С какво ви дразнят снахите?

• 31 629
  • 515
  •   10
Отговори
# 495
Изритването на улицата е грозно нещо, което и делата не оправят. Да не дава Господ да се стига дотам.

# 496
Още не е измислена рецепта за вечна сигурност.
Да не забравяме, че последният китайски император е починал като градинар.

Еми дай тогава да живеем в съмнение.

# 497
Делата са кофти нещо, но да те изритат на улицата е още по-кофти. Иди доказвай, че си наливла пари в чуждия имот, въобразявайки си че е твой дом. Не, не е. На мъжа е, или пък на свекърите.
Не една такава тема е имало.

пп. Вечна сигурност няма, но е хубаво човек да мисли и за себе си.
Точно така. Позната, живяла 10+ г. в имот на свекървата, приела го за дом, инвестирала всяка стотинка - ремонт на покрива на къщата, вътрешен ремонт, обзавеждане на стаите, кухня, баня и т.н.
И мъжът й казал, не те обичам, всичко свърши. За нея е било гръм от ясно небе, може да не е усетила знаците, но това е все едно.
Изнесла се на квартира с 2 куфара дрехи, с едно такси. Дори снимки не е могла да вземе. Ще я цитирам по памет. "Влагах пари, но какво можех да взема - половин тоалетна чиния, керемиди от покрива? Исках част от мебелите от детската стая - в момента нямах къде да занеса.  След време дойде нова жена и ликвидираха детската стая. При развода не поисках пари - когато съм купувала е било с любов, не пазех бележки и не можех да докажа сумата. Но и не исках война със свекървата, тя си остава баба на детето ми. Минах се, но сама съм си виновна."

По-добре е младите да инвестират в общ имот, но малко мъже са съгласни, когато им е предоставено жилище за ползване.

# 498
И малко снахи мислят така. Тук е пълно с теми на снахи доволни, че няма да харчат за апартамент или етаж и се чудят, защо свекърите се чувстват като у дома си.

# 499
И какво излиза – че снахите са някакви мръсни котета, прибрани от улицата, дето трябва да са благодарни и да мълчат?

# 500
  • Пловдив
Тук въпросът ми е към всички – в какво би трябвало да се изразява една благодарност при ситуация като горната – жилище на сина, но и снахата живее там?
Може да възникне и подвъпросът - живее там, защото мамин муньо си има жилище и не иска да живее в нейното, иначе тя и жилище си има.

Тук съветите винаги са да не се инвестира в нещо, което не е твое.
А ремонт и цена на жилище не ми се виждат съпоставими.
Към момента основен ремонт на жилище е на стойност около половината жилище. Мхм. Та са си съпоставими.

# 501
Снахата може да го чувства свой дом, да го усеща, да го нарича свой, но не е. И срещу ремонт за половината цена на жилището пак няма да стане. Най-много като я гонят да й кажат “ми нали си живяла тук, какви пари искаш обратно?”. 
И пак да кажа - при добро желание и доверие в мъжа, нека влага. Ама да се очаква от нея? Абсурд.
Даже в жилище на мъжа ми по бих инвестирала, ако си е лично негово и имаме деца, дори при раздяла те ще остават в това жилище, не е лошо да е в добро състояние, няма да ме е яд. Но в жилище на свекъри - съжалявам, но не. Там и синът може да ме изгони, и свекървата може, и свекърът, и филанкишията, а могат да изгонят и двама ни с мъжа…

# 502
  • На брега на реката
Ами, правила съм основни ремонти и то наскоро, та да, Янтра е права, че излиза на 50% от стойността на жилището.
Но, има едно Но, снахата щяла да вложи всичките си пари, ами не няма. Заедно с мъжа ще влагат, а не изцяло от нея. Ако иска да си го направи по свой вкус, ще влага, ако ли непще живее в завареното и не би следвало да има претенции. Говоря за случай в който жилището е на мъжа,  не на свекърите.

Висша форма на егоизъм е да живееш някъде и да искаш някой друг да поема разходите.

# 503
Романтичната ми душа отказва да повярва , че има такива зверове. Но да , знам , че има.
     И няма нищо лошо в ипотека за жилище, а усещането за свобода и независимост е незаменимо.
И тези свекъри , дето дават нещо и очакват благодарности и уважение....те не се дължат по дифолт, трябва да идва от вътре.
   Аз, като снаха, не си предствамя родителите на съпруга ми да са в безпомощно състояние заради болест или старост и да не се погрижа. Аз също имам родители,които също остаряват.....и това няма нищо общо с благодарността. Нито едните, нито другите са ни дали имоти.

