Козунаци 2023

  • 65 646
  • 758
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Зе-зе, ако погледнеш малко по-назад... тъкмо това коментирахме - кофти брашно... и мая....

# 316
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Просто го остави да втаса повече и ще се надигне повече. 😃

# 317
  • Мнения: 4 331
Не е от брашното и маята, правих питка с тях няколко дена преди това.
Озадачи ме, че питката за това време се надига двойно, но пък тя няма толкова захар.
Ще оставя другия път да стои и след като свърши програмата.

# 318
  • Някъде Там
  • Мнения: 484
извинявам се за въпроса - следя ви, но не разбрах тези козуначени кифлички със сирене - слага ли им се захар като за козуначено тесто? или се изпуска захарта?

# 319
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Не е от брашното и маята, правих питка с тях няколко дена преди това.
Озадачи ме, че питката за това време се надига двойно, но пък тя няма толкова захар.
Ще оставя другия път да стои и след като свърши програмата.
Аха... за сефте ли правиш козунак?
Щото втасването му няма общо с питка. Не само захарта, но и мазнината възпрепятстват втасването, затова пиша да не се гледа часовник или сравнява с друго печиво, само тестото и си трябва време.

извинявам се за въпроса - следя ви, но не разбрах тези козуначени кифлички със сирене - слага ли им се захар като за козуначено тесто? или се изпуска захарта?
Щом е козуначено тесто/козуначени кифли със захар е, изобщо цялата рецепта за козунак.... обаче захарта може и да я намалиш, а колко е въпрос на вкус.  Ако изобщо я няма, си е просто питка и кифли.
Ако ще се пробваш, ползвай например рецептата ми за бухти, където съм намалила захарта, заради сладкото, с което ги пълня, а може и още да я намалиш, например на 80г.

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 22:14 от Morena

# 320
  • Мнения: 4 357
извинявам се за въпроса - следя ви, но не разбрах тези козуначени кифлички със сирене - слага ли им се захар като за козуначено тесто? или се изпуска захарта?
Аз не намалих захарта, оставих я както е по рецепта. Но комбинацията сладко и солено ни хареса, поне на нас.

# 321
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
извинявам се за въпроса - следя ви, но не разбрах тези козуначени кифлички със сирене - слага ли им се захар като за козуначено тесто? или се изпуска захарта?
Алекс, козуначено тесто (т.е. с аромати, със захар и всичките му салтанати) и плънка сирене вътре.

Не мислех, че е някаква популярна рецепта и се опасявах, че ще се бият вкусовете, просто половинката така си поръча, но Джемма написа, че си имало такава комбинация.

# 322
  • Мнения: 4 331
На моменти се чувствам като ученичка на която учителката и размахва пръст.
Въпреки, че тестото не удвои обема си козунака стана хубав, точно такъв какъвто трябва да е!

# 323
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Зе Зе, не мисля, че някой пише с лошо чувство, може би така изглежда "през екрана". Щом казваш, че иначе всичко друго е било наред, за мен само времето за втасване, дето не е било достатъчно. Баща ми има такава машина за хляб и меси чудесно, ако не искаш голямо кол-во, но при определени теста, втасването (40 минути някъде е нормалната програма) просто не стига съвсем. Simple Smile

# 324
  • Мнения: 10 750
Момичета, а може ли да споделите наблюдения за прясното мляко. Има ли съществена разлика, ако сложим домашно / био / фермерско или каквото имаме там с по-висока масленост, вместо купешко.

какво да ти кажа....аз държа да правя козунак с домашно мляко, домашни яйца и хубави мазнини. няма как да няма разлика, ако го направя с индустриални такива. даже е видима разликата. но ако е само млякото може и да няма очебийна разлика. всяко нещо има значение според мен /но аз съм маниак на тема домашни кисело мляко и яйца, та не ме слушай/.

# 325
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 167
Един въпрос. Как мерите мазнината, в грамове или мл.?
Морена, в твоята рецепта е в грамове масло и олио, меря маслото в грамове, слагам го в микровълновата да стане на течност и след това добавям олиото. Но ако меря в грамове течностите излиза повече. Та си мисля, че така мазнината идва в повече и от там козунака става малко сбит.

# 326
  • Мнения: 10 750
мериш както е дадена рецептата. според мен не може от малко повече мазнина да ти е сбит. от повече брашно или недостатъчно втасване вече може.

# 327
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
мериш както е дадена рецептата. според мен не може от малко повече мазнина да ти е сбит. от повече брашно или недостатъчно втасване вече може.
Точно!

Doret, пък и тази година има сбит, както коментираме... до сега не е имало такива отзиви, нито моите са били сбити. Simple Smile
Аз слагам на везната съда, в който ще топя и отмервам всичките мазнини - топя ги общо.

# 328
  • Мнения: 24 768
Правих на Морена козунака с три втасвания. Пуснах го в хлебопекарната, честно казано не бих казала, че удвои обема си след втасването по програма. Извадих, премесих и сплетох, надигна се едва забележимо. Не възлагах големи надежди, но стана чуден козунак, мек и влажен, точно както го обичаме.
Сега въпрос, резултът е повече от задоволителен, но защо не се надигна достатъчно тестото?
Когато правя питка на същата програма тестото става двойно!?
Щяло е да се вдигне и още ако си го изчакала. Нормално е това, винаги оставям козуначено тесто по-дълго време да втаса. Ако съм месила в машината, просто го оставям и след края на програмата, то при затворен капак не изстива набързо. И когато - тогава. Хляб и питка по друг начин втасват, по-бързичко става, пограмата за тесто е за такива а не за козунак.

# 329
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 959
Забърках аз по рецептата на Морена. Втаса ми много добре. За пръв път оформям козунака без изобщо да ми полепва по ръцете. Чак седя и не вярвам на очите си. Сега втасва втори път. Ще покажа после, ако е за показване. Joy направих един по-голям. И с остатъка от тестото - кифлички. Дано се получат.

Общи условия

Активация на акаунт