, отколкото пада (поне в досегашната история). Но в нея никога не е имало такъв висок дял на пасивните фондове, тоест ЕТФи, които тракват индекси. Това според мен много извращава пазара.
Например: в момента 30% от целия индекс S&P500 е само от 7 компании, така наречените Маг 7: Епъл, Майкрософт, Гугъл, Мета, Амазон, Тесла, Нвидиа. На тях се дължи 93% от доходността на индекса тази година.
Какво става, ако активни инвестиции помпят тези 7 акции? Тяхната цена се качва, качва се и делът им в индекса, и пасивните фондове при ребалансирането трябва да купят повече от тях. Което води до още покачване. Това е един самоподхранващ се цикъл.
Всеки тренд си има и инфлексна точка обаче. Какво става, когато активно управляваните инвестиции решат да излязат от тези 7 акции? Цената им пада, пада и теглото им в индекса и пасивните трябва да продадат от тях. Което води до още спад. Отново самоподхранващ се цикъл. Кога ще стане това и с каква величина ще е, не се наемам да гадая. Но за мен е много опасно.
Затова и аз в индекси не инвестирам. Другата причина е, че в индекса има добри компании, които харесвам, и лоши компании, които не харесвам (това си е мое мнение). Не искам някой да избира вместо мен кои са добри и кои не, или още по-зле: въобще да не избира, а сляпо да ми влага парите в тях, само защото са в индекса
Другата опасност е при задаваща се рецесия, безработица и т.н. да намалеят входящите потоци към индексните фондове и даже хората да почнат да теглят от тях, за да си покриват ежедневните разходи, ако са останали без работа например.
При добре вървяща икономика има огромно множество хора, които си отчисляват от заплатите всеки месец (например 401к в САЩ) и автоматично вкарват в тези фондове, което тика индексите нагоре. Какво става обаче, когато потокът на тези вноски намалее и дори се обърне?
Затова аз намирам сляпото инвестиране в индекси за много рисковано в момента, защото валюейшъна им е много напомпан (на развитите пазари).
Инвестирам селективно в сектори/компании, които харесвам и съм си направил труда да проуча. На други пък съм шорт - които намирам за неразумно надути.

Който не желае да се занимава с проучване, аз на негово място бих си държал парите в краткосрочни безрискови ДЦК. 5% - 5%, кой ти ги дава. Ако инфлацията е 10% не звучи добре, но тя вече падна доста под 10% и дори 5%, а пък кой знае - може и дефлация да дойде, както е тръгнало. Тогава 5% хич не е зле, за безрискова доходност.

Не е препоръка или инвестиционен съвет!

# 365
Някой знае ли дали има подобен фонд в България?
https://www.ap7.se/english/about-us/our-approach/

В Швеция по подразбиране този фонд се използва за вторият им пенсионен стълб което е като нашето УПФ. Разликата с нашите фондове разбира се е от небето до земята.

Накратко за фонда:
 Low cost leveraged globally diversified lifecycle strategy with factor tilts. И това по подразбиране...

Накратко за който не е наясно тази стратегия е комбинация от стотици академични проучвания емпирични и теоретични голяма част от които са от десетки нобелови лауреати.

Та ясно ми е, че няма да има нещо подобно, но поне има ли нещо максимално пасивно с левиридж за което знаете?
От фондовете на Амунди през Уникредит Grinning чак ми е смешно да попитам даже.

Прочетете темата от началото и после питайте нещо конкретно. Така съвсем наготово не става.

Daystar какво мислиш, понеже виждам, че си по запознат с фондовете на Амунди.

# 366
Фондовете на Амунди не са чак толкова лош избор. Не случайно управляват милиарди. Не растат с темповете на някои други, но и не се сриват чак толкова, а после се възстановяват добре. Знам и много по-лоши.
За някой с достатъчно пари и малко време/желание/знания за инвестиране са си съвсем ОК. Още повече ако е частен клиент (казах с много пари) и може да купува и продава в комфорт, да пита и да получава отговори от възможно най-компетентните в България по въпроса (което не значи супер компетентни все пак).
Но това си има цена (май основният недостатък). Ако си инвестирала един милион и заради скъпите им такси губиш по един процент годишно от ръста в добри години,  за десет години си 100 000 назад...

# 367
Амунди не бих препоръчала. Високи такси. Вземат ги напред за 5 години. Резултатите са посредствени в най-добрия случай. Много бих искала да мога да напиша нещо позитивно.
Като ти вземат таксата все им е тая как ги управляват парите ти, отделно при валутното конвертиране пак има загуби.
Минимална част от портфолиото е видимо по разбираеми причини, но и резултатите не са добри.
По принцип уж предлагат индексни фондове, но Уникредит не разрешава да си ги купиш...Не активни им били...
Всеки преценя къде да си инвестира парите. Аз съжалявам, че не купих Алтерко като бяха едноцифрени. А можех!

# 368
Фондовете на Амунди не са чак толкова лош избор. Не случайно управляват милиарди. Не растат с темповете на някои други, но и не се сриват чак толкова, а после се възстановяват добре. Знам и много по-лоши.
За някой с достатъчно пари и малко време/желание/знания за инвестиране са си съвсем ОК. Още повече ако е частен клиент (казах с много пари) и може да купува и продава в комфорт, да пита и да получава отговори от възможно най-компетентните в България по въпроса (което не значи супер компетентни все пак).
Но това си има цена (май основният недостатък). Ако си инвестирала един милион и заради скъпите им такси губиш по един процент годишно от ръста в добри години,  за десет години си 100 000 назад...

