Септември 2022 Тема 3

• 20 688
  • 766
  •   1
Отговори
# 135
Ние освен 2 дози Ротарикс и 2-те ваксини в болницата няма други сложени . Тази която се бие на 1 година е за Рубиола ,морбили и на нас ни е биеха в рамото .
За захранването отлагам ,че като гледам малката ще е като най-голямата ми дъщеря.Направо ми призлява ,толкова злоядо дете беше ,че ме побъркваше .Ядеше по 1 час с много зор .И това продължи до към 3-4 години. Със средната нямах проблем ядеше като малка ламя .

# 136
Lizi, ротавирусната не е от задължителните и някои лекари я пропускат, ако изрично не питат родителите.
На годинката е последния прием на Синфлорик, МПР е на 13 месеца и после на 18 месеца е предпоследната шествалентна. Последната е на 6 години.

# 137
Момичета, в момента съм на вълна столче за кола. Имате ли някакви препоръки? Гледах, че в нашата кола нямаме изофикс система, без нея не може да се монтира столчето, нали? Те масово са с тази система и като цяло не знам коя марка да избера 🤷‍♀️

# 138
Мамита скоро правим 6м. какво ще кажете за захранването? С какво се почва и как се процедира?Rolling Eyes

# 139
Аз започнах със сладък картоф, купено пюре. Педиатърката ме посъветва да е картоф и аз реших да е сладък, защото самото пюре е по рядко! Напоследък гледам че много хора захранват с тиква и аз така мислех, но педиатърката като каза картоф се е разобедих. 

Иначе според нашата педиатърка, картофа трябва да присъства във всяко пюре.
Примерно, започваш с картоф, после като въвеждаш втори зеленчук, слагаш картоф + тиква, после картоф + тиква + морков и така докато не стане един гювеч, с много зеленчуци.
Питах я:
- защо трябва да присъства навсякъде картофа?
Отговора беше:
- ти с морков, може ли да се наядеш?
Аз:
- не
Тя:
-Ами с картофи с моркови?

Изглеждаше ми логично, за това сега слагам картоф във всяко пюре, може да е една лъжица, ама слагам.

Ако искаш пиши ми на лично, имам готов файл със схема за захранването!
Може да гледаш в ю туб "алгоритъм на захранването" др Владимирова е педиатър, специалист по хранене о диетика, обяснява подробно кое, как и защо да се направи, обосновава се на препоръки на СЗО и института по гастроентерология, за това я харесвам, говори за най новите препоръки!

Мамита скоро правим 6м. какво ще кажете за захранването? С какво се почва и как се процедира?Rolling Eyes

# 140
Аз и при двамата с тиква и морков съм започвала. Така или иначе замествам хранене чак когато въведа и месо. Ако е само зеленчуково пюре, давам и мляко след това. Важно е да има протеин. Иначе вече съм въвела картоф и сладък картоф, но в комбинирани зеленчукови пюрета. Чист картоф не съм давала, но днес пробвах да дам заешко с копър и картоф на Хип, за пръв път видях такава отвратена физиономия. А вчера яде заешко в друго пюре с различни зеленчуци.
Въвела съм и оризова каша, в която добавям плодово пюре - изяжда по цяла купа, много му е любима.

# 141
Обикновения картоф и мойте не го харесват, направо се напъват да повръщат от него Joy, но сладкия картоф го ядът.
Обикновения го слагам в комбинация с други зеленчуци, само така го изяждат.
Дохранвах с мляко докато не заместих хранене, което е около 140-190 гр,  тогава започнах да слагам по една лъжица ам в пюрето.
Сега въвеждам жълтъка, забавих се доста с него, заради пустите ваксини. И след това месото!
По мойта схема, второ заместено хранене( каша) се въвежда един месец след първото заместено хранене.
И аз дадох оризова каша  вчера, за първи път по половин доза, защото ориза ми е въведен... И днес запек... Confused
 Редактирам : Тес, ти как ще въвеждаш месото и с какво месо ще започнеш?

