С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 288
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
  • София
От четене съм на мнение, че както да се старае една баба ,доволни няма, все има нюанс.  Снахата си мрази свекървата и толкова.
Неприятно, нали?
Както и изскванията на майката са глупави и толкова.

# 421
Трик за плодове за малки хора (2-4г. ) - режа в купичка от всичко, което имам и докато четем приказки или играем се " черпим ". Не ядем плодове, просто се черпим. При мен сработва винаги, баба съм.

# 422
  • София
Ами и снахата не може да очаква свеки да я заобича автоматично.
Но ако свеки се вижда/чува само със сина си - пак е проблем, снахата не била достатъчно уважена.

# 423
  • при късмета
Но ако свеки се вижда/чува само със сина си - пак е проблем, снахата не била достатъчно уважена.
Да повторя, не говорим за обичане и мразене, а за уважение. И свекървата го дължи на снахата, не го дължи само снахата по подразбиране, защото другата е свекърва, защото е по-възрастна и всякакви глупави причини.

# 424
Принудата за хранене и изяждане на всичко напълно се изключва. Тъй като обикновено е придружена с негативни емоции, рев и наказания, аз не съм срещала баба, която да я практикува, понеже на тях им е жал и по-скоро го оставят да пасе.
Среща се в градините и при някои строги родители. Разбира се, индивид, който тормози детето относно хранене трябва моментално да бъде дисквалифициран, също както ако го бие, обижда, наказва да седи на орехови черупки и държи в килера.
 Но бабите това рядко го правят, доколкото съм запозната, разправиите с бабата са често за хранене на дете, което може/ би трябвало да може да яде само в устата, неспазване на време за хранене, или да сяда на масата културно и прочие възпитателни изисквания.

А плодове можеш с купища да набуташ, без да се усети, в устичката злояда на дете, докато си играете, или гледате филмче.

# 425
Бях свидетел на случка, която ми даде обяснение на често срещания израз за порастнали деца - аз не мога да се оправям с него/нея.
Бабата се опитваше да даде лекарство на внучето, с молби, дойде и дядото, внимателно, те са много възпитани хора. Детето се тръшкаше и плачеше. Накрая детето заби такъв шамар на дядото, че още ми е пред очите. Бабата се обади на майката. Отговорът беше уникален, доплака ми се - защо при мен си пие без рев лекарството? Тази жена, млада, не толкова зелена, ме накара сериозно да се запитам, дали изобщо съзнава какво направи? Питах дали е имало разговор после - бабата каза, че са разговаряли за лекарството, но не и за постъпката. Аз също бях млада майка, но не си представям шестгодишния си хлапак да вдига ръка на възрастен. Не съм била или викала. Никога.

# 426
Ще ме прощавате, ама и бабите възпитават. И така трябва да бъде. Разни нещица като да не хвърляме боклука извън кошчетата, да си приберем играчките, да си измием ръцете, да кажем добро утро,лека нощ....Когато са при бабите, тези неща правят ли се? И ние бабите напомняме ли за тях? Или само ако изрично е написано от мама в договора?
    Ирис, как така филмче?! Анатема!

# 427
  • Варна
Имайте малко милост с тези чаршафи.

И между другото, колкото повече обяснения, толкова по-голям батак става.

Аз си плюя в пазвата, че и през ум не ми е минало, че гледането на детето от бабите е вид договорни отношения. Че както е тръгнало, току-виж и пари ми бяха поискали бабите. А те, загубените, се радват на детето, ценят времето прекарано с нея и сами се натискат да я гледат. Че и лично идват да я вземат и после ми я връщат. В замяна на мен пък изобщо не ми е дошло на акъла да поставям условия, че и като пъдарин да следя дали се спазват. Нахвърлям там общи указания, информативни смея да кажа, не императивни, и си бия камшика. Детето ми расте здраво, щастливо, без алергии, със завиден апетит и стабилна връзка с баби и дядо.

# 428
Обсъдихме храненето, как седи въпросът с ученето... Трябва ли баба и дядо да са взискателни или пък напротив да поотпуснат края, ако видят че родителите много искат?

