С какво ви дразнят снахите?

• 31 146
  • 502
  •   4
Отговори
# 465
  • София
Предполага се, но нагласата за лошата свекърва надделява в много случаи. Все пак с нея имаш някакви отношения, не е непозната, както мечтаят доста снахи.

# 466
  • София
Само че, ако се прави връзка между "благодарност - възпитание", означава ли, че щом няма причина да си благодарен към някого, може да се държиш невъзпитано? Според мен отговорът е "не", затова не съм съгласна, че възпитаното поведение би трябвало да бъде следствие от благодарността.

# 467
  • София
И според мен, но и двете сме и в темата за снахите и знаем колко тънкообидни може да бъдат те. Свекървите също.

# 468
Благодарността е вътрешното усещане – осъзнаването, че някой е направил нещо за нас и това не е даденост. Възпитанието се учи. Благодарността се изгражда – чрез отношение. Истинската благодарност не изисква подчинение.
Човек може да е възпитан и благодарен, без да е длъжен, виновен или зависим.

# 469
  • София
Както и обратното - длъжен и зависим, но неблагодарен

# 470
  • Далечният изток
А, за ей това говорим - длъжен и зависим.
Давам ти, ама да знаеш, че си ми длъжен и вече си зависим от мен....

# 471
  • София
Както и обратното - длъжен и зависим , но неблагодарен
В какъв смисъл "длъжен и зависим"?

Допълвам с пример:
Ако свекъри са дали жилище на сина и снахата живее там, тя длъжна ли е на свекърите и ако "да", по какъв начин?
Ако тя се държи възпитано с тях, но в един момент те поискат да ги гледа и тя откаже, благодарна ли е или не е?

Тук въпросът ми е към всички – в какво би трябвало да се изразява една благодарност при ситуация като горната – жилище на сина, но и снахата живее там?

# 472

Допълвам с пример:
Ако свекъри са дали жилище на сина и снахата живее там, тя длъжна ли е на свекърите и ако "да", по какъв начин?
Ако тя се държи възпитано с тях, но в един момент те поискат да ги гледа и тя откаже, благодарна ли е или не е?

Тук въпросът ми е към всички – в какво би трябвало да се изразява една благодарност при ситуация като горната – жилище на сина, но и снахата живее там?
Ами според разбиранията на свекървата. Някоя ще поиска да й мият краката, друга - нищо, просто да са добре и от време на време да й казват "добър ден" през прага на нейната къща.
Моята гледна точка - за никаква "благодарност" не може да става и дума. Искала съм - създала съм дете, искала съм - осигурила съм дом. Тия "заеми" се връщат напред (с грижи за следващото поколение), а не назад. Снахата "връща" като се грижи за дома, сина и внуците.

# 473
  • София
Скрит текст:

Допълвам с пример:

Ами според разбиранията на свекървата.[/spoiler] Някоя ще поиска да й мият краката, друга - нищо, просто да са добре и от време на време да й казват "добър ден" през прага на нейната къща.
Скрит текст:
Моята гледна точка - за никаква "благодарност" не може да става и дума. Искала съм - създала съм дете, искала съм - осигурила съм дом. Тия "заеми" се връщат напред (с грижи за следващото поколение), а не назад. Снахата "връща" като се грижи за дома, сина и внуците.
Аз съм съгласна с теб, но понеже има немалко свекърви, които ще поискат да им мият краката (образно казано), съм на мнение, че е по-добре да не се приемат такива подаръци.
Говоря за снахата. Синът какво ще приеме или няма да приеме, е работа между него и родителите му, съответно цената на подаръка (ако има такава), ще я плаща той.

# 474

Допълвам с пример:

Не – не е „длъжна“ по презумпция.
Жилището е дадено на сина (дори и формално да е „за младото семейство“). Снахата не е подписвала договор за доживотно гледане, обслужване, подчинение, емоционална зависимост. Оженила се е за сина, а не за цялата му рода. Ако не е изрично договорено даваме ви жилище, но очакваме X, Y, Z, тогава няма морален или практичен дълг, а има жест. А жестът може да се приеме,може да се оцени,но не може да се използва като валута за контрол. Зрялата благодарност не е да се отплаща до живот,да се жертва собственото семейство,да се поема роля на болногледач по подразбиране, да се търпи лошо отношение, защото са дали апартамент. Нормална, здравословна благодарност е уважително общуване и уважаване на лични граници.
Благодарността е отношение, не пожизнен ангажимент. Ако свекърите поискат „да ги гледа“, а тя откаже – неблагодарна ли е? Не. Само в България си правим деца, за да ни гледат на стари години, че и чуждите да ни бършат гъза (снахата).  Хората бъркат помощ с инвестиция, контрол и подчинение. Създават чувство за дълг. Ако помощта идва с условия, тя не е помощ – тя е договор.
А договорите се договарят предварително, не се вадят като коз години по-късно.

# 475
  • София
Ами според разбиранията на свекървата. Някоя ще поиска да й мият краката, друга - нищо, просто да са добре и от време на време да й казват "добър ден" през прага на нейната къща.
Ами ето пример за мисленето на снаха, каквото се адмирира тук.
А решение на снахата е да се събере с този мъж и да роди деца (за тях дори законът я задължава да се грижи), така че не, не връща за жилището по този начин.

# 476
  • София
Но тя не е получила жилище. Синът е получил жилище. Поне в повечето случаи е така - само синът е собственик.

# 477
  • София
И ако се разведат и вземе родителските права - остава в жилището до 18 години на детето.
Не споменава полове, защото нищо не пречи на мъж да постъпи по същия начин.

# 478
  • София
И ако се разведат и вземе родителските права - остава в жилището до 18 години на детето.
Това може да бъде така, но има много "ако"-та, накратко – не е сигурно.
В тази тема (може да има и други, но тази помня) го обсъдахме надълго и нашироко – https://www.bg-mamma.com/?topic=1727800
Ако решиш да я прочетеш, ще видиш, че това, което пишеш ("остава в жилището до 18 години на детето.") не е задължително вярно.
Всъщност, темата от линка е и много добър пример за цената на "подаръка".

# 479
  • София
Да не говорим и, че в много случаи и снахата инвестира в ремонти в нещо, което няма да е нейно, а може и на детето да не е един ден.
Иначе разбирам желанието на родителите да подсигурят своето дете, защото разводите не са рядкост, но наистина е по-добре семействата да са самостоятелни.

Общи условия

Активация на акаунт