Захранване - въпроси и отговори - тема 14

• 39 652
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, малкия напоследък не иска да яде. Едва му пробутвам 2-3 лъжички и или започва да плаче или просто да не иска да яде. Когато му дам коричка хляб яде ,но все още няма зъбки и ако откъсне парченце започва да му се повдига докато го преглътне. До преди 2 седмици изяждаше половин бурканче пюре а сега едва изяжда 2 лъжички ,какво мога да направя каква може да е причината. Гледам да го храня ,когато вече е наистина гладен за да прояви някакъв интерес,но не не иска ,а вече не е на 5 месеца,че да си кажа ,,еми добре стига му толкова,, вече е на 7++ и мисля ,че има нужда от храна не само кърма,притеснявам се да не се разболее,четох от друга мама ,че нейното дете именно защото не е яло храна останало само на кърма развило анемия  😒
Първо, анемията не е някаква мистерия. Най-често срещаната е желязодефицитна. В България на бебетата се прави кръвно изследване на 6м и на годинка, за да се провери за анемия. Ако има, просто се пият капки. Обикновено не е нужно. Така че няма защо са изпадате в крайни притеснения. Говорете си с лякаря при вас, защото знам, че не сте в БГ, кога се изследва това.
Второ, бебето ви е много малко. Бързате доста. Моето дете например на 7м имаше само обяд с пюре, който НЕ заместваше цялото хранене, защото сучеше след това. Категорично кърмата ги храни и се усвоява доста по-добре от всяка друга храна до година - година и половина. Следвайте ритъма на детето, вероятно ви показва, че избързвате в желанието си за повече твърди хранения.
Трето, при всяко бебе има периоди на намаляване на твърдата храна, при зъбоникнене, някакво неразположение, а накои деца като цяло не обичат толкова другата храна и си търсят млякото. Въобще, както е казано по-горе бебе ПОД годинка ползва твърдата храна за опитване, а се храни с мляко. Понякога има изключения на по-ядящи бебета. Но това не прави останалите в риск от болести или гладуване ако си имат млечните хранения.

# 151
Radeva-87 Попринцип му давам само на обяд пюре през останалото време е на кърма.Можеби с прекаленото ми четене тук и в интернет имам погрешни очаквания,защото доста често чета тук ,че на 7 м имат заместен обяд или ,че детето трябва да яде определено количество на тази възраст и забравям ,че всяко дете е различно. Благодаря за отговора,ще започна да се водя какво иска той не какво съм прочела в интернет,че трябва

# 152
Radeva-87 Попринцип му давам само на обяд пюре през останалото време е на кърма.Можеби с прекаленото ми четене тук и в интернет имам погрешни очаквания,защото доста често чета тук ,че на 7 м имат заместен обяд или ,че детето трябва да яде определено количество на тази възраст и забравям ,че всяко дете е различно. Благодаря за отговора,ще започна да се водя какво иска той не какво съм прочела в интернет,че трябва
Ами примерно моето се захранва от 4-тия месец, на 7м. имаше 2 заместени хранения, вече има 3, но факт е, че той си изяжда абсолютно всичко, включително е млякото! Познавам бебета на 8м. , които не искат мляко и почти по цел ден са на пюрета, познавам и такива, които пък не искат и от 2-те в даден момент, но това са на 1+ и тогава майките им прибягват до някои “трикове” като бебешки бисквити или подобно. Наистина трябва да се водите по детето, а и с месеците изборът на храна става все по-разнообразен, има пюрета, които дори на мен са ми много вкусни, примерно някакви спагети.. сигурна съм, че все ще намерите поне 1-2, които да се харесват и на вашето дете и ще прояде. Щоч си се кърми значи няма място за притеснение, няма за какво да се тормозите още от сега и да четете всякакви неща!
П.с
Не знам какви пюрета давате, но ако толкова държите да има и друга храна освен кърмата, опитайте с по-сладките пюрета, и между другото никъде не споменахте за каша, може би в Чехия не ги захранват така, то и тук някои майки не ги предпочитат, но вие може да опитате, все от някъде се тръгва все пак Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 11:11 от ForestFairy13

# 153
  • гр.Пловдив
Цитат
Не знам какви пюрета давате, но ако толкова държите да има и друга храна освен кърмата, опитайте с по-сладките пюрета, и между другото никъде не споменахте за каша, може би в Чехия не ги захранват така, то и тук някои майки не ги предпочитат, но вие може да опитате, все от някъде се тръгва все пак Simple Smile

В тази връзка за кашите не мога да си отговоря защо масово се избягват тук в БГ и се натъртва умишлено от педиатри да не се набляга на тях,защото били много калорични No Mouth

Моето бебе много ги обича и що каши изяде след 4м,след 6-ти,след 8-ми месец -млечни,безмлечни,оризови,пшенични,овесени,плодови,елда ,за лека нощ,страшно голямо разнообразие има,немските пък са разкошни и никой не може да ме съгласи ,че една тъпа попара със сухари е по-съдържателна от овесена каша

# 154
Цитат

В тази връзка за кашите не мога да си отговоря защо масово се избягват тук в БГ и се натъртва умишлено от педиатри да не се набляга на тях,защото били много калорични No Mouth

Моето бебе много ги обича и що каши изяде след 4м,след 6-ти,след 8-ми месец -млечни,безмлечни,оризови,пшенични,овесени,плодови,елда ,за лека нощ,страшно голямо разнообразие има,немските пък са разкошни и никой не може да ме съгласи ,че една тъпа попара със сухари е по-съдържателна от овесена каша
Ооо, и аз не съм от тези майки, и при нас се изядоха страшно много каши, детето си ги обичаше, веднъж пробвах за разнообразие попарата и не я искаше 😁 сега е на кухня де, всеки ден е различно и пак си изяжда всичко. На този етап смятам, че е по-добре да харесва, това което яде, отколкото да му бутам нещо насила.

