Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 81 779
  • 820
  •   1
Отговори
# 480
  • Русе
Означава, че няма някакви глобални кризи или слухове, които да оказват влияние. Цари спокойствие и пазара пъпли нагоре за радост на всички дългосрочни Simple Smile
Утре, образно казано, някой ще се почеше неправилно и пазара ще  тръгне надолу. Тогава ще си спомняме за днешния ден или пък ще се радваме на възможността за вход.

# 481
Тоест дългосрочните може и да не се радват дълго.

# 482
Означава, че няма някакви глобални кризи или слухове, които да оказват влияние. Цари спокойствие и пазара пъпли нагоре за радост на всички дългосрочни Simple Smile
Утре, образно казано, някой ще се почеше неправилно и пазара ще  тръгне надолу. Тогава ще си спомняме за днешния ден или пък ще се радваме на възможността за вход.

И ако сме убедени в това следва, че трябва да се събира кеш и да не се купува сега, а когато все пак дойде някакъв спад. Въпросът е кога ще стане това и дали спадът ще е по-голям от акумулирания до тогава ръст? Имаме "лошия пример" с недвижимите имоти и златото - чакащите губят, защото ръстът е толкова голям, че и да има някакъв спад едва ли ще компенсира чакането. С други думи " кога и колко" са въпроси за един милион долара Simple Smile

# 483
За златото ми е болна тема. В момента е нагоре и по инвестиционните правила не е ок за купуване. Но от друга страна аз нямам време да го чакам да пада..и въпросът е кой е по- големия риск. Чакането или купуването в момента. Така или иначе хартийки не ми се държат, от други инвестиции не разбирам и май нямам особен избор

# 484
  • Русе
ЧС, точно това коментираме с голямото дете. Аз му казвам да влиза, той казва - не! скъпо е. Аз му обяснявам, че той просто спестява едни пари за необозримото бъдеще и до кога ще чака, но той обаче е решил. Еми.... да чака.
Точно за имотите и златото му давах пример Simple Smile
Нищо не събирам вече, само харча Simple Smile Каквото сметнах за необходимо вкарах. Пък дано да ми се получи (пу-пу, засега доста добре върви) и определено им се радвам на моите Амунди-та. Как хубаво си кретат нагоре... (до следващата криза Grinning )

# 485
Имам едно Амунди отпреди 2 г което сега е 20% +. Обаче е много мижава сума- удържат ми по 20 Евро на месец. Исках да увелича вноската - не можело , око съм искала мога само нов фонд да купя може и същия да е. Това да ли е вярно или ме мотат за да платя нова входна такса...

# 486
И ако сме убедени в това следва, че трябва да се събира кеш и да не се купува сега, а когато все пак дойде някакъв спад.
Ти и преди писа нещо подобно - имам вложен капитал в инвестиции, които са нагоре, сега съм събрала още кеш и чакам дали да ги вложа в същото, или да го чакам да падне, че тогава да ги вложа.

Това за мен е неправилно. Ти за даден период очакваш дадено движение - нагоре или надолу.
Ако очакваш да е нагоре, влагай сега.
Ако очакваш да е надолу, недей просто да чакаш да вложиш след като падне, а продай това, което вече имаш, за да не загубиш от него.
Иначе каква става тя - не знам накъде ще поеме пазара, затуй с единия крак съм вътре, а с единия вън и накъдето и да тръгне, с едната част от капитала си ще съм на загуба (или пропусната печалба).

# 487
Така е, но понеже не знам какво ще стане избирам което е купено да си стои, а мисля само за новото. Както съм казвала, не съм активен играч и не купувам и продавам според очакванията за пазара. Каквото съм купила някога е вложено дългосрочно и разчитам на такава стратегия. Вече за новото може да се колебая кога е моментът.

Иначе от опита ми с друг бизнес, не инвестиране, мога да кажа, че загубените чисти пари болят повече от пропуснатите ползи. Това по принцип, да не започваме спор за сегашната ситуация.