Със сигурност има и по - лоши фондове и по - лоши начини да инвестираш като цяло(визирам stock picking/market timing/low diversification и тн.), но според мен има и по - добри начини(лично мнение). Въпроса е дали тези по - добри начини могат да бъдат имплементирани конкретно в България с това което разполагаме и до каква степен.

# 369
Въпроса е дали тези по добри начини могат да бъдат имплементирани конкретно в България с това което разполагаме и до каква степен.

И ако не могат какво да ги дъвчем?

# 370
Въпроса е дали тези по добри начини могат да бъдат имплементирани конкретно в България с това което разполагаме и до каква степен.

И ако не могат какво да ги дъвчем?

Ами до голяма степен могат с малко изключение.Това което е по - трудно и изисква доста повече внимание в зависимост от начина на изпълнение е ливъридж. Единия от начините(който е и най-лесен) е ако е направо в самият продукт.За това и питам дали евентуално някой знае дали от Амунди предлагат такъв.

Я, каква тема - не съм знаел, че я има.
Ще си кажа и аз мнението - никого не задължавам с него.
Разбирам защо хората се влекат по ЕТФи и индекси - най-лесно е, а и пазарът дългосрочно повече се качва, отколкото пада (поне в досегашната история). Но в нея никога не е имало такъв висок дял на пасивните фондове, тоест ЕТФи, които тракват индекси. Това според мен много извращава пазара.
Например: в момента 30% от целия индекс S&P500 е само от 7 компании, така наречените Маг 7: Епъл, Майкрософт, Гугъл, Мета, Амазон, Тесла, Нвидиа. На тях се дължи 93% от доходността на индекса тази година.
Какво става, ако активни инвестиции помпят тези 7 акции? Тяхната цена се качва, качва се и делът им в индекса, и пасивните фондове при ребалансирането трябва да купят повече от тях. Което води до още покачване. Това е един самоподхранващ се цикъл.
Всеки тренд си има и инфлексна точка обаче. Какво става, когато активно управляваните инвестиции решат да излязат от тези 7 акции? Цената им пада, пада и теглото им в индекса и пасивните трябва да продадат от тях. Което води до още спад. Отново самоподхранващ се цикъл. Кога ще стане това и с каква величина ще е, не се наемам да гадая. Но за мен е много опасно.
Затова и аз в индекси не инвестирам. Другата причина е, че в индекса има добри компании, които харесвам, и лоши компании, които не харесвам (това си е мое мнение). Не искам някой да избира вместо мен кои са добри и кои не, или още по-зле: въобще да не избира, а сляпо да ми влага парите в тях, само защото са в индекса
Другата опасност е при задаваща се рецесия, безработица и т.н. да намалеят входящите потоци към индексните фондове и даже хората да почнат да теглят от тях, за да си покриват ежедневните разходи, ако са останали без работа например.
При добре вървяща икономика има огромно множество хора, които си отчисляват от заплатите всеки месец (например 401к в САЩ) и автоматично вкарват в тези фондове, което тика индексите нагоре. Какво става обаче, когато потокът на тези вноски намалее и дори се обърне?
Затова аз намирам сляпото инвестиране в индекси за много рисковано в момента, защото валюейшъна им е много напомпан (на развитите пазари).
Инвестирам селективно в сектори/компании, които харесвам и съм си направил труда да проуча. На други пък съм шорт - които намирам за неразумно надути.

Който не желае да се занимава с проучване, аз на негово място бих си държал парите в краткосрочни безрискови ДЦК. 5% - 5%, кой ти ги дава. Ако инфлацията е 10% не звучи добре, но тя вече падна доста под 10% и дори 5%, а пък кой знае - може и дефлация да дойде, както е тръгнало. Тогава 5% хич не е зле, за безрискова доходност.

Не е препоръка или инвестиционен съвет!

Тези неща не са нещо ново всички са отговорени. Задълбай малко по темата и ще намериш отговорите не ми се пишат дълги постове, но има доста фундаментални пропуски.

# 371
Кое не може да бъде изпълнено в България? На мен не ми пречи, че съм в България - акунта ми е в ИБКР и мога да инвестирам по цял свят.
Дори американски ЕТФи, които по принцип ги дава недостъпни за инвеститори в Европа след 2018 поради промените в KID изискванията, пак можеш да ги купуваш или да ги шортиш - просто продаваш пут или кол ин-дъ-мъни и като дойде експирейшъна те асайнват. Правил съм го много пъти.
Всичко ти е достъпно с какъвто искаш левъридж и каквито искаш финансови инструменти през ИБКР, а сигурно и други брокери.

# 372
RosiJel, не ми стана ясно какъв е въпроса.
Дали има аналог на този шведски фонд - едва ли. Дали има Амунди фонд като него - съмнявам се.

# 373
Дали има аналог на този шведски фонд - едва ли. Дали има Амунди фонд като него - съмнявам се.

Не виждам защо да няма, те имат какво ли не. Не, че съм питала, но имат десетки, ако не и стотици опции.

# 374

По скоро глобален с ливъридж който да е достъпен през уникредит.

Общи условия

Активация на акаунт