Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 671
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Е, сега, Аналена си има нещо предвид, като е казала 360 градуса! Joy

Проектът Lernen mit Rückenwind преди беше Förderunterricht. Nachhilfe е съвсем различно, в него се повтаря/учи материалът от урока / часа, без да се търсят и борят причините за слабите постижения на учениците. Общината дава пари, защото това й е заложено по план- да се усвоят определени пари за образованието; а как ще се казва проектът тази година, или след пет години, не е толкова важно.

На нас ни пратиха мейл за подписване на петиция за промяна на годините за обучение в гимназиите. Все повече се настоява за Г-9 , а не за Г-8, както е масово в момента. Обясняват се предимствата от деветгодишното обучение. На фона на недостига на учители и постоянната отмяна на часовете, малко съм скепчтична как ще се справят да намерят учители за още една година.

# 106
  • Germany
Аз подписах петицията за промяната от Г8 към Г9, въпреки, че големият завършва, а малкият е 8ми клас и докато се натутат няма да го огрее.Много съм "за" всичко, което би намалило стреса и натоварването в училище. Направо ми е жал за децата, които прекарват по цял ден в училище /малкият е на 13г и в четвъртък и петък е от 7,50, съответно до 15,20 и 16,10 на училище/. Ясно ми е обаче, че с тази липса на учители няма как да стане...

# 107
Същото. Подписах, макар моите да няма да ги огрее. Г8 е тежко за децата.

# 108
  • В страната на мечтите
Може да прозвучи малко неадекватно, но  Благодаря на тези, които са подписали! Това е бъдещето на моите (и на много други) деца, а нас никой не ни пита...

# 109
  • Немция
Аз съм доволна от Г9 засега при моите деца, Г8 щеше да им дойде нанагорно. При тях също има недостиг на учители, но засега се справят, не е имало остър проблем.

Лайф, в НРВ вече е Г9(ти нали си в тази провинция?).

Това Lernen mit Rückenwind съм го пропуснала като понятие.

# 110
  • München, Deutschland
На колко години завършват децата от Г8 и Г9? Аз мило и драго давах да се свършва по-бързо с училището, но не би...

# 111
  • Немция
Моите момчета ще завършат на още ненавършили 19, тоест почти 19(родени са през лятото), което в нашия случай ни пасва, защото големият на 13 едва-едва навлиза в пубертета още.
В класа им има обаче съученици, които са почти с година по-големи, тоест завършват юни, а през октомври, ноември стават на 20 години.

# 112
Зависи на колко години са тръгнали на училище. Ако са тръгнали на официално препоръчаните 6г. , то Г-8 би следвало да завършат ( ако не са повтаряли някоя година), на 18г.
Респективно, Г- 9 на 19 години.
Аз завърших училище на 16г, защото взех две години за една и по мое време се учеше до 11 клас. Нямах търпение да се отърва от училището. Всичко беше станало абсолютна анархия и слободия!

Да завършиш гимназия на почти 20г. ми се вижда доста неприемливо за нормално развиващи се деца.

# 113
  • Немция
Аз тръгнах на 6 години на училище в България, от онези, експерименталните паралелки с 6-годишни. Завърших на 18, защото имахме 12 клас. Съучениците, които бяха почнали училище на 7, завършиха на 19.
Училището не ми е тежало.

Едно време в Германия пак завършваха на почти 20, затова и минаха на Г8, но явно е претоварено така.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 23:45 от Бибит

# 114
  • München, Deutschland
И аз завърших на 18 навършени, като съм започнала на 7 навършени. Даже ми се струваше провлачено, особено първите 5-6 години...

# 115
  • В страната на мечтите
Благодаря, Бибит, в НРВ съм, даже относително близо до вас, ако не се лъжа. Не знаех, че на провинциално ниво се решава това с гимназиите, някак бях останала с впечатлението, че е малко "всеки за себе си"...

Предполагам, че и в момента училище се завършва тук често на 20г заради повтаряне на години, прехвърляне и всякаквите му там други врътки... Системата не е така праволинейна, както в БГ - тръгваш на 7г и завършваш на 18г, какво и как е все тая...

# 116
Аз не съм знаела за тази петиция за подписване . Бих подписала. И моите няма да ги хване. На родителската среща миналата седмица казаха, че мнго повтаряли по собствено желание 11 клас. при г8. Но не им дават пари за учители. Учители имало, намирали заместници, но не им отпускали средства да заместят дори при по-продължително отсъствие на учители при лайстунгскурс . Съкратиха програмата и курсовете за абитура с поне половината защото нямат учители. Отпаднаха много неща. Например не можахме да изберем химия ...
Аз не разбирам много това с парите. Нали уж държавата профитирала от инфлацията и събрала рекорни суми oт данъци и ддс. И от нищо не се отказват. И за солито се пребориха да продължи да им се плаща ... А децата ни отиват на училище и няма учители ???
life_is_love имат право и на и семестър в чужбина ...

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 05:27 от bella-ciao

# 117
Образованието не е приоритет на държавата. Тя си внася специалисти отвън. С милиони идат и напират още и още.

В БГ е лесно да не ходиш на училище. Там от край време е разрешено домашното обучение и взимането на няколко класа наведнъж.

Моят гимназист няма дълготраен заместващ учител по религия вече няколко месеца. Но родителите си траем. Blush Мен ме дразнят заместващите. Влизат в час и… им пускат филмче. Rolling Eyes Толкова да си безотговорен и мързелив (или некадърен?), че да не можеш да занимаваш с нещо смислено децата 60-90 минути? Не е задължително даже да е по конкретния предмет. За щастие не са всички такива, но май повечето.

Аз подписвах и петиция за повече учители в BW.

# 118
Говорим за 11 клас и за водещи курсове, при които ще се държи изпит и при които оценката от клаузурите има стойност . До момента в това училище при и без това съкратен избор на предмети за абитура има посредата на годината 2 ма учители водещи такива курсове, които отсъстват с месеци и не могат да бъдат заменени. Не давали пари за учител. Това както със здравеопазването. А плащаш като поп защото финанцамта е останала май най-функционалната служба и знае какво прави ...

# 119
  • Germany
Според мен натоварването в БГ и тук е несравнимо, особено в 11ти и 12ти клас. Също така, тук се изучават страшно много излишни неща, като религия/етика и икономика и политика в 8ми клас. Малкият избра профил математика, информатика и физика, но няма как да се откаже от латинският до 10кл. Тази година имат супер амбициозен учител по латински и пишат тестове всяка седмица, а учителя по информатика беше по бащинство 2 месеца и никой не го замести. Еми, не е нормално това.
Имам питане - големият направи 18г края на ноември. Октомври подадохме наново документи към Фамилиенкасе. Декември ни уведомиха с писмо, че вече не плащат за него, а след като се обади от името на баща си казаха, че още обработват документите. От тогава ни звук, ни стон от тях. Не можем и по телефона да се свържем. Пуска се съобщение, че са много натоварени и няма как да се осъществи обаждането. Писмо ли да им пишем, според вас?

Общи условия

Активация на акаунт