Козунаци 2023

  • 63 797
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
  • Мнения: 1 951
По повод брашната. Никога не съм купувала специално брашно за козунаци, меся с каквото имам под ръка и винаги ми се получава. Веднъж само имах издънка, защото пратих либето за брашно и той беше купил някакво за кекс с набухватели в него. По време на местенето усетих, че нещо не е наред, та погледнах какво пише на пакета. Simple Smile
А за протеините, научих наскоро покрай кваса. До тогава си въртях козунаци с мая в неведение. Grinning На практика, успях да развенчая всички митични правила за местене на козунаци - за силно брашно, топлина в помещението и продуктите, пресявания по няколко пъти и местене до припадък. Вадя всичко от хладилника и бъркам с миксер. С ръце само събирам тестото и оформям. Simple Smile
Аз лично не бих рискувала да се захвана да правя козунаци за Великден при температура под 25градуса в помещението. Може и да се получава, ако реша да правя един и разполагам с два дни да меся и да го чакам бавно да втасва. Но при положение, че в рамките на деня ударно трябва да направя поне 3-4кг брашно на козунаци, няма как да се случи.
Виж, за пресяването още баба ми навремето ми отвори очите. Като й обясних, как са го пресявали, за да се вкарал въздух и т.н., тя ме изгледа смаяно и ме попита откъде такива измишльотини чета Grinning "Пресявахме го - вика - щото вътре се въдеха какви ли не гадини, които трябваше да се махнат. Кой ще ти се превзема да мисли за глупости, като го чака кърска работа?" - и презрително изсумтя:"Аман от модерни глупости" Grinning

# 136
  • Мнения: 4 077
Цитат
По повод брашната. Никога не съм купувала специално брашно за козунаци, меся с каквото имам под ръка и винаги ми се получава. Веднъж само имах издънка, защото пратих либето за брашно и той беше купил някакво за кекс с набухватели в него. По време на местенето усетих, че нещо не е наред, та погледнах какво пише на пакета. Simple Smile
А за протеините, научих наскоро покрай кваса. До тогава си въртях козунаци с мая в неведение. Grinning На практика, успях да развенчая всички митични правила за местене на козунаци - за силно брашно, топлина в помещението и продуктите, пресявания по няколко пъти и местене до припадък. Вадя всичко от хладилника и бъркам с миксер. С ръце само събирам тестото и оформям. Simple Smile
Цитат
Виж, за пресяването още баба ми навремето ми отвори очите. Като й обясних, как са го пресявали, за да се вкарал въздух и т.н., тя ме изгледа смаяно и ме попита откъде такива измишльотини чета Grinning "Пресявахме го - вика - щото вътре се въдеха какви ли не гадини, които трябваше да се махнат. Кой ще ти се превзема да мисли за глупости, като го чака кърска работа?" - и презрително изсумтя:"Аман от модерни глупости" Grinning

И аз всеки път повтарям ,че всичко зависи от технологията и сръчността на приготвящият. Също така роля играят и самите продукти, то в днешно време с толкова химия ,къде ли не , Smirk било то брашното - с много или малко глутен, маслото/олиото/маста, млякото и т.н То в днешно време всичко се свежда до маркетинга, а аз най-  добре го знам това Laughing Макар ,че и аз от време на време изтрещявам и "следвам модерните измишльотини", въпреки че много добре знам, че всичко и една голяма измишльотина.Satisfied
И изводът е както са казали дамите и преди мен, няма значение нито вида брашно, нито температурата в помещението, нито дългото месене, нито пресяването за да влезе въздух Satisfied Smile , бабата е супер и правилно казва Smiley а съвкупност от много фактори.