# 429
  • София
Изобщо не става дума за мразене. Свекървата не може да очаква снахата да започне да я обича по задължение.
Да повторя, не говорим за обичане и мразене, а за уважение.

Явно трябва да дадеш някакво  твое уникално определение за уважението. Иначе фурнаджийската лопата не спира да се върти. Какво означава уважение от страна на снахата и какво от страна на свекървата?
ОК, снахата не иска да контактува с мен. Аз не съм си прерязала вените и контактувам само със сина си.
Обаче тук виждаме, че това далече не е достатъчно. Той бил муньо, не бил скъсал пъпната връв, ама защо канела само него.

# 430
  • София
Та сега е сърдита, защото те отказват да го взимат в тях, а не всеки път могат/искат да пътуват до другия край на града, за да го гледат в дома на родителите.
За мен лично тя не е никак права и все си мисля, че на 5 е достатъчно голямо, за да може да му се обясни, защо една дейност е разрешена някъде, а на друго място не....
Права си, ама нали са свекъри, все са в грешка. Трябва ръка да целуват, че са им завели детето, щото "като много знаят, няма да го видят повече". И като им свирнат - да търчат до другия край на града да го гледат.
Освен това, са израснали във време, когато се съобразявахме И с околните.
Дали ми беше приятно, че съседската баба водеше сина ми у тях, защото била алергична към котьо? Не, защото там няма компютър и гледаха само разни обедни сериали, на него понякога му доскучаваше. Дали съм й казала нещо - не съм толкова нахална, при положение, че ми гледа детето, вместо родната му баба на 2 спирки от нас, и то безплатно.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 12:36 от Cuckoo

# 431
Свекърите са прави, а майката греши - в хол на апартамент не може да се играе с топка и препуска с тротинетка.

# 432
  • София
Уф, исках да редактирам, ама какво натиснах и мнението ми изчезна?

Пиша отново - моя позната се сърди, че бабата и дядото, отказват да гледат детето в тях през зимата, защото то е свикнало, когато не може да излезе навън, да играе с топка и да кара тротинетка в хола. Само че свекърите живеят в апартамент, а детето с родителите в самостоятелна къща на другия край на града. Съответно бабата и дядото не разрешават такава дейност в тях, заради съседите, а според майката това обърквало детето, защо някъде може да прави нещо, а другаде не.

# 433
Да , решаваме задачи ,четем книжки , имам разни със задачи ,забелязах че внучката е напред с математиката, давам като за нея ,внукът е  добре с повече, по-малко  и давам такива да се радва ,че у  успял. Четем книжки  и прекъсваме да коментираме , смешно да  е, миене на ръце  и прибиране на играчки е в реда на нещата та и не за коментар. Играчките не по време на игра , а като свърши, понякога след тях.
 Съгласна за другите  неща , явно говорим за изключения ,като не се справяте  нормално да се избягва даване  на деца сами. При мен са все с родител обикновено  и няма проблем, наблюдават отдалеч. Не знам как е  друго. Искам да знам , но не смея на този етап.

# 434
  • Най-красивата страна
За обици и бебешка златна гривна имахме конфликти със свеки.
Защото категорично отказахме да пробием ушите на щерката-тогава на 1 година.Мъжът ми направо беше ужасен от тази идея.
Аз пък първо ,че не харесвам бебе с бижута и второ бебето ревеше и дърпаше гривната ,когато свекървата се опита да я сложи.
Прибрах я,защото щеше да я скъса.
Едва миналата година,когато дъщеря ми беше на 12г.поиска да и пробият ушите и да носи обици.
А гривната така си стои,защото е предназначена само за бебешка ръчичка и не става за голямо дете.

Свекървата се разсърди и вдигна скандал,че не сме я уважавали.
Скара се първо с мъжа ми и после с мен.Но ние бяхме и казали предварително ,че няма да пробиваме ушите на бебето и бяхме и двамата на едно мнение.Ама тя не чуваше и не се съобразяваше с нашето мнение.

Общи условия

Активация на акаунт