С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 276
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
  • ВАРНА
Е, не разбирате, и не разбирате, че бабите не сте в правото си да решавате някои неща за внуците и да действате през главите на родителите.
Не били се съобразявали, защото били преекспонирани вредите. И от висотата на какви преценявате кое е преекспонирано и кое не, за чуждото дете? Да, точно така, внучето ви е чуждо дете, поради простата причина, че нито сте го правили, нито сте го раждали вие.
Ей такива изказвания и самодоволни заключения водят до конфликти между поколенията, ама не ви увират главите. Възрастта не е гаранция за повече опитност, проумейте го. Достатъчно практики от нашето детство днес са доказани като грешни, вредни, а някои откровено опасни, та да ми се перчите колко деца сте отгледали. Ма били оцелели. А я да видим какъв е процентът на зрелите индивиди със стомашни проблеми, например? И някаква идея откъде идват голяма част от тях?
[/quote]
Примерно в правота на баба мога да преценя, че не е удачно да се дава сматфон на 2 и 5 годишно дете. В къщи това  не се използва. Но когато дойдат да ги вземат децата се залепят за телефоните и за да има мир им се дават. Децата разбират къде минава номерът. И не си мислете, че съм някоя задръстена баба,  работя с компютър примерно с Уиндос 11, мога да инсталирам игри на смартфон, на компютър на таблет. Мога да тегля торенти и да не звучи сега като хвалба, но е е там работата.  И да кажа в добри отношения сме двете семейства. Може тонът да бъде по обран от двете страни. Запозната съм с глутеновата алергия, със алергия към лактоза, ядки и т.н. Не давам на дете ягоди и малини до определена възраст. Не е необходимо да изреждам всички алергии. Но тонът, който използвате, начина ви на комуникация и това да се подстрекавате не е ок. Нека хейта започне сега.

# 436
  • София
Ей, не сме били правили децата....Това направо ме уби
Вярно, че то сега какви ли не начини измислиха, но основната част се правят както по наше време. Или има някакви нови моди?
Да не говорим, че за зрелите индивиди със стомашни проблеми може да се поспори коя е причината. Това не ядат, онова не ядат, манджите били гадни и после - олеле, някой им виновен.

# 437
  • при късмета

Явно трябва да дадеш някакво  твое уникално определение за уважението. Иначе фурнаджийската лопата не спира да се върти. Какво означава уважение от страна на снахата и какво от страна на свекървата?
ОК, снахата не иска да контактува с мен. Аз не съм си прерязала вените и контактувам само със сина си.
Обаче тук виждаме, че това далече не е достатъчно. Той бил муньо, не бил скъсал пъпната връв, ама защо канела само него.
Не знам кой казус визираш, аз не помня снаха да мрънка, че свекървата не ѝ обръща внимание и все със сина си контактува. Даже повечето за това се молят. А ако чрез сина вменява нещо си на снахата и по този начин пак се налага, то си е за оплакване. За начина на отглеждане на детето е съвсем друг казус. И точно това трябва да уважава свекървата, правото на майката да го определя.

Уф, исках да редактирам, ама какво натиснах и мнението ми изчезна?

Пиша отново - моя позната се сърди, че бабата и дядото, отказват да гледат детето в тях през зимата, защото то е свикнало, когато не може да излезе навън, да играе с топка и да кара тротинетка в хола. Само че свекърите живеят в апартамент, а детето с родителите в самостоятелна къща на другия край на града. Съответно бабата и дядото не разрешават такава дейност в тях, заради съседите, а според майката това обърквало детето, защо някъде може да прави нещо, а другаде не.
Свекърите са в правото си да определят правилата вкъщи, които не касаят пряко здравето на детето. А тази майка трябва да е наясно, че детето ще се сблъска с много норми, които може само у тях и тогава ще е още по-объркано горкото. А и изпускат възрастта да го обяснят

# 438
Госпожо Ма ко,   да Ви уведомя  в качеството Ви на  моя постоянна критикарка и опонентка , че за съжаление внукът ми  НЕ започна да яде   плодове и зеленчуци ( с редки изключения на банан и краставица) и това никак не е добре за неговото  здраве.  И понеже съм наясно с това, се опитвах  АЗ  да го приуча,защото по цял ден беше на закуска,обяд и следобедна закуска  при   мен   и в определени дни пак е при мен за обяд. Това не значи,че съм му ги тикала насила в устата. Дори сега съжалявам,че не  съм била по-настоятелна,дори и в определена степен и насилвала. Прочетох десетки статии, опитвах разни начини  с фигурки от морков, ябълка, домат,  с приказки  за Плодчо, Портокалчо и  Мандаринкаа и какво ли още не,   когато беше малък, сега с убеждение но не се получава. Слава Богу  с внучката такъв проблем  няма.   Да,  ето това за мен е  проблем  и то здравословен .За Ваше сведение, НЕ се злепоставям,защото  не съм наказана от снаха си да не гледам внуците,защото съм  ѝ нарушила правилата. Просто няма  правила.  Докато  са при мен, аз определям какво кога и как. Дала ми е пълни права.
И за последно,  спри да се заяждаш с мен,защото мога и аз да хапя!

