С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 308
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Не сме се разбрали нещо - тези дейности се отнасят към нашите си моменти заедно и спомените,които ми се ще да си създадем. Не че трябва да ги крием . Аз смятам,че в нормалните семейства има доза доверие и са малко нещата , които трябва да се скрият с "не казвай на мама".  И ми се ще да вярвам,че ако е казано , изобщо не носи смисълът, който дискутираме.  Аз като дете съм молила баба да не казва на мама ,че не чета всеки ден. Тя беше определила по колко страници да отмятам. Аз обожавам да чета ,но задължителната литература хич не ме грабваше.Четях хиляди други неща.В края на ваканцията се насилвах и изчитах каквото трябваше. Всяка събота като си идваха на село питаха баба четем ли. Крайният резултат беше всичко е прочетено,ама не точно както кралицата -майка е задала.
   Имаше криза за веро и тоалетна хартия.Мама имаше възможност да взема и носеше на село.Ние със сестра ми и братовчедите пишехме с веро по цимента в двора и го изразходихме бързо.Баба много се ядоса,тръгна да се обажда о телефона на родителите, хем да се оплаче, хем да донесат веро. Голямо молене му дръпнахме да не казва.  Не каза, ама ни изчанчи от работа в градината и стържене на домашен сапун.
   Като тийн съм имала тайни от нашите, и сега имам , но не баба е виновна.

# 346
  • при късмета
Mosquita, на всяка майка решението е правилно. Не е задължително да е като на другите майки, с никоя не я сравнявам, включително със себе си, но продължава да важи. И вече казах, правилно или не, само тя може да вземе такова решение, разбира се и бащата. Но, ако сравняваме бабата и майката, тази с правото да решава е майката. Това по принцип, иначе примери на дребно може да даваме до утре. Ако твоето или моето дете вафла няма да го убие, малко бебе, което не е захранено, а на бабата ѝ дойде на акъла да му даде, айде няма да го убие, но ще може да създаде здравословен проблем. Да не говорим, че буквално може да го убие, ако има фъстъци примерно, а детето се окаже алергично. Знаеш ли колко такива примери е имало в темата? Десетки. Само за тази дискусия се появиха хора които са на мнението "кво толкова" или се обявиха за лежерни и е видно, че такива свекърви изобщо не са на изчезване. Затова има нужда да се дискутира и правилата да се определят много ясно, защото уж разумни хора се вижда на какво мнение са. Като започнат да спазват сериозните правила, тогава никой няма да им придиря за дребните, нали?
Проблема не е в това, че майките  са напрегнати, нормално е, ако е първо дете. Проблема е, че бабата се има за по-умна, по-опитна и изобщо по по най от майката и не иска да приеме и грам инструкция. Особено от снаха. А нейния опит е бил меродавен преди трийсетина години, но не и днес. От тук идва разминаването, съответно и проблема

# 347
В темата за ИР има една съфорумка - Елора, която няколко пъти е разказвала своята история, как килограмите и ИР ги е получила от гостуванията при баба си и то придружени с домашно насилие.
Такива случаи са сигурно един на хиляда, но на който са се случили са си сто процента и са за цял живот.
Та който казва, че винаги малките тайни и похапване са безобидни, не е прав. При вас може да са били, но при други баби не са. Няма как да правите изводи, че изискванията на всяка снаха са прекалени.
Аз на бившата ми свекърва коте не бих дала да гледа, да не говорим за дете. Ще кажете, че е отгледала двама сина. Да, ама с такива травми, че мерси за такова отглеждане. Че то собственият и син никога не и даде детето си за повече от няколко часа, да не говорим за преспиване.
На сегашната ми свекърва, да е жива и здрава, бих дала деца на всякаква възраст да ги гледа без никакви уговорки и условия.
Доверие наистина се печели, а не ама щом е баба, значи става, давайте си детето и не се притеснявайте.
Между другото и едно от дечицата, които съм гледала, бабата го беше разлигавила и го правеше направо невъзможно за гледане. Беше сменило няколко бавачки преди мен, добре че бях стара даскалка с опит и имах нужда от пари. След гостуване на детето при нея или на нея при тях, големи ядове берях после.
Така че, както имаше една шега, на теория и практика е едно, а в действителност съвсем друго. Wink

# 348
  • София
Понеже споменахте интернет като голямо благо, ще кажа, че е нож с 2 остриета. Някоя снаха намира именно тук съмишленички, които я навиват как свеки не я бръсне за слива само защото е дала -о, ужас!!! - захар на детето, без реално да има някакви противопоказания.
И се газира колко не я зачитат, и си го изкарва на мъжа си, както съветвате. А той се чуди откъде му е дошло...
Само не ме убеждавайте как всички жени в детеродна възраст са разумни и не се поддават на течения и моди...
Или че една чистофайница ще позволи на детето си да се въргаля и да се цапа просто така...

