Бързи здравословни въпроси и отговори – 39

• 39 457
  • 738
  •   2
Отговори
# 585
  • Burgas, Bulgaria
Мале, това е ужасно наказание този синузит.  Не съм предполагала ,че е толкова досадно болезнено ,че и без температура  ,да му се ненадяваш ,пуууу
Благодаря ти за споделеното mibobo , сега ще поръчам и синулан .

# 586
При синузит не само не съм вдигала температура, но и кръвните изследвания са ми били пушка. Обаче какво излиза от този нос… при мен е гной. Но хайде, аз си имам стафилокок, тъй че ми е ясно какво е.
Задължително трябва да те види УНГ, евентуално снимка, аз и скенер съм правила. Пробвай освен и с всичко, което са писали промивки на 2 часа със спрей с морска вода и инхалации, ако имаш инхалатор - с физиологичен разтвор, за топлите със сода и лайка не съм сигурна, че много добре, ако има бактериална инфекция.
И да, боли, защото реално лигавицата в кухината е възпалена, болката се предава по нервите, а ако има задръстване вътре в самите синуси, което не може да се издуха или оттече - още по-зле.
Препоръчвам ти да пуснеш и носен, дори и гърлен секрет да се види какво се случва там.

# 587
Възможно е да се вдигне температура от синузит, но такива проблеми имам откак се помня, а температура съм вдигала от това 2 пъти през живота си. Дори единия не знам дали да го броя че бях с ковид тогава, но двете вечери с температура съвпаднаха с това, главата ми беше като тенджера под налягане точно тогава. През останалото време съм се мъчила много заради синусите, но температура не съм вдигала.
Ако има активно възпаление, не знам загряване със сол или каквото и да е доколко е добра идея...
На мен ми помага Геломиртол, но то са просто етерични масла, ако има сериозен проблем си трябва лекар да прецени.
Освен УНГ бих обърнала внимание и на горните зъби че на някои от тях корените отиват нагоре към синусите и понякога имат връзка с проблеми там. Приятел беше закъсал много сериозно преди години точно по този начин.

# 588
  • Burgas, Bulgaria
Благодаря Ви момичета .
Намерих едни капки Назонекс ,пръснах три пъти то нищо не пробива назад ,явно наистина е това и е задръстено там вътре.
Благодаря още веднъж за всичко споделено 🙏

# 589
Този спрей е кортикостероиден и по предписание... не е нещо безобидно за експерименти като тези с морска вода.

# 590
Много хора смятат хремата за синузит. Може да е това. Simple Smile

# 591
  • Burgas, Bulgaria
Да ,знам за Назонекса , благодаря за предупреждението все пак .

Към другата потребителка - аз  хрема нямам . Нищо нямам ,боли ме веждата и околията ,  побъркващо  дразнещо на моменти от три дни .

Вързах си един шал ,отдолу чорап с нагрята едра сол.

# 592
Назонекс се изписва от УНГ много често, но не в активна фаза на инфекция. Изобщо не е удачен вариант.
По-добре е да се пръска някакъв ксилометазолинов спрей, мукосолван, Виброцил, но за кратко (до 7 дни), отколкото кортикостероид.
На мен доста често ми го включват (или подобен), много рядко дори си го купувам.
Но когато е активната, острата фаза - препаратите са съвсем различни.

# 593
На мен ми изписаха Цинабсин за един подъл синузит. Нямах температура, секреция, нищо, което да наведе на това. Само отвратително главоболие, за което ЛЛ изписваше какво и не, до паратрамол чак. Най-накрая /след три месеца болки/като му казах, че като легна, вече усещам,че сякаш нещо в носа ми се разцепва и скърца, тогава ме прати на УНГ и рентген. И лявата лицева половина още на снимката показа синузит.
С антибиотик и Цинабсин мина за седмица. Но преди да го купите, прочетете противопоказанията му, въпреки че е хомеопатично. Мощен имуностимулатор. https://apteka.framar.bg/30098456/%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B1 … 82%D0%BA%D0%B8-60

# 594
Ксилометазолин при синузит... поне аз не бих избрала това. А тя дори и хрема няма. То като ме погнат синусите всъщност никакви капки и спрейове не ми помагат, те не могат да стигнат до проблема. Вземам си Геломиртол, гледам и да вдишвам етерични масла също и си страдам докато ми мине. Това ако нямам температура, а аз обикновено нямам.
Промивки с топла солена вода помагат при някои хора, стига да може човек да ги изтърпи де, много хора не могат или не се справят да прекарат водата.
Дано бързо се установи какво става и да я лекуват адекватно спрямо това. Отвратително е наистина, мъка и половина. Моята лекарка доста вдигна вежди като се оплаквах че от целия ковид с пневмония и прочие, най-гадни бяха двата дни през които главата ми се пръскаше заради синусите. Другото направо леко беше в сравнение с това...

# 595
Ох, явно не съм се изразила правилно, аз пръскам Ксилометазолин, защото иначе не мога да спя, толкова задръстени са ми синусите, че като легна, едва дишам. Но моят синузит е с много обилни секрети.
Навярно при такъв без, може и да не свърши такава работа.
Да, Геломиртол и Тавипек и аз пиех много често, преди да ми стане гастрит.

# 596
Ксилометазолин нали не е добре за дълга употреба?

# 597
Не, даже е супер вреден. Максимум 7 дни, аз даже не го слагам 3 на ден, а само преди да си легна, защото иначе не мога да спя.
Злоупотребата води до хипертрофия на лигавицата и пристрастяване. Не е шега, виждала съм рентген на човек, който повече от година го ползва, запознахме се пред УНГ кабинета.
Каза, че не може да диша без него.

# 598
Знам, затова съм го изключила от списъка с лекарства. В много редките случаи с хрема ползвам Виброцил.

# 599
Гаден е ксилометазолинът. И аз съм го игнорирала че съществува изобщо. Ако много ми е запушен носът и не ми дава да заспя, се случва да взема нещо от разтворимите за настинка, обикновено Сотапирин че е с по-малко парацетамол дето реално не ми трябва щом нямам температура. Те нали всичките са парацетамол с противоалергично дето отбъбва лигавицата и все действат бързо. Много рядко и това ще взема, но се е случвало да прибягвам към него и свикнах да ми се намира в аптечката. Плюс етерични масла от мента и евкалипт наблизо до мен, може и нещо ментово да намажа около носа точно преди да легна. През деня ходя с инхалаторче Витко в джоба и си го мириша него от време на време. Оттренирано е при мен, за съжаление, по веднъж на месеци е ама както си трябва.
Не съм фен на парацетамол за щяло и нещяло, но примерно за година взетите такива обикновено ми се броят на пръсти, може и само на едната ръка, та не го мисля. Това и Упсарин още по-рядко ако нещо се схвана сигурно са единственото разтворимо нещо дето вземам, по принцип ги избягвам такива.

Общи условия

Активация на акаунт