Уважаема Пепа 60, на някои  снахи пък главите им са толкова зелени  и направо празни ,че не включват,че НЕ  става въпрос за   нарушаване на здравословни забрани,а  за  дребни и да, преекспонирани  ,некасаещи здраве и живот на детето.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 19:33 от K.A.G.

# 439
  • при късмета
Още тогава ти казах, че няма да започне и то именно заради теб и начина по който се опитваш да го постигнеш. И сега ти го казвам. Ей това не искаш да проумееш. Иначе, никой не казва, включително и аз, че е добре. Ама като детето не иска принудата и на сила да го накараш, дори нещо полезно, то няма да се получи. Няма как по-ясно да го кажа

# 440
  • София
Госпожо Ма ко,   да Ви уведомя  в качеството Ви на  моя постоянна критикарка и опонентка , че за съжаление внукът ми  НЕ започна да яде   плодове и зеленчуци ( с редки изключения на банан и краставица) и това никак не е добре за неговото  здраве.
Аз самата, без да съм насилвана в никоя посока, не съм по плодовете. Виж, зеленчуци на салата - ям колкото и когато мога. Някои вкусове се наследяват или променят драстично. Не е болка за умиране, има синтетични витамини.
Ма ко, познай какво щеше да се случи, ако мое дете беше изляло супата, както ти... Явно си имаш особени отношения с майка си, което обяснява позицията ти. Но не всички сме така, което не можеш и не искаш да разбереш.
И двете ми деца не обичат шкембе, но правя за нас двамата и все пак замирисва...Е, кой ще се обади на социалните?

# 441
  • при късмета
По време на случката с шкембето изобщо не бях дете. Майка ми беше наясно, че повръщам от миризмата, като се готви у нас и, че после не ям нищо поне 2-3 дни, всякаква храна е асоциация с тази ужасна смрад, ако ще да са ягоди със сметана. Не е като да ѝ е дошло като гръм от ясно небе. Не казвам да не яде изобщо, но тогава честа изобщо не се прибирах, та може и тогава да си прави, обикновенно знаеше кога ще съм вкъщи. За ден нищо няма да ѝ стане да отложи, нали? И, ако е толкова на зор, винаги съм била готова да ѝ взема готово отвън. Начини има. Няколко пъти съм молила да не готви в мое присъствие и тогава просто не издържах.

КАГ, това, което те помолих да се върнеш назад и да прочетеш, беше за това, че повечето карането да ядеш нещо, което не обичаш или по-голямо количество от това, което можеш да изядеш и до днес го приравняват към тормоз и им е останало от детството такова чувство. Та да те питам, при толкова тормоз наложен от теб на внука, какво постигна? Хем ти не постигна своето, при всичките ти твърдения как свекървите знаели най-добре, хем детето няма продължава да не яде плодове. И вероятно никога няма да прояде, защото все повече сам решава какво да яде с порастването. Това имах предвид, като ти казах, че може да се гордееш. Гордееш се с провала си, с две думи. Не го бях казала толкова в прав текст, ама иначе явно не се разбира

# 442
Пепа , ти грубо ни набиваш канчетата, или се опита неуспешно да цитираш нещо?
   За хората, които отказали да гледат внучето през зимата, как смеят?! Щом мама е въвела правило да се кара тротинетка, те как смеят да не го уважат?!
   С горното се шегувам, мисля,че повечето тук ще сме на мнение , че в случая законът на баба и дядо отменя закона на мама, щом е в техния дом.
   Аз все още не проумявам как има баби, които знаят за проблем с алергии , или нещо подобно и съвсем умишлено ще предложат такава храна на детето.Чак не го вярвам, честно.

# 443
  • София
Под "дете" имам предвид "човешко същество, което съм родила". Дали на 10 или 30 - все тая. Допреди година имах голямо дете у нас и се е случвало да ползвам фразата "в твоята къща прави каквото искаш, тук е така".

# 444

Аз все още не проумявам как има баби, които знаят за проблем с алергии , или нещо подобно и съвсем умишлено ще предложат такава храна на детето.Чак не го вярвам, честно.

И аз съм питала. Не мога да си представя човек, който от инат ще рискува да докара алергичен пристъп на внучето си (детето на детето си) и да тича самият той, ревейки, със задушаващо се  дете на ръце до спешното. Но тука писаха момичета, които  дадоха много драстични лични примери и явно има всякакви кукундели.

# 445
  • ВАРНА
Пепа , ти грубо ни набиваш канчетата, или се опита неуспешно да цитираш нещо?
Защо да набивам канчето, ето такъв език не бих използвала, просто не исках да слагам поста на КАG в написаното, това не значи, че не мога да го оправя или няма да се справя да го оправя, просто не искам. Хора всякакви, знам за родител, който дава торти на болното си от диабет дете, но и бабата е същата. Пак казвам не е добре в ролята на родител да диктуваш, подчертавам да диктуваш, да заповядваш, не бива. Вярвам в доброто. Вярвам, че хората могат да бъдат диалогични, не е задължително да се обичат, но могат и двете страни да не тропат с краче. Иначе продължавайте с хейта.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 14:47 от pepa60

# 446
  • при късмета
Под "дете" имам предвид "човешко същество, което съм родила". Дали на 10 или 30 - все тая. Допреди година имах голямо дете у нас и се е случвало да ползвам фразата "в твоята къща прави каквото искаш, тук е така".
Е, не при всеки ситуацията е такава. А за този тип фрази, съм установила, че се ползват при липса на аргументи, като казващия я няма друго с което да се наложи или капацитет да измисли. Защото идва време на него да му я използват, ама с обратен знак.

Имам приятелка, която не можеше да се оправи със свекърва си заради фъстъци. У тях винаги имаше купичка фъстъци на холната маса, а детето беше под 2 години. Никога не го е гледала, но държеше да ѝ се води за по час два, поне веднъж месечно. Тя обяснява няколко пъти колко е опасно детето да не се задави с тези фъстъци, че е малко да му се дава, може и алергия да отключи, не разбра. Приятелката ми започна с влизането без вече да говори, ясно беше, че няма никакъв смисъл, вдигаше купичката на секцията. Свека най-демонстративно я връща обратно и започва да яде фъстъци

# 447
  • София
На село ги има всякакви, нечували и неизпитали прелестта на алергиите. И смятат, че извън техния опит няма нищо ново. Дай да излагаме детето на алергени, та да свикне. Има го и този момент, че градските деца нямат контакт с алергени и са по-податливи.
Обаче как да му обясниш на такова, че проблем са не няколко пъпки, а че може да се задуши.
Казвала съм на ММ , че като спим на село, винаги аз или щерката сме с обрив. Еее, не, как на него нищо му нямало (него ще го ухапят насекоми само ако са полумъртви от глад и пак не е сигурно). Може и да има някакви алергени, може и някаква фауна да е.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 15:05 от Cuckoo

# 448
  • София

И аз съм питала. Не мога да си представя човек, който от инат ще рискува да докара алергичен пристъп на внучето си (детето на детето си) и да тича самият той, ревейки, със задушаващо се  дете на ръце до спешното. Но тука писаха момичета, които  дадоха много драстични лични примери и явно има всякакви кукундели.
Не е инат. Причината беше (поне при тази баба, с която говорех на площадката) "Три деца съм изгледала, нищо не им стана от меда".

# 449
Целият проблем идва от факта, че родителите във всичките им роли на свекърви, свекърви, тъстове и тн мислят, че имат екслузивното право да те поучават, напътстват и поправят цял живот, независимо какво си постигнал, независимо на колко години си. Големият конфликт идва оттам. По-интелигентните са по сдържани. Но основно и на 40 и на 50 за тях не правиш нещата идеално, млад родител на дете, олеле, той нищо не знае...бял лист хартия и те почват...а още от тийн възраст поучаването от родителското тяло не се приема добре, а камо ли по натам...и така. Седнала свекървата на един люлеещ стол и ни наблюдава, ох, детето много игри играе, яде сладко преди ядене , не му обръщате внимание, не знам какво...ако аз седна и я гледам у тях и аз сто кусура ще ѝ намеря, ама няма да си позволя да ѝ ги кажа директно...както и да е, след шест дълги месеца, днес мислено съм на една висока планина и викам с цяло гърло freedom:))))))

Общи условия

Активация на акаунт