Любители на кучета - 133

• 29 541
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
  • sofia

Във връзка със спането на леглото...тук са 2 съществата...Но, проблеми нямаме. Освен, за одеялото...

# 676
  • Бургас
sparkling eyes, това не е инат. Това е страх от изоставяне. Оставяне на силна миризма там, където е глутницата, да не би глутницата да реши да изгони непослушния член. Ако е била оставена за малко сама, или малко да й се е нарушил комфортът, е маркирала.
Мисля, че е голяма за клетка. Но ограничение трябва да има на пространството, където може да ходи.
Също смятам, че е погрешно да остане навикът да ходи в банята, след като вече излиза навън.
Започни с приучаване да остава сама. Явно това е ключовият момент при вас, не бива да е толкова силно фокусирана.
1. Упражнение 1 - излизаш от стаята, изчакваш момент, в който спира да вие или лае, влизаш, даваш вкусна награда. За предпочитане салам, а не гранула. Награда, която не се дава в друго време.
2. Упражнение 2 - излизаш, даваш занимавка - конг, пълен с лакомство, кашон с лакомства, увити във вестници, кърпа, навита на руло, в която има награди. Важното е тази занимавка да се дава само когато те няма, но не и по друго време.  Може да бъде следващ етап на първото упражнение.
3. Игри с душене. Игра с душене 15 мин е равна на разходка час и половина. В основата на играта - криеш лакомство и я караш да го търси.

# 677
  • София
Много сте ми полезни и на мен, нали уж все предстои да учим Буба пак да остава сама... Това с душенето не го знаех, Тинтина! Явно на късмет сме уцелили добра игра за домошарското ни куче - почти всеки ден играем на "търси" и откриване на наградка. Онзи ден се смяхме, защото от вечерта остана скрита една в дивана и чак на другия ден по обяд я откри, след като я подсетихем с "търси" Simple Smile

# 678
Tintina ,много полезен коментар.
Как да я учим да души и търси наградки?
Стана ми интересно и за игрите с наградки.
Може ли да обясниш по-подробно за "кашон с лакомства, увити във вестници"?
За хавлията също и други подобни игри?
Това за душенето не го знаех ,искам да го приложим и за игрите с лакомства. ☺️

# 679
  • София
Мавина, първо я научи на избраната дума за награди/лакомства или както там ще ги наричате (Буба знае всичко без treats на английски). С ентусиазъм и радост питаш "искаш ли награди", "кой обича награди" и всякакви подобни. Така я ентусиазираш и после даваш наградата. И като я дадеш, й показваш, че това е хубаво - радваш се, казваш й "браво" и т.н. Това ми е много полезно като заучен модел, когато й давам хапчета за обезпаразитяване или други. Важно е винаги да получи нещо любимо, не непременно едно и също, просто различно от храната й (за да можеш после да криеш и нелюбимото в в любимото). .
После с "търси награди" можеш да я научиш, като слагаш в джоба си (ама бързо научават, че са два и трябва да си готова, че честичко ще те преджобва). След това "търси награди" извън джоба - отначало й посочваш с ръка къде да търси, а после тя бързо ще се научи на кои места да проверява. Така можеш на нови и нови места да й криеш награди и да я занимаваш да търси. Но е важно всеки път да намира, не се шегувайте с кучето да търси и да няма нищо - ще провалите играта за нея.
Сигурно има по-интелигентни начини, само споделям при нас как стана; не беше обмислено или нарочно, просто в търсене на начини да се забавляваме вкъщи. То някак си пказва от само себе си коя думичка да ползваш и какви награди да криеш, къде й е лесно и къде по-трудно да ги намира. Пробвайте си, то е забавно за всички Simple Smile Ние сме й слагали и в сгънат чорап наградка, както и в една играчка, дето има "джоб".

# 680
Цитат на: mavina1380
Това за душенето не го знаех ,искам да го приложим и за игрите с лакомства. ☺️
[/quote
                                                                                                                                                                                                              [    Но Лори няма такова килимче.Крия из стаята , тя търси.Обожава тази игра.Когато остава сама намазвам фъстъчено масло или пастет на такава подложка  .Любимо и е, също.Дълго се забавлява!Успокоява я много, след стрес- пътуване самолет.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 14:08 от Roo Roo

# 681
  • Бургас
Аз не съм я учила на дума за награда. Учих я на "търси".
Предупреждавам, че Елза е много лакомо куче и каквото и да скриеш, все е файда. Ако кучето е по-капризно към храната и не яде гранули, стимулът трябва да е по-силен - например кренвирш.
1. В стаята сме с кучето, пред нея пъхам гранулата под килима, показвам, казвам "търси". Тя я намира и изяжда. След това я крия под някой шкаф, където може да влезе, пак казвам "търси". Когато разбере, какво се иска от нея, мога да я изведа извън стаята и да скрия на невидими места. Влиза, казвам "търси" и започва да търси.
2. Играта с кашона - взимам кашон и стари вестници. Късам страници и  увивам лакомства - гранули, салам и т.н. Примерно 10 броя. Късам и празни листи. Всичко това смачкано на топка се пъха в кашона, кашонът се дава на кучето. То знае какво да прави Simple Smile
3. Кърпата - взимаш обикновена кърпа, посипваш лакомства в редичка, завиваш. После посипваш пак и завиваш на руло. После оставяш и кучето отвива кърпата.
4. Тука има, тука нема - криеш лакомство в хартиена чашка, слагаш празни чашки, казваш "търси", нека да открие къде е лакомството.

