Обсъждане на имотни обяви-31

• 55 455
  • 773
  •   1
Отговори
# 330
То пък щото в ливадите всичко това е поддържано. Нито имат обществена инфраструктура нито сградите, които вече са на 15-20г изглеждат добре. А там сградите са предимно нови (дори не знам длаи има панелки).

В София не се поддържа обществената инфрастуктура.

Ако искате поне около вас да изглежда горе долу добре, то трябва да се насочите към затворените комплекси.

# 331
Здравейте, имам няколко въпроса, на които ще се радвам някой да се включи с мнение. Със съпруга ми искаме да продадем сегашното си 2-стайно панелно жилище, да изплатим оставащата част от ипотечен кредит и останалата част до служи като самоучастие за покупка на по-голям апартамент. Говорихме с няколко брокери, но нещо ми убягва в картинката. Тъй като всичките естествено искат договор за екслузивно  представяне на имота в техните сайтове, но никъде не се споменават никакви срокове. Тоест ние нямаме право да го публикуваме никъде, но какво става, ако те не успеят да го продадат например 6 и повече месеца, съответно най-вероятно ще ни посъветват да намалим цената... какви са стандартните срокове, кога можем да потърсим друг брокер например?

# 332
Никакви такива "дървета/ греди", не се навивайте!
а) пуснете си сами имота в обява в имоти.бг
Б) ако все пак решите да се обвързвате с брокери , то изобщо не подписвайте екслузивни права..защо ами за начало , ако не ви продадат имота за 1 месец примерно, те биха ли били склонни да Ви платят 10% неустойка за това, че са некадърни примерно?!
и цял месец реално вие обвързвайки се с тях сте се лишили от възможността други по кадърни техни конкуренти да го продадат, какво тях ги прави по по най? 

# 333
+ 1 за горното мнение. Ексклузивен договор - категорично НЕ.
Купете си предплатена карта, задължително. Пуснете си ВИП обява (всяка седмица се плаща, но сумата е дребна) в имот.бг, като направите прилични снимки, подберете най-добрите. Като почнат да звънят брокери (99% от звънящите ще са брокери), казвайте, че не подписвате договор. Ако намерят клиент и стигнете до сделка - ще им платите комисиона. Не се съгласявайте да дойдат да огледат - ще дойдат да снимат и да си пуснат обява с техни снимки, ще се опитат да ви набутат да подпишете нещо "на коляно", което няма да сте прочели внимателно, и със сигурност ще има клаузи, които са във ваша вреда.

# 334
Здравейте, имам няколко въпроса, на които ще се радвам някой да се включи с мнение. Със съпруга ми искаме да продадем сегашното си 2-стайно панелно жилище, да изплатим оставащата част от ипотечен кредит и останалата част до служи като самоучастие за покупка на по-голям апартамент. Говорихме с няколко брокери, но нещо ми убягва в картинката. Тъй като всичките естествено искат договор за екслузивно  представяне на имота в техните сайтове, но никъде не се споменават никакви срокове. Тоест ние нямаме право да го публикуваме никъде, но какво става, ако те не успеят да го продадат например 6 и повече месеца, съответно най-вероятно ще ни посъветват да намалим цената... какви са стандартните срокове, кога можем да потърсим друг брокер например?
Ние така пуснахме сами обява. Появиха се разни брокери още на първите огледи, обаче един конкретен от голяма агенция направи на ММ впечатление. ММ му изсипа всичките си изисквания към огледите и купувачите и го предупреди да не му губи времето, ако ще и по 1 оглед на месец да прави. Оказа се супер сериозно момче. По-късно подписахме договор с агенцията му, но си определихме сами срок - 3 месеца и условия за прекратяване на договора. Направи 2 дни огледи със супер подбрани купувачи и имахме 3-ма желаещи, от които да избираме. Заслужи си хонорара момчето. След време го препоръчахме на други наши приятели. Продаде им апартамента за 3-4 месеца (беше апартамент, който собствениците и позната тяхна брокерка + всички докопали обявата в интернет представители на други фирми не успяха да продадат за 1,5 г.) Продаде без да смъква исканата цена. Приятелите ни останаха супер доволни. Ей така съдбата ни срещна с точния човек.

# 335
Продажба с брокер. Защо? Преди месец продадох жилище даже не в града в който живея. Наложи се да пътувам два пъти с предварително уговорени огледи. Взех си предплатена карта за да не ми звънят в последствие, в интернет се справих с изискуемите документи нужни ми за сделката и воала.....А ако се отнася за  София жилища се търсят много и какво- брокера ще го продаде,  защо пък Вие - не. Нещо съм негативно настроена към брокерите от личен опит.  Имах продажба на къща на село и брокерката ми представляваше както мен, така и купувачите. Ами в една определена ситуация не защити моите интереси, а тези на купувачите. Че защо ми е тогава- само за комисионна ли?

# 336
Много зависи от имота. Ние продавахме имот във висок ценови клас. Сам трудно ще продадеш. Клиентите са други!
Имоти на последни етажи и не така атрактивни, с минуси, също трудно се продават, за тях си трябва добър брокер.
Необходимостта от бърза продажба също е от значение, а брокер може да осигури списък с готови клиенти.
Той може да ви ориентира и за правилната цена и колко реални са очакванията.

Не пречи да се пробвате сами, дори да се консултирате с агенция без да подписвате договор. Но на предварителна сделка и изповядването задължително с адвокат!