# 137
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Ама все пак бяло брашно, не е ептен без значение брашното, че ни четат и начинаещи.
Пък и месенето не може да е кой колкото си реши, особено що се отнася до начинаещите и като говорим за козунак (печиво с конци).  
Та да се прави козунак не е кой знае каква философия, но все пак има някои правила/ съвкупност от няколко фактора.  
1. Да се ползва бяло протеиново (10-13г белтък) брашно
2. Правилно съотношение на продуктите
3. Достатъчно (15-20мин. ръчно) измесване до гладко тесто
4. Достатъчно втасване без часовник, а до удвояване (че и повече) на тестото
5. И вторто (оформеното) втасване си има тънкости и печенето, за да не цъфне като кекс козунакът.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 14:13 от Morena

# 138
  • Мнения: 1 451
Момичета, малко странен въпрос, но възможно ли е да се направи козунак без яйца? ( на детето му откриха алергия). Гледах някакви рецепти на английски, но е по-скоро за бриош.

# 139
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Момичета, малко странен въпрос, но възможно ли е да се направи козунак без яйца? ( на детето му откриха алергия). Гледах някакви рецепти на английски, но е по-скоро за бриош.
Може без яйца, само няма да е Козунак.
А бриошът е добър вариант, защото е със същите съставки, но съотношенито на продуктите е друго.
Без яйцата, което и да е ще е друго - нещо като сладка питка.

# 140
  • In transit
  • Мнения: 14 170
Точно бриошът се прави основно с яйца. За истинския бриош говоря. Не за разните му модни течения.

# 141
  • Мнения: 24 525
Момичета, малко странен въпрос, но възможно ли е да се направи козунак без яйца? ( на детето му откриха алергия). Гледах някакви рецепти на английски, но е по-скоро за бриош.
Мяркала съм тук-там като че ли рецепти за веган "козунак", може би нещо такова ако се потърси, а пък мазнината и млякото да си сложите каквито си решите че поне те да са като за истински.
То ясно че само името му ще бъде козунак, но щом като няма как детенцето да яде друг... Със сигурност няма само този заместител да не му е каквото е по принцип, за съжаление.

# 142
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Момичета, малко странен въпрос, но възможно ли е да се направи козунак без яйца? ( на детето му откриха алергия). Гледах някакви рецепти на английски, но е по-скоро за бриош.
Лично аз не съм ползвала, но при нас в Лидл продават веган яйца, някакво прахче представлява. На приятелка мъжът е веган и е позлвала, някакви печива стават, козунакът е по-претенциозен, но ти го споменавам като продукт и за попринцип това с веган яйцата. Едно прахче беше 1 евро, не се загледах за какво количество печиво е.

# 143
  • Мнения: 268
Момичета, малко странен въпрос, но възможно ли е да се направи козунак без яйца? ( на детето му откриха алергия). Гледах някакви рецепти на английски, но е по-скоро за бриош.
       https://www.facebook.com/photo.php?fbid=5619824728030140&set=p.5 … 4728030140&type=3

# 144
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
То и разни други заместители имат яйцата, в нета има инфо разбира се ...

# 145
  • Мнения: 4 077
Моите дадоха зор за козунаци и аз днес запретнах ръкави. И за да докажа тезата си ,че всичко е въпрос на сръчност . Оказа се ,че в къщи ми е свършило брашното, което обикновено ползвам, но съвсем случайно ми е останал пакет от някакво полско брашно с 10 гр протеин. Lubella Baking Flou Вадя студените продукти от хладилника - яйца ,мляко, мая, масло, мас  и започвам. Другите неща са ясни и резултата е
преди втасването

след втасването, някъде 3,5 -4 часа, утроило е обема си

 и вече готови

моята половин доза Smiley

и конци си имат

 Та може и с невисокопротеиново брашно.Yum
Температура - у дома някъде около 17-18 градуса.
П.п . нямат много вид , но аз не се и старах толкова днес, но на вкус го докарах и ... първия вече замина Satisfied

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 18:08 от Danifin1

# 146
  • Мнения: 43 325
Много са хубави. Половин доза с колко брашно означава?

# 147
  • Мнения: 4 077
Тъй като готвя по усет някъде към 500-600 гр брашно.

# 148
  • Мнения: 43 325
Уау. Козунаците изглеждат доста по- големи. Браво!

# 149
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Поздравления за всички открили топлата вода. Бабите ни само протеини са изследвали по лабораториите, преди да месят козунак. 😀
Без лоши чувства. "Откритието", че с 10 гр протеин стават козунаци ме развесели.

Общи условия

Активация на акаунт