Бързи здравословни въпроси и отговори – 39

• 39 760
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, момичета!
Виждам, че доста от вас страдат от болки в гърлото през последните няколко дни. При мен започнаха още във вторник силни болки придружени със сухота в гърлото. Чувствах се отпаднала, температура не съм мерила (и да съм имала не е била супер висока), болки в тялото и само след няколко думи започваше кашлица предизвикана от сухотата. Взимах лекарства, но в петък сутрин напипах (може би?!) уголемен лимфен възел в задната част, на тила, под мястото на което се пресичат двете линии на косата, от ляво. Тъй като ми предстои пътуване извън страната посетих лекар и ми пуснаха кръвни изследвания. Установи се обложен език и уголемени лимфни възли отред. Доктора каза, че няма наличие на гной. Изписаха ми нурофен и хапчета за гърлото. Предвид изследванията, които изглеждат ок не ми изписа антибиотик. Притеснява ме обаче, че доктора каза, че това, което напипвам не било лимфен възел, а по-скоро мускул и не ме насочи към др. лекар. Това, което напипвам не е като топче, а по скоро подутина, меко е, приболва ме от време на време (то целият ме врат е схванат също) и основно се появява видимо и на допир, когато завъртя глава надясно. Сега съм в чуденка дали все пак не е лимфен възел предвид другите подути и дали да ходя и на друг лекар за второ мнение. Притесних се и от факта, че четох, че можело да е някаква стеснена/ запушена вена. Моля, дайте съвет, тъй като досега не съм имала проблем нито с едното нито с другото. Благодаря!

# 361
Ън, много са коварни. Затихва и се обажда пак. Най-вече края на лятото, след жегите. Два пъти годишно го играя хорото.
Много ми помагаше мазане с Тридерм, но го спряха, а БГ заместителят, макар еднакъв, няма този ефект при мен.
Моят доктор все ми казва, че вижда едно "остъргано ухо, в което няма нищо" и че жените прекаляваме с чистенето на ушите. Не оставяме никаква естествена защита на ухото.
Обяснява ми как да поддържам и суша ушите, но методите при мен предизвикват обостряния на проблема.
Просто като се влошат нещата отивам за по-широк курс на лечение и изкарвам месец терапия. През другото време периодично намазвам с мазило и затихва за по-дълго време. Гледам да не мажа всекидневно, че да не спрат да помагат мазилата.

# 362
Втора година имам дразнене на очите, вече се чудя дали е възможно да съществува хроничен конюктивит? Очите са ми умерено зачервени, леко ми лютят, сълзят по-лесно; няма гной. Усещане за песъчинка или косъмче в окото. Миналата година очната каза, синдром на сухото око. Изписа два вида капки, едните с антибактериално действие, по схема - софтакорт, другите чисто за овлажняване - оксибио. Май повечко време отне да ми мине. През месеците също за отделни дни от време навреме. Сега пак съм с раздразнени очи. Въпросът ми е, съществува ли такова нещо хроничен конюктивит?

# 363
Синдромът сухо око си е форма на възпаление, защо трябва да бъде наричано хроничен конюнктивит?!
Вместо гнойна и лепнеща секреция, характерна за конюнктивита, при сухото око се отделят крусти.

# 364
Въпросът ми е, съществува ли такова нещо хроничен конюктивит?

Сигурно има, всяко възпаление в организма може да е с хроничен характер.
И аз съм с чувствителни очи, но не колкото теб. Най-тежко ми се отразяват зимните месеци - при излизане навън, очите ми веднага започват да сълзят леко, неприятно е. Освен това, често ми изсъхват, особено докато спя.
При мен, обаче, има много фактори, които вероятно допринасят за тези чувствителност и сухота - правих си лазерна корекция на късогледство преди време; имам Хашимото; работя адски много пред компютър; имам някакви хранителни непоносимости; подложена съм на хроничен стрес; и др.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 15:15 от Гърне без похлупак

# 365
Какви са тези крусти? Работя и аз много на компютър, но това нещо ми се появи миналата година.

# 366
Какви са тези крусти? Работя и аз много на компютър, но това нещо ми се появи миналата година.

Ами ако имаш сухо око, няма начин да не ги усещаш. Като много ситни кристалчета на допир. Особено сутрин.