Ето в това видео има примери как с подръчни средства могат да се направят игри, без да се купуват специални игри. На руски е, ама има илюстрации и е ясно.
https://youtu.be/J4qT6xHiqWo

Имайте предвид, че една игра изморява много. Да не се пренапрегнат.

# 682
  • София
Изпуснах ви няколко дни и много сте изписали.

Ние преди известно време пробвахме играта с лакомства в кашон, но Нори я е страх да рови в кашона и само го лае. Ще пробвам пак. Тинтина, много хубави игри си предложила.

Според мен на 9 месеца кучето може вече да стиска и да не ходи по нужда вкъщи между основните разходки сутрин/вечер, така че ходенето в банята или другаде вкъщи е по някаква друга причина.

Предстои ни годишната ваксинация за бяс и сега ще с еобадя за час, че се забвихме 2 седмици.
А регистрацията в общината и при нас е с година забава засега. Все не стигам до това.

# 683
Преди мъничко пробвах и аз лакомства завити в хавлия и да търси лакомства из къщи.
Сега спи уморена ,много се забавлявахме.
Казвам и думата "търси". И показвах като подушвам въздуха. 🤣🤣🤣
Веднага схвана играта.
Малко след първото лакомство се чудеше дали да търси или не ,но започнах да повтарям "търси" и показвах като душех и тя схвана много бързо ,че трябва да търси.
Първо го направих с лакомства ,после с хавлията и много се умори ,сега хърка доволно.
Хубавото при нас е ,че е много лакома и няма значение какво ,ще сложиш за наградки.
Единият път сложих лакомства ,вторият гранулки.
Момичета благодаря ви за чудесните идеи ,ще бъдат прилагани задължително. 🥰
Аз много обичам да се занимавам с нея и за мен също е много интересно. 
Roo Roo ,имаме такава подложка за хранене и я използвам от 2 дни ,защото муцунката и е плоска и е много трудно да изяжда готвеното в купичка.
Виждам ,че се храни бавно с подложката и се занимава доста ,докато обере храната.
Докато гранулките ги излапва за 2 секунди и търси още. 🤣🤣🤣
Мисля да и взема още една.

Много хубави идеи давате момичета и с удоволствие ви чета и прилагам това ,което сте споделили. 🥰

В къщи се водим на повод и каишка и я уча да върви до мен.
Давам лакомство когато върви до мен и има често зрителен контакт.
Научих я да ме изчаква да и сложа храната и да и разреша да се храни.
Много е умна и възприема изключително бързо.
Знае си името и когато я повикам идва, сяда ,гледа ме в очите.
Разбира се я награждавам с лакомства за всичко ,което изпълни.

# 684
Благодаря. Ще пробвам всичко от написаното. Особено игрите. Отскоро я карам да ме търси мен, случайно стана така играта. Завивам се под одеало и я викам. И наистина 3-4мин търсене и после като къпана .

Изпрах всичко, дезинфектирах , ама ми мирише и си мисля че ако й мирише още може пак да отиде.
Купих си направо нова завивка , а едните чаршафи ( с акито) директно отидоха в коша.
Но матрака може малко да е стигнало, но е стигнало, как да го оправя? Калъфът му го изпрах, първо го поръсих със сода, пръсках и  от нейните препарати , друго?

# 685

Изпрах всичко, дезинфектирах , ама ми мирише и си мисля че ако й мирише още може пак да отиде.
Купих си направо нова завивка , а едните чаршафи ( с акито) директно отидоха в коша.
Но матрака може малко да е стигнало, но е стигнало, как да го оправя? Калъфът му го изпрах, първо го поръсих със сода, пръсках и  от нейните препарати , друго?

Нашето куче мрази етеричните масла, лятото доста я пръскам заради кърлежите и започва едно търкане, мисли си, че може да изтрие миризмата. Масло от чаено дърво, лавандула, лимонена трева..............
За качването на леглото можете  да пробвате и с команда, долу, винаги като се качи на леглото, давате команда долу и като слезе веднага браво и наградка. Знам ли, може пък да си помисли, че е много готино да е на земята.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 06:32 от a.nik

# 686
  • Пловдив
Аз използвам препарати за дамаски - ето такъв тип:

На матраците съм сложила протектори с водонепромокаемо покритие.

# 687
Парочистачка или фирма за пране на матраци.

# 688
  • Бургас
"Вие всеки ден ли се къпете?" и погледи, изпълнени със съчувствие. Така ни посрещат другите кучкари. Техните са аристократи и не се мятат в тинята като нас.

Всеки ден се заканям до я вържа, обаче ми дожалява Sad Толкова е щастлива, като излезе от канала!

# 689
  • под тепетата
Ех, тая Елза! Аз и така бих я гушнала!
Четейки за проблемите на sparkling eyes, се сетих за приятелка, която ми разказа за училище, в което  обучават кучета и стопаните им в Пловдив. Това ми писа тя:
    "  Училището към Фондация Лео е много, много полезно.
https://dog-bg.com/
Безплатно е обучението.
Организират и социализация на кучета от приюта в Пловдив."

Общи условия

Активация на акаунт