# 337
Напълно подкрепям горното мнение. Drago 2800 само не и с това за задължителна нужда от адвокат. Нотариус изповядва сделката и той прецизира документите и следи за изпълнението  на договореното. По мое мнение  адвокат е нужен на купувачите. Действително моите купувачи си бяха направили предварителен договор с адвокат. Много подробен.
Като начало всеки може да пробва продажба сам и да прецени възможностите си.

# 338
Адвокат ще наемем със сигурност като се стигне до предварителен договор.
Като цяло всички брокери, с които разговаряхме бяха на мнение, че цената е реална. Апартаментът е с много хубава локация, изцяло ремонтиран преди 5 години, живяно е в него и все още се живее, буквално може да се събуеш и да влезеш да живееш. Продава се с цялото обзавеждане и това според брокерите би било спънка, защото клиентите търсели необзаведени повече.
Една от агенциите споменаха даже, че те самите изкупували апартаменти и нямало нужда да ни водят клиенти, защото агенцията купувала имота. Признавам си това е нещо ново за мен и не знаех, че се практикува.

# 339

Една от агенциите споменаха даже, че те самите изкупували апартаменти и нямало нужда да ни водят клиенти, защото агенцията купувала имота. Признавам си това е нещо ново за мен и не знаех, че се практикува.

А, за тази агенция има и отделна тема. Потърси я на по-задна страница в раздел "Жилища и имоти".
Аз като продавах, като им казах, че с тях няма да работя и им затворих (не веднъж) телефона, ми звъняха повторно, искали обяснение защо не искам с тях. Казаха ми, че без тях никога няма да си продам жилището. Купуват, ама на подпазарна цена, след това или си го оставят за себе си, или го продават с горница, вече на пазарна цена. Работят само с ексклузивни договори, което за мен е голям червен светофар, дори не лампичка.

# 340
  • София
Застрояват празния триъгълен терен до Билла на Козяк. Главболгарстрой е строител.
Много ми е интересно какви са цените и дали въобще ще пуснат за обща продажба или всичко е разпределено предварително.

# 341
  • В.Т.
Здравейте! Чета ви от известно време, за да се ограмотя по темата. Причината: синът ми приключва една 5 годишна връзка със студентски общежития и на есен ще му трябва място за живеене. Вариантите са наем или заем. (Имаме някаква малка начална сума) Simple Smile
В търсене сме на двустаен апартамент, с предпочитания към ново строителство. Вероятно е добре да се действа без посредник, но изпитвам известен страх и се свързахме с брокер. Така както изглежда, търсенето ще отнеме време, през което време ще следя съветите ви.

# 342
Аз моя синковец ако го издържам докато следва, как да е (макар че самият аз съм се издържал сам, но сега да кажем младежите са такива.
Но и след като е завършил и вече трябва да работи и да изкарва пари, ако очаква и аз да му намеря жилище... Не че няма да мога, но по-сладко им е като си го изкарат сами, и не искам да ги уча да чакат от живота наготово.
Обаче това си е ваша работа, всяко семейство си решава за тези неща.
По питането ви наскоро имаше отделна тема - Наем или Покупка: https://bg-mam.ma/t/1531352

# 343
  • В.Т.
Той, синковецът, изобщо не иска да е и не е "синковец". Работи още от първи курс и се самоиздържа. Заемът ще си е изцяло негов. Ние се явяваме консултанти, защото имаме повече житейски опит и по-добре се ориентираме в скици, чертежи и прочие.   Може би неправилно съм се изразила, но най-много да ударим едно рамо за самоучастието.

# 344
Трудно се дава съвет относно наем или закупуване на апартамент за млад човек, който тепърва ще се устройва на работа, къде, кога, каква заплата и т.н. От друга страна, финансовото състояние на семейството, което иска да купи апартамент - самоучастие, плащане на кредит, ремонт или довършителни работи, обзавеждане и пак и т.н.

В нашия случай, ние имахме купена нещо като гарсониера, около 45-47 кв.м. чисти, на нашия етаж. След като завърши, синът ми се премести там, в началото аз плащах сметките, съответно и храната, след това той си пое тези разходи, около 4 г. живя с приятелката си и бяха много доволни. В крайна сметка, дойде ред и на бебе, това жилище щеше да е малко и отидоха в апартамента на майка ми /100 кв.м./ т.е. наследствен, не заедно с нея. Когато го ремонтирах преди години се постарах всичко да бъде с добро качество, добър стил на интериора, отдавах го за добър наем. Сега, те сами си платиха боядисването, цикленето на паркета, някои поправки по терасата /всичко не беше много евтино/, и тъй като имат някакви спестени пари /заплатите им доскоро бяха добри, имат разни допълнителни доплащания, здравни осигуровки/, смениха си завесите, килимите, купиха си разни улеснения за домакинството, за бебето, изобщо си поддържат техен стандарт на живота. Но, усещам че стилът на мебелите не им харесва особено, по-скоро им се струва модерно остарял /а аз навремето ги избирах по вкуса на сина ми, но сега вече има 2 вкуса/, но явно ще ги използват известно време, а като поотрасне детето ще решават какво да правят. Но, големият апартамент върви и с по-големи сметки, което също е от значение.

Описвам така подробно моя случай, защото закупуването на апартамент е голямо капиталовложение, а много неща в живота са непредсказуеми във всяко едно отношение. Но, да, помощ от страна на родителите, каквато и колкото да е, винаги е голям плюс за бъдещето, но трябва да бъде обмислено и добре да се преценят плюсовете и минусите.

Общи условия

Активация на акаунт