# 488
Така е, но понеже не знам какво ще стане избирам което е купено да си стои, а мисля само за новото.
По принцип, тъй като с годините се натрупва, старото инвестирано е по-голямо от новото.
Така че ако се боиш да инвестираш новото, защото пазарът ти се струва надут и мислиш, че може да падне, трябва двойно повече да се боиш за старото, защото то е повече.

# 489
Имам едно Амунди отпреди 2 г което сега е 20% +. Обаче е много мижава сума- удържат ми по 20 Евро на месец. Исках да увелича вноската - не можело , око съм искала мога само нов фонд да купя може и същия да е. Това да ли е вярно или ме мотат за да платя нова входна такса...

При спестовен план е така. Не може да променяш размера на вноската, защото входната такса се плаща в самото начало. Можеш да смениш фонда, да пропуснеш вноска, но не и да внесеш повече, когато решиш. Системата е архаична, но това е положението.

При директна инвестиция имаш свобода да купуваш колкото и когато решиш.

# 490
Така е, но понеже не знам какво ще стане избирам което е купено да си стои, а мисля само за новото.
По принцип, тъй като с годините се натрупва, старото инвестирано е по-голямо от новото.
Така че ако се боиш да инвестираш новото, защото пазарът ти се струва надут и мислиш, че може да падне, трябва двойно повече да се боиш за старото, защото то е повече.

Пада, става, такъв е животът. Както казах, пасивен инвеститор съм. И аз не се боя, просто изчаквам момент да спадне с някакви проценти.

# 491
Имам едно мижаво Амунди, малко злато и сега искам ди си купя малко акции като горе долу имам идея в кои сфери да са, но...имам нужда някой да ми помогне. Сама няма да се справя защото доста неща трябва да следят за да се изберат правилните компании, а аз нямам финансова грамотност, нито много време. Какво бихте ми препоръчали? Към кого да се обърна?

# 492
Пада, става, такъв е животът. Както казах, пасивен инвеститор съм. И аз не се боя, просто изчаквам момент да спадне с някакви проценти.
Ами честно, не го разбирам. Щом изчакваш да спадне, значи трябва да продадеш това, което сега имаш - после нали ще го купиш по-евтино?
Това го избягват примерно в страни с високи данъци, за да не платят да речем 20% данък на реализирана печалба на нещо, което се опасяват да не падне с 10%.
Но ти нали каза, че инвестираш само в ЕТФ в ЕС, където данък капиталова печалба не се дължи, така че ако очакваш и с 1% да спадне, трябва да ги продадеш сега.

# 493
  • Русе
Имам едно мижаво Амунди, малко злато и сега искам ди си купя малко акции като горе долу имам идея в кои сфери да са, но...имам нужда някой да ми помогне. Сама няма да се справя защото доста неща трябва да следят за да се изберат правилните компании, а аз нямам финансова грамотност, нито много време. Какво бихте ми препоръчали? Към кого да се обърна?

Платена консултация със Стойне Василев? Тези, които препоръчва в повечето случай (и според зависи от стратегията) са за дългосрочна инвестиция и стабилни, големи компании (което също не е гаранция за вечност).

# 494
Добре правите анализ на отчетите, гледате как се е държала тази акция в миналото, но може ли някой да предвиди истински скок на акция или е вид хазарт. Ето, излиза да кажем нова компания, или дружество се сформира, което да инвестира рисков капитал. Как решавате дали ще потръгне дадена акция? Това, на която му викате финансова грамотност при инвестицията с конкретни акции не е ли вид късмет или вътрешна информация (при някои богопомазани)? До колко влияе късмета при стремглавия успех на някой акции?  Не говоря в случаите, когато избираме сини чипове или някакви супер стабилни компании. Те са скъпи. Растежа вече е много плавен. Лаишки е въпроса, но все пак може ли някой да ми каже?

Общи условия

Активация на акаунт