# 155
  • до най-прекрасния мъж
Radii99, вероятно са зъби. Болят и създават дискомфорт доста преди да изникнат. Предлагайте, пък колкото изяде. Щом приема кърма, няма причина за принеснение. Пробвайте също домашна храна, може да я хареса повече. На 7 м вече може да пробвате супи от зеленчуци, които са въведени с или без месо, с жълтък, ако е въведен. Дъщеря ми както обичаше по-гъсти храни, изведнъж при зор със зъбите, взе да предпочита течни. За коричките и по-твърдите неща, перфектно си дъвчат с венците. Кътниците, които дефекто са дъвкателните зъби, никнат след годинката, до тогава няма да давате парчета ли? Аз давах краставичка, диня, корички, веднага щом навърши 7 м. Показах й как да дъвче и се справяше перфектно. Просто контролирайте размера на парчетата и не оставяйте детето без надзор. Малко по-трудно свикват със различните текстури в една манджа, отколкото с парчетата. Имам предвид непасирана супа, например. При нея има течна част и парчета и трябва време да свикнат да преглътнат течността и да сдъвчат парчетата.

# 156
Не знам дали мога да му давам от нашата храна иначе той видимо си умира да опита ,когато ни гледа ,че ядем . 
Radii99, вероятно са зъби. Болят и създават дискомфорт доста преди да изникнат. Предлагайте, пък колкото изяде. Щом приема кърма, няма причина за принеснение. Пробвайте също домашна храна, може да я хареса повече. На 7 м вече може да пробвате супи от зеленчуци, които са въведени с или без месо, с жълтък, ако е въведен. Дъщеря ми както обичаше по-гъсти храни, изведнъж при зор със зъбите, взе да предпочита течни. За коричките и по-твърдите неща, перфектно си дъвчат с венците. Кътниците, които дефекто са дъвкателните зъби, никнат след годинката, до тогава няма да давате парчета ли? Аз давах краставичка, диня, корички, веднага щом навърши 7 м. Показах й как да дъвче и се справяше перфектно. Просто контролирайте размера на парчетата и не оставяйте детето без надзор. Малко по-трудно свикват със различните текстури в една манджа, отколкото с парчетата. Имам предвид непасирана супа, например. При нея има течна част и парчета и трябва време да свикнат да преглътнат течността и да сдъвчат парчетата.

# 157
Привет и от мен. Моят юнак навършва 4 месеца на 19 и вече се ориентирам към захранване. И въпреки че ми е второ дете, съм тотално объркана 🫣 На баткото приготвях пюрета и храна, но след като вече имахме заместени хранения. Може би и сега ще е така. Но се чудя (тъй като грам не помня от преди 7 години) коя марка малки пюрета за избера за еднокомпонентни зеленчуци и после плодове. Четох за Овко, Гербер, ХИП. Но наистина се чудя. Единствено видях, че Овко имат най-малки разфасовки, които ще са достатъчни да два дни. Така че разчитам на помощ и съвети 🌷

# 158
Миналата година със сина ми ползвах малките бурканчета на Гербер и Хип. После вече започнах да му приготвям аз. Гледах съдържанието защото в някои имаше оризово нишесте, захар или други неща, които не беше ял.

# 159
  • до най-прекрасния мъж
Radi, за вашата храна е рано. Но можеш да му правиш пасирани супички и пюрета от зеленчуците и месата, които вече сте въвели. Ако си предложила масло или друга мазнина, можеш да слагаш, също зелени подправки-магданоз, копър. Пробвай, никога не се знае какво ще му хареса.
За пюрета за захранване съм най-доволна от Гербер и Бейбибио. Най-изчистени са откъм състав. Също някои на Хип стават, но не всички. Броколито, например, е с нишесте, на Гербер не е. Гербер имат и по 80 гр от някои видове. Овко не сме пробвали, така че не мога да изкажа мнение.

# 160
По ваша препоръка от преди сме само на гербер и попринцип доста му харесва това с пуешкото най-много,ще пробвам и с домашни супички
Radi, за вашата храна е рано. Но можеш да му правиш пасирани супички и пюрета от зеленчуците и месата, които вече сте въвели. Ако си предложила масло или друга мазнина, можеш да слагаш, също зелени подправки-магданоз, копър. Пробвай, никога не се знае какво ще му хареса.
За пюрета за захранване съм най-доволна от Гербер и Бейбибио. Най-изчистени са откъм състав. Също някои на Хип стават, но не всички. Броколито, например, е с нишесте, на Гербер не е. Гербер имат и по 80 гр от някои видове. Овко не сме пробвали, така че не мога да изкажа мнение.

# 161
Здравейте на 7+++ може ли да давам такава каша,направих за себеси ,но се оказа ,че и той иска и му харесва,но не съм сигурна дали може да му се дава

# 162
Здравейте на 7+++ може ли да давам такава каша,направих за себеси ,но се оказа ,че и той иска и му харесва,но не съм сигурна дали може да му се дава
Според мен трябва да си е предназначена за бебе и за месеците Simple Smile Но нека и другите майки кажат.

# 163
Зависи какво е съдържанието и с какво е забранено бебето. В случая не бих дала заради малините и боровинките.

# 164
Зависи какво е въведено, ако всичко, което съдържа кашата е въведено, значи може. Ако има 2-3 не въведени съставки, първо ги въвеждате. Иначе малини, ягоди, боровинки и т. Н. ги има като съставки в паучовете на Лидъл (Lipulo) и ДМ (Babylove), за възраст 6+. Аз лично ги въведох около 8ми месец.

Общи условия

Активация на акаунт