С какво ви дразнят снахите?

• 29 891
  • 458
  •   7
Отговори
# 435
Защо мислиш, че свекървата ще дойде?

# 436
  • Пловдив
Защо мислиш, че свекървата ще дойде?
Защото е идвала. Хем жилището беше наше и на банката. От съвсем скоро е само наше.

# 437
Значи няма значение кой е платил жилището, а какъв е човека.

# 438
  • София
Има значение чие е жилището, защото в мое имам пълно право да решавам кой да не идва. И да не ми се бърка.

# 439
  • Пловдив
Има значение чие е жилището, защото в мое имам пълно право да решавам кой да не идва. И да не ми се бърка.
Именно. Когато жилището е мое - аз решавам, ако жилището е нейно - тя решава. И ако ме е пуснала да живея в него без наем - аз не мога да се разпореждам.

Значи няма значение кой е платил жилището, а какъв е човека.
Буболина, почваш да стваша смешна от всякъде. Никой не може да ти каже лично на теб и на твоето семейство как да живеете. Обаче е време да приемеш, че вярванията ти за правилно не се споделят от мнозинството.

И отделно те попитах - какво стана с оня пример, за първородния братовчед където имаше триетажна къща, а за братята му доста по-малко? Малко гадно за останалите. Обаче к'во да прайм, примогенитура, майорат.

# 440
И отделно те попитах - какво стана с оня пример, за първородния братовчед където имаше триетажна къща, а за братята му доста по-малко? Малко гадно за останалите. Обаче к'во да прайм, примогенитура, майорат.
Янтра,
тамън си мислех, че ще почнете да бъркате biborana (мен) с bubolina73. За по-лесно аз съм без номер. Simple Smile

Аз дадох примера с братовчедите. Опитвам да не съм твърде обстоятелствена и не винаги всичко става ясно.
1. При братовчеда с по-голямата къща течеше от 2-те страни - дваше и родата на снахата, тя беше почти съседката, хора със същите разбирания и разбира се възможности. При по-малкия брат помощта беше само от свекърите.
2. Важна "подробност" при този модел е, че не винаги се мери резултат (квадратура, пари), а усилия - примерно 5 г. всичко изкарано се дава за едното дете, след това 5 г. за другото. За малкия свекърите пак даваха всичко, но вече нямаха същите възможности. Приемат го, защото мисленето им е "такъв ми бил късметът".

# 441
  • София
Назад прочетох един цитат, че трябва да оставим децата да пораснат,  да им дадем увереност, че се справят, но ги подкрепяме при нужда.
Обаче да попитам - това важи ли в случай, че виждаме как бъркат и нуждата е резултат от действията им?
И има ли значение как точно подкрепяме?

# 442
Разбира се, че има значение каква е подкрепата. Ако с назидателен тон казваш "грешиш, аз знам по-добре" не е добре. Различно е от "разбирам чувствата и действията ти, намирам ги за неправилни, но въпреки това винаги ще съм до теб" е друго.

# 443
  • София
Разбира се, че има значение каква е подкрепата. Ако с назидателен тон казваш "грешиш, аз знам по-добре" не е добре. Различно е от "разбирам чувствата и действията ти, намирам ги за неправилни, но въпреки това винаги ще съм до теб" е друго.
Точно това "винаги ще съм до теб" малко ме двоуми. Къде е тънката линия между родителска любов и глезене на вече пораснало дете?

# 444
А кое дава право на родителите да се смятат за коректив на 30-40 годишни хора?

# 445
Назад прочетох един цитат, че трябва да оставим децата да пораснат,  да им дадем увереност, че се справят, но ги подкрепяме при нужда.
Обаче да попитам - това важи ли в случай, че виждаме как бъркат и нуждата е резултат от действията им?
И има ли значение как точно подкрепяме?

Цитатът беше мой. Когато виждаме, че децата ни бъркат, естествено родителският инстинкт ни подтиква да направим нещо и да вземем мерки. Тук обаче е важно как ще го направим. Всеки човек допуска грешки, но не всеки умее да помогне адекватно – още повече когато става дума за родител, воден основно от инстинкт, който невинаги е рационален.
Също така много зависи и от това какво ние възприемаме като „грешка“ и докъде изобщо можем да бъдем коректив. Защото когато децата вече са възрастни хора със собствени семейства, ролята на коректив става не просто трудна, а и спорна. Подкрепата не бива да отменя отговорността, нито да се превръща в контрол или в „спасяване“ от всяка грешка. Понякога най-адекватната подкрепа е да си до тях, да чуеш, да помогнеш, ако поискат, но да не поемаш решенията вместо тях.

# 446

Пропуснатото възпитание.Bowtie

# 447
"Винаги ще съм до теб" не е глезене, упора е. Другото е доказване кой е по по най.

# 448
За коректив (=да поправят грешки) - нищо не дава право на родителите за деца над 18 г., с изключение на насилие от или към него.
Но  за някои важни неща може да се каже "внимавай, помисли".  При желание може да се дава еднократно мнение по някои въпроси. Да подчертая - само мнение и то еднократно, а не опяване.

# 449
"Винаги ще съм до теб" не е глезене, упора е. Другото е доказване кой е по по най.

Винаги ще съм до теб, когато имаш нужда е прекрасно послание. Така детето знае, че има на кого да се опре. Но ролята на родителя е и да го научи първо да опита само. Защото има немалко примери на хора, на които просто не е било позволено да бъдат самостоятелни.
От дребни на пръв поглед неща – като това да не им се позволява да излизат вечер – до по-сериозни ограничения. Част от тези деца по-късно трудно създават социални контакти. Личният ми пример е с човек, на когото не му е било разрешавано да излиза, да ходи по дискотеки и да се социализира, докато връстниците му са трупали опит, приятелства и увереност. В резултат, на него му беше много по-трудно да изгражда отношения.
Съществуват и много примери на деца, отгледани само от майките си, при които – в стремежа си да бъдат едновременно и майка, и баща – някои „майки орлици“ трудно успяват да осъзнаят момента, в който децата им вече са възрастни хора и имат нужда не от контрол, а от доверие.

Общи условия

Активация на акаунт