И аз не бих се унижавала пред никого заради внуче. Такъв тип съм.

# 349
  • София
Когато бабата не харесва условията, отказва да гледа детето, а не действа подмолно зад гърба на майката.

# 350
ма ко, аз нямам против, че думата на майката/ бащата е закон. То е ясно, че бабата е добре да не е в стил "те пък ще ми кажат на мен" и да си прави каквото си иска.
Това, което се опитвам да обърна внимание, е че е добре майката като кове тези закони, те да са в границите на разумното.

# 351
Абе и моята баба отгледала две деца, но аз съм захранена на няма и два месеца с крем карамел, докато майка ми спи. Та до тук с това кой колко деца е отгледал.
Като тийн баща ми все казваше "Знам, че знаеш и знам, че съм досаден, ама да съм длъжен да кажа...". Та и майките така. Ясно е, че бабите не падат от Марс, но да се каже за всеки случай.

# 352
Ако реша да не спазвам законите които смятам за неразумни, излишни и прекалени дали ще бъда наказана?

# 353
То си е срамота да се напише, но е факт, че мъжа ми е гледан от баба си и дядо си от двемесечно бебе. На 2 седмици минават на кисело мляко, а е захранен е на 3 месеца с кренвирши и колбаси, топвали са пръст в ракия и вино да спи добре, пушело се е около него постоянно, пиел е бира от малък. На 3 е тръгнал на градина и всяка петъчна вечер и всички училищни ваканции е бил все при баба си. Цяло лято никой не го е знаел на кой язовир е от 7-8 годишен, къде плува, какво пие и яде и е вършел много пакости, които са застрашавали живота му нееднократно. Чупил си е кости няколко пъти, напивали са се, пушили са, ядяли са нездравословни храни, надпреварвали са се в глупави състезания с плуване в бързеи, с откраднати коли от заспал дядо/баща и какво ли не. Не ги съдя свекърва ми и свекър ми, но не им се предоверявах много за нашето дете и те никога не са гледали дете, та да знаят как да гледат нашето, а свекървата все искаше да си наваксва пропуснатите моменти с внука.

# 354
  • София
Ако реша да не спазвам законите които смятам за неразумни, излишни и прекалени дали ще бъда наказана?
Амиии....зависи дали ще успееш. Ако стане - ще си героиня, опълчила се на тирана. Но ако не - жална ти майка.
Ето например Ботев - никъде неприет по пътя си към Вола, приписва му се фразата: Борован спи и вечно ще спи

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 17:23 от Cuckoo

# 355
  • Димитровград
Изумена съм какви чудеса ви идват на ум.
Ами като не може свекървата/ бабата да гледа писаното златно яйце, не и го давайте НИКОГА. Списък със 17 изисквания... Хайде, холан!
Никога не съм си помислила да изисквам каквото и да било, да давам нареждания какво да се яде,
какво да се спи и т.н.
Повярвайте ми, животът е прекрасен! Обичам и майка ми и свекърва ми! Дайте го по-кротко! Ще си направите услуга.

# 356
  • France
Бабите не са длъжни да гледат деца. Ако усещат, че няма да се справят, има много хубави круизи.

# 357
  • София
Те децата станаха наистина златни - единични бройки, от които родителите са безкрайно уморени... но пък "сами си го гледаме"

# 358
  • при късмета
Изумена съм какви чудеса ви идват на ум.
Ами като не може свекървата/ бабата да гледа писаното златно яйце, не и го давайте НИКОГА. Списък със 17 изисквания... Хайде, холан!
Никога не съм си помислила да изисквам каквото и да било, да давам нареждания какво да се яде,
какво да се спи и т.н.
Повярвайте ми, животът е прекрасен! Обичам и майка ми и свекърва ми! Дайте го по-кротко! Ще си направите услуга.
Би ли цитирала, коя потребителка точно иска на сила да дава детето на бабата? Осмисляте ли това, което четете преди да пишете с големи букви, т.е. да крещите? Хайде холан

# 359
  • France
Тук, където живея са по-скоро по 3, но и едно да е, нормално е родителите да са основните възпитателни фигури.

Общи условия

Активация на акаунт