# 504
Романтичната ми душа отказва да повярва , че има такива зверове. Но да , знам , че има.
     И няма нищо лошо в ипотека за жилище, а усещането за свобода и независимост е незаменимо.
И тези свекъри , дето дават нещо и очакват благодарности и уважение....те не се дължат по дифолт, трябва да идва от вътре.
   Аз, като снаха, не си предствамя родителите на съпруга ми да са в безпомощно състояние заради болест или старост и да не се погрижа. Аз също имам родители,които също остаряват.....и това няма нищо общо с благодарността. Нито едните, нито другите са ни дали имоти.

Грижата за родителите е лична отговорност, не задължение, което можеш да прехвърлиш на партньора си. Ако една снаха помага на свекърите си по собствено желание, това обикновено не е по задължение, а защото между тях е имало уважение, подкрепа и нормални отношения. Грижата не се изисква – тя се заслужава.
Тя нека ме тормози цял живот, пък после да очаква да я гледам.

# 505
Е аз какво по - различно написах??? Не имотите се важни , отношененията са разковничето. Само дето не си представям , че ще съм с човек, който няма да е до мен в момент, когато родителите ми са в нужда .
   Стига с тоя тормоз, с пръчки ли ви бият?
  Ако сте независими, уверени в себе си и партнъорите , как ще ви тормозят? Ако не са свекърите, ще са колеги , шефове и т.н.  Да уточня, не смятам , че свекървите са безгрешни, бели и добри. Но на снахите се случват нещата, които самите те позволяват да се случат.

# 506
Е аз какво по - различно написах??? Не имотите се важни , отношененията са разковничето. Само дето не си представям , че ще съм с човек, който няма да е до мен в момент, когато родителите ми са в нужда .
   Стига с тоя тормоз, с пръчки ли ви бият?
  Ако сте независими, уверени в себе си и партнъорите , как ще ви тормозят? Ако не са свекърите, ще са колеги , шефове и т.н.  Да уточня, не смятам , че свекървите са безгрешни, бели и добри. Но на снахите се случват нещата, които самите те позволяват да се случат.

Разликата е съществена. Никой не говори за това партньорът да „не е до теб“ в труден момент – нормално е да подкрепиш човека до себе си, когато родителите му или твоите са в нужда.

Проблемът започва там, където подкрепата се превръща в задължение, а грижата – в очакване и натиск, най-често насочен само към снахата.

Това няма нищо общо с „тормоз с пръчки“. Тормозът често е тих – под формата на натякване, контрол, вина и постоянно прекрачване на граници. И да, случва се дори на уверени и самостоятелни хора.

А тезата, че „на снахите им се случва това, което позволят“, удобно прехвърля отговорността от хората, които не уважават граници, към тези, които са под постоянен натиск. Границите не винаги са проблем на липса на характер – понякога са проблем на липса на уважение от отсрещната страна.

Подкрепата в едно семейство трябва да е доброволна, взаимна и без чувство за дълг. Всичко друго вече не е грижа, а контрол.

# 507
Добре де, как снахите ще бъдат накарани на сила да уважават и да се грижат за свекървите? Живеят отделно, финансово независими, партньорът е на тяхна страна. С какво тези свекърви ще ги принудят? Ако мъжът иска,нека си ходи при техните. Това имам предвид, не оправдавам свекървите/тъстове. Нека си имат очаквания, техни са си.

# 508
Целият проблем идва от това, че ако самите свекъри са материалистични, алчни и все говорят за имоти, пари и благодарности, вместо за добро отношение и човещина, те привличат такова отношение и такива снахи, които на стари години им показват един голям среден пръст. Когато станеш немощен и зависим е добре да разчиташ на читав човек, с който сте имали дълги години уважение, а не на такъв, който ти е казвал "здравей", защото нещо си му дал или защото си му отровил душата от мрънкане и изискване на респект.

# 509
  • Countryside
Много бих искала да прочета какво би написала за мен моята свекърва, знам че не ме харесва, но не знам защо. Може би, защото като характер и темперамент сме като черно и бяло. Тя винаги се изкарва онеправдана и жертва, другите са еди-си-какви, а ако я засека с нещо, все не съм разбрала. Та, след много неуспешни опити от моя страна да променя това, чувствата ни вече са взаимни, а срещите по протокол.

Общи условия

Активация на акаунт