С какво ви дразнят снахите?

• 31 004
  • 502
  •   11
Отговори
# 480
  • София
Тук съветите винаги са да не се инвестира в нещо, което не е твое.
А ремонт и цена на жилище не ми се виждат съпоставими.

# 481
  • София
Зависи от ремонта. Една къща на тухли ще глътне точно толкова, ако не и повече. И да, логично е. За това е най добре да си вземат нещо тяхно и да си инвестират заедно в него.

# 482
Ако помощта идва с условия, тя не е помощ – тя е договор.
А договорите се договарят предварително, не се вадят като коз години по-късно.
+1000
Ако свекървата чака определена благодарност (послушание, влизане без покана и т.н), трябва снахата да бъде писмено уведомена преди да се нанесе, за да вземе информиран избор.
Разходите за ремонт на чуждо жилище е деликатна тема, снахата не би трябвало да инвестира свои пари. А ако реши да поиска да защити инвестицията,  например договор със собствениците - свекъри, че срещу инвестирани пари ще живее Х години и при по-ранно напускане, ще й платят У лв, сещате ли се какъв морален съд ще последва.
Но познавам жени, които след 10 г. инвестиране в чужд имот, са си тръгнали само с детето и по 1 куфар дрехи за всяка от тях.
Нищо не съм получила от свекърите, но ако имаше какво, щях да искам писмен договор. Пък нека съм лоша.
Обратното, когато с ММ сме давали на свекървата, не съм искала благодарност и договори, но така съм решила.

# 483
......
Моята гледна точка - за никаква "благодарност" не може да става и дума. Искала съм - създала съм дете, искала съм - осигурила съм дом. Тия "заеми" се връщат напред (с грижи за следващото поколение), а не назад. Снахата "връща" като се грижи за дома, сина и внуците.
Ами ето пример за мисленето на снаха, каквото се адмирира тук.
А решение на снахата е да се събере с този мъж и да роди деца (за тях дори законът я задължава да се грижи), така че не, не връща за жилището по този начин.

В такъв случай, една снаха с правилно мислене, би плащала наем на свекърите, а ако случайно апартаментът е голям, а нейните доходи позволяват да си наеме само студио, просто да се разбере с тях да ползва само една от стаите, примерно кухнята или спалнята. Simple Smile

# 484
Аз ли нещо не разбирам, може да го има в предбрачните договори и вече да се е утвърдило като практика? При сключване на брак посписвам договор, че щом ще живея в жилището на съпруга ми трябва да правя съответно инвестиции и се ангажирам да гледам родителите му? Има си дарение срещу гледане и издръжка, но то си е ангажимент на получателя по принцип.
От чисто човешка страна обаче не мога да си представя да не проявявам грижа към възрастни болни родители. Страшно е, когато станеш зависим и няма кой да ти подаде чаша вода... Лошо е, ако по някаква причина си се докарал до това дередже, а пък без причина - още повече.

# 485
Пак започнахте с парите....любовта и желанието за съвместно бъдеще къде ги оставихте?

# 486
Пак започнахте с парите....любовта и желанието за съвместно бъдеще къде ги оставихте?

Постоянните конфликти и напрежение убиват любовта.

# 487
  • На брега на реката
Да ви кажа, последните мнения са за другата тема, не е лошо да спрете и да си ги пренесете там.

Някои от мненията  направо "изплискват легена".
Снахата не трябвало да инвестира в жилището в което живее...

Това не го разбирам,  ще живее в жилище, което е на мъжът й, но само той ще инвестира, щото било негово, а тя къде живее, не живее ли под същия покрив, а ако не влага и свои средства, как ще го почивства като дом? Защо е отишла там?

Щом има толкова претенции, да си вземе дрешките и мъжлето и да си закупят съвместно жилище и да участват равностойно.
Могат да върнат жилището на свекърите и готово, а не хем живее в жилището, хем не било нейно, не влага една стотинка, ама си живучка, а има и претенции.
То това е малко "сърби, боли, драго ми е"!

# 488
Ако жилището е на свекърите, снахата няма да го получи нито при раздяла за отглеждане на дете, нито при смърт. Тоест не знам за какво да е благодарна, тя нищо не получава и няма и да получи. Покрив над главата си? От сиропиталище ли идват тези снахи? Ако жилището е на мъжа, свекърите какво общо имат пък изобщо не разбирам? Ама те му го приписали, ама те му го дали срещу отглеждане преди сватбата… Имали-дали. Да си се разбират помежду си снахата и синът кой е благодарен, че е поканил другия в леглото и кухнята си и кой е благодарен за приятната вечер и хубавия кекс.

Буболина, един ремонт може да струва 40-50 % от стойността на жилището. Ми не е много редно да се очаква или изисква от партньора, който няма нищо в това жилище. Може да се очаква добро стопанисване като почистване и дребни поправки. Ама ремонт!? Защо? “Връщане” може да изисквате от мъжлето/синчето.

# 489
Глупаво е да се инвестира в чужд имот. Сега, някакви декорации и удобства са друго и няма как без тях. Но, да се участва наравно в основен ремонт на чуждо жилище, намирам за излишно.
Та затова, закупуване на общо жилище е много по-разумно. Тъкмо, няма кой да ти обяснява за дрешките и мъжленцето.

# 490
Не мога да разбера логиката, че една жена живее в дадено жилище, поддържа го, създава дом в него, но не бива да инвестира, защото „не било нейно“. А тя къде живее – на квартира ли е в собственото си семейство?

Дом не е само нотариален акт, дом е мястото, в което влагаш време, грижа, пари и емоции. Ако човек не участва по никакъв начин, как точно се очаква да го чувства като свой?

Ако пък идеята е, че снахата няма място там и не бива да има никакви претенции, тогава най-чистият вариант е младото семейство да си създаде собствен дом – заедно, равностойно и без условности. Връщат се ключовете и всеки е спокоен.

Но да живееш в едно жилище, да си у дома, а в същото време да се държиш като временен гост и едва ли не да си казваш няма да правя нищо тука щото утре може да ме изгонят направо не е сериозно.

# 491
Ако нямаш доверие на човека до себе си, няма как да се осигуриш. Общо желище и като се започнат едни дела...

# 492
Ако нямаш доверие на човека до себе си, няма как да се осигуриш. Общо желище и като се започнат едни дела...

Ако не можеш да вярваш на човека до себе си, жилището е най-малкият проблем. Тогава възниква логичният въпрос – защо изобщо създаваш семейство с него и планираш деца?

Партньорът би трябвало да е човекът, на когото разчиташ най-много и на когото вярваш безусловно – в доброто и в трудното. Без това доверие няма нито стабилност, нито сигурност, нито истинско семейство.

# 493
Още не е измислена рецепта за вечна сигурност.
Да не забравяме, че последният китайски император е починал като градинар.

# 494
Делата са кофти нещо, но да те изритат на улицата е още по-кофти. Иди доказвай, че си наливла пари в чуждия имот, въобразявайки си че е твой дом. Не, не е. На мъжа е, или пък на свекърите.
Не една такава тема е имало.

пп. Вечна сигурност няма, но е хубаво човек да мисли и за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт