Астрология - 23 тема (преди да попитате - прегледайте 1 пост)

• 36 882
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
Както казах, придържам се към старата традиция и източници. Уилям Лили е от Ренесанса, аз съм практик и последовател на древната традиция – елинистична и персо-арабска.
В модерната астрология наистина го дават от 15 Везни до 15 Скорпион. В традиционната не.
В античната школа прилагат Виа Комбуста за Луната, ако има съображения за неясноти при разчитане на хорара.

Виа Комбуста не е условие за нерадикалност, отново според античната традиция. Според по-късната не съм се интересувала, но един хорар никога не се брои за нерадикален само по едно условие. Другото ще са свободни съчинения. )))

Луна без курс също не е условие за нерадикалност. Тя може да показва, както ти е известно, че няма развитие по въпроса. Или че обектът е там, където е. Има и други индикатори за промяна в състоянието на обекта – те също са от старата школа.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 13:30 от Sotis

# 136
thesilvermooon, потърси отново кучето в някой парк, който е по- голям и не съвсем близко до вас. Вземи нещо любимо, негово, което издава звук.

# 137
Катеричке, то на село се е изгубило. Дано не е извън населеното място.

# 138
Уилям Лилли мисля, че не е от модерните течения - цитирам го: .
Преди си имала друго мнение, изложено по форуми и статии, но може би с времето си стигнала до различни практически прийоми.
На това село има ли водоем, река, язовир или подобни?

# 139
Нямам представа дали има водоем, трябва да питаме жената с изгубеното куче.

За Виа Комбуста се придържам към мнението, споделено от по-стари автори. Там има леко разминаване в градусите и изгореният път според тях важи за Луната. Даже преди време се сещам, че с един мой колега бяхме повели спор – аз също се чудех дали не се отнася и за Асцендента, но той ми извади доводи с цитати от антични автори. Мисля, че го има някъде при Сахл, Машала, Ал Бируни или Абу Машар. При първите двама със сигурност, тъй като следвам техните правила, когато гледам хорари и инцепции.

На Уилям Лили му имам книгата в пдф формат, но тъй като е от по-късните ренесансови автори, не ми е интересен. Придържам се към по-стари източници – елинистична и арабска традиция, т.е. говорим за Античност и ранно Средновековие. Да, през 2008ма смених школата и оттогава се придържам към най-ранните антични трактовки. Уилям Лили и Морен са от ренесансовите автори, т.е. латинизирана версия на старата астрология. И те имат принос, несъмнено. Много астролози на Запад, представяйки се за антични, на практика следват ренесансова традиция, която въобще не е антична, а е доста по-късна версия на традиционната астрология. Една от тях, например, е Дебора Холдинг, има и много други. Тези, които са с автентична антична, т.е. най-старата версия, сме малко.

# 140
Цитирам те от 2014 година:
Скрит текст:
*Via Combusta с приложение в астрологията - натална и хорарна*

- лат. "изгорен път", понякога също и "път на гибелта": в астрологията символизира особени градуси от Зодиака, преимуществено във въздушните знаци  /последните 10-12 градуса на Близнаци, Везни и Водолей/,  и/или цял сектор от Зодиака, простиращ се разстояние от 13* Везни до 13* Скорпион  /според други източници хипотетичното via combusta отговаря на интервала от 15* Везни до 15* Скорпион/. През античността и средновековието астролозите са считали, че попадналите в този интервал планети "губят положителните си качества, запазвайки само отрицателни такива", а "човек със Слънце или Асцендент в този сектор ще е склонен сам да си вреди". В наши дни обаче това правило като че ли не важи и въобще тези "изгорени" градуси се отчитат сравнително рядко или поне не от всички практикуващи астролози.
В хорарната астрология се приема, че позицията на Асцендента, Луната или планетата-управител на Асц /сигнификаторът на клиента/ са знак  за това, че картата е нерадикална, макар че отношението на астролозите към това условие за "нерадикалност" е доста противоречиво и затова в повечето случаи просто се игнорира.
Традиционно се счита, че всеки сигнификатор, разположен в този сектор, става неефективен, за да действа, функционира в подкрепа на интересите на клиента.
Значението на Луната във Via Combusta се свежда до "неустановеност, неподреденост в делата на кверента, т.е. питащия, което не му позволява да даде реална оценка на ситуацията и дори в известна степен загатва за удовлетвореност от съществуващото хаотично статукво". В случай обаче, ако разглеждаме конкретния хорарен въпрос като опит да се добие изгода или кверентът в някаква степен да се "възползва" от създалата се хаотична ситуация, или по някакъв начин да използва тази объркана ситуация в своя полза, тогава картата може да се интерпретира и като радикална.

Няма значение кой каква школа и какви техники използва, стига отговорът на въпроса в крайна сметка да е верен.
Но в случая едва ли ще разберем.

# 141
А това, което цитираш, е писано доста преди да сменя школата. Тези мои статии са прехвърлени другаде от астросайта. Това е писано през първите десет години, дори съвсем в началото – когато бях първо към руската модерна школа. Статията е някъде от началото на милениума. След това едни самоуверени астропсихоложки в дир.бг ми размътиха мозъка и ме подведоха да премина към западна астропсихология – в периода от 2005ма до 2007ма. После се появи Гали и започнах да се вслушвам в това, което казва – тя пишеше за древната индийска астрология. Тогава си мислех, че това нещо няма научаване. Година по-късно - през 2008ма напролет - започнах да уча ведическа астрология, лека-полека. През лятото на 2008 година тръгнах на лекции при Румен Колев, после посещавах семинари при него в продължение на десетина години. Там практическото обучение никакво го нямаше (и сега е така), затова се отказах и продължих сама. Оттогава бележа напредък – на фона на онова, което ни се преподаваше (сидерална астромитология).

В крайна сметка, дори ако сме гледали две различни карти (едната с Асц. Дева, а другата с Асц. Везни – поради простата причина, че въпросът е зададен на две различни места и по различно време), важен е резултатът накрая. Дано питащата да даде обратна връзка по казуса – беше обещала да сподели, ако има развитие.

# 142
  • SF
Но Асцендентът в тези градуси не е на виа комбуста.
Градусите от 15 гр  на везни до 15 гр на  скорпион се наричат "изгорелият път" или via combusta. 21 гр на везни си попада точно там.

Е, да.
Но Асцендентът е в Овен. Или вие говорите за друга карта??? Не може да спорим за такова нещо.

# 143
За хорарната карта на въпроса говорим, не нейната натална.
Ето тази:
Скрит текст:
Бих се допълнила по нея:
Ден на Юпитер, час на Слънце – в случая Юпитер управлява 4ти дом, Слънце 8 дом /домове свързващи се с края на живота/.
Диспозитора на луната е във воден знак следователно трябва да се търси около водоем на разстояние от 1-2 км. Също така, тъй като луната е във  втората половина на козирог – в гориста местност.
Смятам, че едва ли е живо, тъй като последният й действащ аспект е квадатът със слънцето, управител на 12ти в 8ми, но  също така слънцето управлява 8ми дом считано от луната.  
Първи дом е в знак дева т.е. управител на питащата е Меркурий/в телец и 9 дом/, който е подминол точния аспект със Сатурн като управител на шести дом (кучето).

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 20:35 от Greene

# 144
Не, Есме, тук говорим за един друг хорар. Първо се пита тук във форума и Грийн е построила карта за момента, в който е зададен въпросът тук. А в друга астрологична общност същият въпрос е зададен по-късно, с качена карта на въпроса, и вече има друг Асцендент, който попада в отрязъка Виа Комбуста.

# 145
  • SF
Да, обърках се, защото даже в картата на Грийн, Асцендентът не е на виа комбуста.
Аз я гледах тази карта и разбрах защо тя я тълкува така.
Но сега, Greene допълва и пак не ми е ясно.
Защо питащата да е Меркурий? Нали ти, Greene, си астрологът и ти построяваш картата според часа, в който си я видяла? Ти си Меркурий. Домашните любимци са по 6-и дом, но не шести от асцендента.

# 146
Построявам карта според времето на задаване на въпроса  във форума. Иначе, ако 20 човека я видят по различно време, 20 различни карти ли ще се строят и тълкуват ? И всеки ще е с различни изводи.
Сигнификатор на питащия винаги е управителя на асцендента. А в случая управител на кучето е Сатурн /като управител на шести/, не Юпитер. Извинявам се.

# 147
По Асцендента гледат питащия. Той като е бил Дева, питащата е Меркурий.

А консултантът /астрологът/ е по седми дом, но в традиционната школа се придържат към практика да не "проектират" астролога в картата на питащия. Например хорари със Сатурн в 7ми дом също биха могли да се тълкуват, зависи от спецификата на конкретния хорар. Понякога Сатурн в 7ми дом може да бъде важен сигнификатор, не можем да не го отчетем като фактор.

И в случая гледаме питащия по първи дом, а неговото куче по шести, като за дребно животно.
От някои практикуващи съвременни астролози се налагат измислици, че домашните любимци в хорара са по пети дом, но изначално, като малки животни, те вървят по шести. Разбира се, никакви доводи и източници в защита на пети дом няма, такива астролози единствено се осланят на авторитета си. )))

Що се отнася до разликата в Асцендентите, въпросът в другата група се е "родил" в момента, в който е бил зададен и отправен към тамошната аудитория, а не към тукашната. И за там ще важи по-късният хорар, логично е. Затова тук се гледа един хорар, а там друг – по-късен. Кой от списващите там е гледал първо в бг-мама? Аз погледнах, но в момента, в който видях въпроса в този форум, времето пак е отчитало Асц. Везни. И в интерес на истината не ми се занимаваше, имах си друга работа. После в другата група като видях въпроса, се включих по-късно. Там пиша по-често. Тъй като въпросът е зададен на две различни места и е отправен към две различни общности по различно време, затова се получава такова "разклоняване". Когато първо е бил зададен в бг-мама, същият въпрос още не се беше "родил" в другата група. В тамошния егрегор той не е съществувал по това време. Абе сложно е наистина, кой момент да приемем за верен.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 17:19 от Sotis

# 148
  • SF
Затова е много важно какъв точно е въпросът.
Къде е кучето ми или Къде е кучето на...
Асцендентът е питащият, но какво пита питащият?

# 149
Дано питащата за кучето даде обратна връзка скоро.

Тази вия комбуста я бях игнорирала, а сега покрай коментарите, се сетих, че по западната астрология У на Асц. на детето ми е в 9 градус на скорпион.
И, разбира се, се гипсирах. Помагайте.🙏

Общи условия

Активация на акаунт