Козунаци 2023

  • 63 790
  • 758
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 637
Правих генерална репетиция и аз. Пробвах се с квас.
До сега не бях месила козунак с квас.

Стана не-нор-ма-лен!!!!


Скрит текст:







Скрит текст:




# 121
  • Мнения: 10 632
страхотен е, браво!

# 122
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Ехееее - разкош. Heart Eyes
Тоз квас... начи.....

# 123
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Sysly, разкошен. И аз харесвам повече с квас козунаците.

# 124
  • Мнения: 3 637
Благодаря, момичета!
Изобщо не очаквах такъв резултат. С хляба с квас задобрях и вече съм фурия, става идеален, но леко ме беше страх от козонуците.
То пък взе че се получи. Simple Smile Идеални са и двата, и на вид, и на вкус. Установих, че е много по-приятно да се работи с тестото отколкото при тесто с мая, а и е по-лесно самото оформянето.

# 125
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Sysly, по коя рецепта и с какви брашна си правиш кваса? Искам пак да стартирам квас, досега съм средно доволна от резултата, попринцип в Германия всяко втасване е много, много по-трудно от България, десетки опити н авсякакви неща имам... Та търся оптималната рецепта за квас още, моят и спада, и се разваля с времето, при нас лактобацилус булгарикус не вирее (други лактобацили живеят) и ще съм благодарна на всякакви идеи и помощ за хубав квас...

Когато ми се получи добре, хлебчетата много ни харесваха на вкус.

# 126
  • Мнения: 3 637
chrissy, рецептата е това, стори ми се най-лесна и добре систематизирана. Като за новак Stuck Out Tongue Winking Eye :
https://www.youtube.com/watch?v=24InY4L8g04
Следвах я стриктно и без отклонения. За следващ път вече мога да си позволя да променям. Идва ми прекалено сладък, бих намалила захарта и наблегнала на по-щедра плънка. Simple Smile
Брашното ми е на мелница Галиче, купуват ни го близки на чувалчета от по 10 кг. от мелницата. Тип 500 е, протеини 10,80. Този път даже не го пресях.

Само при оформянето използвах този метод:
https://www.youtube.com/shorts/ZBC2-ulil_c
https://www.youtube.com/shorts/c0yL9WOm9bM
Определено е по-прецизен и се получава по-красиво от показаното в рецептата, а и е по лесно. А мацката е просто вълшебница!

Кваса си го захванах сама, а начина направо копирам от темата за хляб с квас:
Скрит текст:
Лъжица бяло брашно, лъжица вода и малко трохички от хляб с квас. На втория ден започнах да го храня, пак с лъжица брашно и лъжица вода. Водата е приблизително, не съм я мерила. Слагам първо брашното, разбърквам и добавям вода до получаване на гъста кашичка. Това е.
Като стане по-голямо количество - раздавам, меся, вадя в друг буркан и така. Свиди ми се да го хвърля.
Държа го в хладилника и през няколко дни го вадя да го нахраня, изчаквам да утрои обема и пак го прибирам.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 08:29 от Sysly

# 127
  • Мнения: 6 148
Извинявайте, че разводнявам, но може ли темата за кваса.
Отдавна искам да се заема с отглеждане, но нищо не ми е ясно.

# 128
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Извинявайте, че разводнявам, но може ли темата за кваса.
Отдавна искам да се заема с отглеждане, но нищо не ми е ясно.
Ето - https://www.bg-mamma.com/?topic=1202275

# 129
  • Мнения: 607
Взех някакво италианско брашно с висок процент протеин около 13 и се чудя ако го смеся с обикновено дали ще се получи . Или има правило брашното да е само от един вид?

# 130
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Взех някакво италианско брашно с висок процент протеин около 13 и се чудя ако го смеся с обикновено дали ще се получи . Или има правило брашното да е само от един вид?
Няма такова правило и ще се получи всякак.  По-нагоре писах два пъти.

# 131
  • Мнения: 3 637
По повод брашната. Никога не съм купувала специално брашно за козунаци, меся с каквото имам под ръка и винаги ми се получава. Веднъж само имах издънка, защото пратих либето за брашно и той беше купил някакво за кекс с набухватели в него. По време на местенето усетих, че нещо не е наред, та погледнах какво пише на пакета. Simple Smile
А за протеините, научих наскоро покрай кваса. До тогава си въртях козунаци с мая в неведение. Grinning На практика, успях да развенчая всички митични правила за местене на козунаци - за силно брашно, топлина в помещението и продуктите, пресявания по няколко пъти и местене до припадък. Вадя всичко от хладилника и бъркам с миксер. С ръце само събирам тестото и оформям. Simple Smile

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 11:03 от Sysly

# 132
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
По повод брашната. Никога не съм купувала специално за козунаци брашно, меся с каквото имам под ръка и винаги ми се получава. ... На практика, успях да развенчая всички митични правила за местене на козунаци - за силно брашно, топлина в помещението и продуктите, пресявания по няколко пъти и местене до припадък. Вадя всичко от хладилника и бъркам с миксер. С ръце само събирам тестото и оформям. Simple Smile
Тъкмо това обяснявам... с всяко над 10г белтък става (тия високопротеинови са отскоро на пазара, пък козунаци се правят от време оно...) - с кое по добре, с кое не толкова. На СМ (най-достъпните на пазара) са добри. Но не с всяко де, като кексовото например. Simple Smile
Иначе не важна топлина в помещението (даже по-добре на студено да втасва), а да няма течение. 
Пък силното брашно (до 13г протеин макс за козунак) си има и то предназначение, но става и то.

# 133
  • Мнения: 10 632
По повод брашната. Никога не съм купувала специално брашно за козунаци, меся с каквото имам под ръка и винаги ми се получава. Веднъж само имах издънка, защото пратих либето за брашно и той беше купил някакво за кекс с набухватели в него. По време на местенето усетих, че нещо не е наред, та погледнах какво пише на пакета. Simple Smile
А за протеините, научих наскоро покрай кваса. До тогава си въртях козунаци с мая в неведение. Grinning На практика, успях да развенчая всички митични правила за местене на козунаци - за силно брашно, топлина в помещението и продуктите, пресявания по няколко пъти и местене до припадък. Вадя всичко от хладилника и бъркам с миксер. С ръце само събирам тестото и оформям. Simple Smile

споко, както виждаш модата се мени. една година се кълнем в едно, друга в друго.....

# 134
  • Мнения: 3 637
Скрит текст:
По повод брашната. Никога не съм купувала специално брашно за козунаци, меся с каквото имам под ръка и винаги ми се получава. Веднъж само имах издънка, защото пратих либето за брашно и той беше купил някакво за кекс с набухватели в него. По време на местенето усетих, че нещо не е наред, та погледнах какво пише на пакета. Simple Smile
А за протеините, научих наскоро покрай кваса. До тогава си въртях козунаци с мая в неведение. Grinning На практика, успях да развенчая всички митични правила за местене на козунаци - за силно брашно, топлина в помещението и продуктите, пресявания по няколко пъти и местене до припадък. Вадя всичко от хладилника и бъркам с миксер. С ръце само събирам тестото и оформям. Simple Smile
споко, както виждаш модата се мени. една година се кълнем в едно, друга в друго.....
Аз съм демоде. Simple Smile Във всичко си почитам добрата стара класика. В случая, директно от мелницата - натюр, та да няма изненади. Wink

И да не съм спам, ето и вторият козунак:

Общи условия

Активация на акаунт