# 367
Работя и аз много на компютър, но това нещо ми се появи миналата година.

Според мен, организмът може да понася в продължение на години определени неблагоприятни фактори, без да е налице симптоматика, но идва момент, в който вече не смогва и нещата сдават багажа. Времето не тече назад за никого, в крайна сметка. Simple Smile

# 368
Значи синдром на сухото око си е дефакто възпаление. Пазя още капки от миналата година, ще повторя схемата, докато дойде време за годишните профилактики, че достатъчно прегледи направих.

# 369
Само капки с хиалурон ми действат добре. На допел херц напоследък употребявам. Правят защитен филм, който помага много.
За нощта това - https://apteka.framar.bg/30053457/%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0 … 82-5-%D0%B3%D1%80
Но както има моменти на обостряне, така също има периоди , в които сухото око не напомня твърде за себе си. при едни и същи натоварвания и обстоятелства.

# 370
Да, оксибио са с хиалурон

# 371
Да, оксибио са с хиалурон
Просто са по-скъпи от другите, иначе същата работа. Слагай често капки и не го мисли!

# 372
Spring Blossom, аз съм с тежък синдром на сухо око, реално съм така от повече от 10 години. Ежедневно слагам капки, непрекъснато. При мен е от дисфункция на Мейбомиевите жлези и затова си има отделни овлажняващи капки. Симптомите са ми същите, това не е конюнктивит, там е друга картината (че и това правя от време на време).
Особено, ако работиш на компютър просто си създай навика да капеш капки всеки ден по 3 пъти на ден. Най-добре да ползваш такива без консервант, защото той допълнително изсушава. Аз съм доволна от Теалоуз дуо, ползвам гела, той е чист хиалурон, слагам го вечер, през другото време съм на Систейн Баланс или Complete за липидния слой.
Крусти се получават при блефарит, и такова съм имала, пак е свързан с дисфункцията на Мейбомиевите жлези и сухото око. Това е пърхут на миглите. Сърби ужасно и няма как да имаш и да не знаеш, явно при теб е само сухо око.
Виж си и диоптера, ако имаш - неправилният допълнително напряга окото и изсушава.
Иначе други фактори са - контактни лещи, пушене, някои лекарства, среда с ниска влажност, климатици, компютър, както Гърненцето е писала - лазерни корекции, някои автоимунни заболявания. Аз съм с почти всички фактори без последните 2.
Но в никакъв случай не слагай антибиотични капки или кортикостероид без да изписан от лекар, т.е. от старата схема може само изкуствените сълзи. АБ и кортикостероидите допълнително изсушават.
Ох, това ми е много болна тема, мога цял роман да напиша, виж и в темите за очно здраве, там също сме го дискутирали това.

# 373
Мила, много благодаря! Ще послушам съветите. Даже не бях пбърнала внимание, че едните капки са кортикостероид! Няма други фактори при мен, освен компютър. За диоптър аз всяка година питам, защото на моменти умората е толкова силна на очите, че не виждам надалеч. Но навсякъде ми казват, че просто едното око е идея по-слабо, нямам диоптър над 1 или голяма разлика между очите, имала съм била много лек астигматизъм. Никой не ми препоръчва корекция с диоптри. Затова аз си купих защитни анти флекс очила накрая. Но друг е въпросът, че рядко ги нося, защото рамката ми причинява главоболие. Явно трябва да отида да ми я разхлабят малко...

# 374

Здравейте дали са нормални нивата на хормоните за бебеправене живея в чужбина и ми е трудно с езика

Общи условия

Активация на акаунт