Аз и при двамата с тиква и морков съм започвала. Така или иначе замествам хранене чак когато въведа и месо. Ако е само зеленчуково пюре, давам и мляко след това. Важно е да има протеин. Иначе вече съм въвела картоф и сладък картоф, но в комбинирани зеленчукови пюрета. Чист картоф не съм давала, но днес пробвах да дам заешко с копър и картоф на Хип, за пръв път видях такава отвратена физиономия. А вчера яде заешко в друго пюре с различни зеленчуци.
Въвела съм и оризова каша, в която добавям плодово пюре - изяжда по цяла купа, много му е любима.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 23:02 от Lizi:) :)

# 142
Аз съм дала тиква и сладък картоф, ама не ще да отваря устата. Това, че не е готова ли значи?
На 5м и 7 дни е. Забелязвам, че като поднеса към устата парче банан примерно веднага я отваря, но ако дам пасиран банан с лъжичка не отваря. Трудно върви, надявах се поне с пюретата да е по-лесно храненето, но уви. Имам чувството, че ще е голям инат тази моя щерка.

# 143
Аз въведох вече - пуешко, заешко и вчера пилешко, защото отказа пюрето със заешко, а нямах друго месно. 😂
Давам по 2 дни едно месо, но засега ще оставя тези, телешко, агнешко и риба по-нататък. С купени пюрета го храня само, но и този път доста по-смело давам. Като яде 2 дни нещо го смятам за въведено.

# 144
Flower90, мисля че нашите деца просто са си злояди Joy мойте ги захранвам от 5 месеца и половина, в момента са на 6 месеца и половина и още не отварят уста....

Аз и зеленчуците ги давам по два дни, те не са алергени и само в България дават по толкова време един зеленчук, вече с жълтък, месо и други алергени, ще съм по внимателна. По последните проучвания, по рано, ако се вкарат алергените, детето няма да има алергии, на по късен етап. Дори при децата с атопичен дерматит, препоръчват, да се захранят първо с риба (от месото).
Последните 3 години, по време на пандемията има страшно много нови проучвания за захранването.
Преди това имам чувството, че тези проучвания са били в застой 20 години, спалибса дълъг сън по тази тема.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 09:28 от Lizi:) :)

# 145
  • Варна
Аз трябваше да захраня преди седмица като навърши 5 м, но понеже е на АБ изчаквам. По съвет на личната трябва да е безглутенова оризова каша. Докторът който ни изписа АБ каза,че оризовата така или иначе е без глутен.Изчаквам още ден и започвам. Искашоми се с картоф, ама... А пък личната ми каза, че ако нямам картофи от градина,без нитрати,да купувам готови пюрета. Мисля обаче да не я послушам. Честно казано преди 15 г нямаше такива паранои и беше по лесно. Даже на големия първо дадох сок ябълка,после портокал и след това вече картоф.

# 146
На мен картофът - поне този от готови пюрета ми е отврат. То това е някакво лепило. Голямото дете всеки път повръщаше от него. Сега консултантка по кърмене ми препоръча за наддаване да започна с каши и картофи, но сладък картоф. Започнах с тиква и сладък картоф. По 2 дена давам. Сокове никога не съм давала на каката и сега не смятам да давам.
Днес мисля да пробвам с пащърнак. По принцип бебетата много го обичали.

# 147
Момичета, а къде е Kanari? Не виждам да е писала скоро, пък и много от другите момичета също

# 148
  • София
Тук съм тук съм, просто се случват някои неща и нямам толкова възможност да влизам- децата още са болни, още се влачим по рехабилитации, наши писах, че пресиян пи 2рата ротавирус ваксина и всички олепихме ротавируса. За щастие мина леко. Иначе се опитвам да правя и едно неща за себе си и и освен това трамбоваме по 5 часа навън, за да спи и съм изтощена...🥵 и нощем не спи и това си е. Но пък мм много помага напоследък и ми е по-спокойно и не ме тресе депресията така, както обикновено.
Захранването не върви и последно ще изчакам до 6 мес и после вече насила. Въвела съм 4 зелвнчука- ама аз май писах че въвеждам директно, не чакам- картоф тиква пащърнак и морков. По 3 лъжички- повече не приема! Това е. И реве истерично. Иначе обожава вит Д и биогаята- за тях отваря уста😄

# 149
Kanari, дано скоро мине серията гадости, при теб!
Вчера викнах детски рехабилитор вкъщи, Сами още няма опора на краката, и според нея "за мое спокойствие" трябва  да запиша час при детски невролог, защото часовете вървели с месец, два напред, а през това време трябеа да правим рехабилитация и ако се оправи проблема да отменя часът.

Общи условия

Активация на акаунт