Козунаци 2023

  • 65 654
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 15 715
Моренка,не знам кой е виновен,но много се разочаровам като не ми се получи и после нямам мерак да пробвам пак. Иначе бяхте питали за месенето-в пекарната го месих. После извадих и прибрах в хладилника,който е на най-ниската степен,т.е. на най-високите температури. На следващия ден цял ден беше на топло,24-5 градуса,но не помръдна! Вече след 6 часа мъка,го бухнах във фурната,загрята на 40-50 градуса и пак нищо. 😅
Освен да взема прясна мая и СМ за баници,за проба. Ако пак нищо не стане,вече окончателно спирам с опитите.

# 301
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Морена, ще я пробвам събота, благодаря на всички!
Успех, а до тогава си я (рецептата де) прочети 1-2 пъти. Simple Smile

Anyyyone, дай си почивка, но не се отказвай изобщо. Simple Smile

И брашното "за пица", ако не "за баница" на СМ е вариант.  Simple Smile

А относно втасването в хладилник, може и на балкона (добре затворено с достатъчно място за растеж)... важното е да е на 7 - 12 градуса.

# 302
  • Мнения: 3 656
Anyyyone, няма да се плашиш и отказваш, както виждаш на всеки се случва. Аз за де се убедя, че проблема не е в мен, три пъти опитах. Въпреки че имам дълъг опит с теста и печива от всякакъв род.
Ама аз лесно не се отказвам, напротив, това само ме мотивира да си докажа, че мога.

Нямам претенции и аз към брашната, само ако може да са от хлебна пшеница, а не от фуражна с N броя добавки, "подобрители" и избелители.

За дълго втасване през лятото аз съм ползвала хладилна чанта със замразена бутилка вода. В кухнята ми става горещо и така забавям втасването, без да ползвам хладилник и да е драстична разликата в температурата.

# 303
  • Мнения: 8 491
Anyyyone, аз меся и втасвам в хлебопекарната. Пускам един цикъл само.

# 304
  • Мнения: 15 715
Благодарско за подкрепата на всички! ❤ Аз като ви гледам творенията,сигурно няма да издържа и ще опитам отново,нищо,че се заричам да се откажа. Просто обожавам ароматите вкъщи,до като се пече козунак! 🥰

# 305
  • In transit
  • Мнения: 14 334
Благодарско за подкрепата на всички! ❤ Аз като ви гледам творенията,сигурно няма да издържа и ще опитам отново,нищо,че се заричам да се откажа. Просто обожавам ароматите вкъщи,до като се пече козунак! 🥰
Как ще се отказваш...предложението ми от онзи ден още важи. Kissing Heart Ох, умирам за аромата на печен козунак. Heart

# 306
  • Мнения: 15 715
Хахах Мики,пускаме видео разговор в инстаграм и ще ме напътстваш. 😘

# 307
  • Мнения: 4 357
И понеже ми вкарахте мухата с козунака със сирене .....

топли, току що извадени от фурната

само се чуя как да НЕ изям повече от една Thinking толкова са  уникално вкусни Yum

# 308
  • Мнения: 10 750
Няма да стане, споко

# 309
  • Варна
  • Мнения: 3 408
Момичета, а може ли да споделите наблюдения за прясното мляко. Има ли съществена разлика, ако сложим домашно / био / фермерско или каквото имаме там с по-висока масленост, вместо купешко.

# 310
  • Мнения: 8 491
Ползвала съм домашно прясно мляко, както и купешко. Аз не намирам разлика.

# 311
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Момичета, а може ли да споделите наблюдения за прясното мляко. Има ли съществена разлика, ако сложим домашно / био / фермерско или каквото имаме там с по-висока масленост, вместо купешко.
Колкото намираш разлика в самите млека, в тестото с другите съставки абсюлютно нищо не може да забележиш.  Само дето знаеш какво влагаш.

# 312
  • Мнения: 324
Здравейте,
Колко време може да престои тестото за козунак в хладилника? Ако го замеся в четвъртък или петък, а пека козунаците в събота, проблем ли ще е или твърде много ще е престояло?

# 313
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Здравейте,
Колко време може да престои тестото за козунак в хладилника? Ако го замеся в четвъртък или петък, а пека козунаците в събота, проблем ли ще е или твърде много ще е престояло?
В петък ако замесиш,  няма проблем и ползвай по-високобелтъчно брашно и малко по-малко мая, ако ще е повече от 8часа в хладилника.

# 314
  • Мнения: 4 331
Правих на Морена козунака с три втасвания. Пуснах го в хлебопекарната, честно казано не бих казала, че удвои обема си след втасването по програма. Извадих, премесих и сплетох, надигна се едва забележимо. Не възлагах големи надежди, но стана чуден козунак, мек и влажен, точно както го обичаме.
Сега въпрос, резултът е повече от задоволителен, но защо не се надигна достатъчно тестото?
Когато правя питка на същата програма тестото става двойно!?

Общи условия

Активация на акаунт