Козунаци 2023

• 65 539
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Аз не бих ползвала шоколадовите капки по съвета на Морена за омесване в тестото. Така някои от тях ще се паднат на повърхността на козунака и може да прегорят. Бих ги вложила във фитилите преди да ги сплета.
Това е интересно, представям си ги да се разсипват при ядене, нали не се топят. Simple Smile   Ако пък са малко, пак се получава да се вплетат в тесто и ...
При мен не са прегаряли отгоре капките (пека за 30мин.).

# 496
Капките не са ли вид кувертюр, т.е. продукт подходящ за темпериране, демек да му действат градусите на фурната по време на печене?

# 497
  • Sofia
Знам, че в тестото омекват леко, на се разтичат, пък колко е голяма вероятността на повърхоността да има толкова много, та да са проблем. 

# 498
  • In transit
Emy_emy, капките може да се сложат и като оформяш фитилите, т.е като плънка, не в тестото. В последните ми две рецепти съм показа как става.
Добре са се получили твоите.

# 499
Морена, благодаря, че показа нагледно как изглежда козунак с капки. Признавам си, че никога не съм правила, а след показаната снимка няма и да направя. Нищо лично, просто капките шоколад няма да задоволят желанието ми за шоколадова плънка.

# 500
  • In transit
Морена, благодаря, че показа нагледно как изглежда козунак с капки. Признавам си, че никога не съм правила, а след показаната снимка няма и да направя. Нищо лично, просто капките шоколад няма да задоволят желанието ми за шоколадова плънка.
С шоколадова плънка може да си направиш с какао, орехи и белтъци; да намажеш с Нутела или да си направиш шоколадов козунак. Страхотен е.

# 501
  • Sofia
Гледам Т в София, идеална ще е за нощно втасване на балкон. Simple Smile

# 502
  • ENGLAND
Морена, пак правих козунак по твоята рецепта, стана супер. А половината тесто направих на мъфини. За понеделник ще правя за колежките, пак по твоята рецепта.
Но да питам за нощното втасване, извинявай ако си писала. Замесваш тестото и направо го слагаш в хладилника, моя е на 3 градуса, остава за прз нощта. Правилно ли съм разбрала?

# 503
Първата доза за тази седмица са по рецептата на Ваня Джорджевич, с брашното което препоръчва. Трета седмица правя, не съм ги опитала още, но всеобщото мнение е, че са много добри. Имам още пет за доизпичане,  три от тях са по рецептата на Морена , а няколко тави сладки чакат ред за фурната, но моля за съвет- ако мажа всяка сладка и козунак с жълтък, ще прахосам сумати яйца. Някаква идея как да ги пестя ? С белтък не могат ли да се мажат?

# 504
Могат да се намажат само с жълтък, само с белтък, с разбито яйце, с добавка прясно мляко, с добавка олио....

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 17:15 от mariat

# 505
  • София
.но моля за съвет- ако мажа всяка сладка и козунак с жълтък, ще прахосам сумати яйца. Някаква идея как да ги пестя ? С белтък не могат ли да се мажат?
.......................
По принцип съм от тези, които мажат с белтък, според мен по трудно изгаря, някъде го четох и така практикувам от години, но може и с жълтък + 1 с . л мляко, може и цяло яйце+ малко мляко, може и само с белтък, въпрос на избор.

# 506
Супер, благодаря, продължавам с белтъка. Иначе слагам и олио, и мляко, ама са 6 тави сладки и 8 козунака и не ми се иска да ми останат 4-5 белтъка накрая . Ще снимам резултата накрая .

# 507
  • София
Момичета, може ли да ми дадете изпитана рецепта за плънка с мак или как да вложа мак, мнооооого обичам, а никога не съм правила.

Вчера ми писаха на лични за една моя рецепта със заквасена сметана, бях го забравила а толкова хубав козунак стана, ето пропорциите.

# 508
  • Sofia
Морена, пак правих козунак по твоята рецепта, стана супер. А половината тесто направих на мъфини. За понеделник ще правя за колежките, пак по твоята рецепта.
Но да питам за нощното втасване, извинявай ако си писала. Замесваш тестото и направо го слагаш в хладилника, моя е на 3 градуса, остава за прз нощта. Правилно ли съм разбрала?
Идеалните Т за нощно втасване са 7- 10 -12градуса.  Замесвам късно вечерта и слагам на балкона/ в хладилника (местя му Т на 7 градуса) за нощта.  Довечра ще ползвам балкона, както писах малко по-горе - Т в София ще е идеална за целта. Simple Smile   3 гардуса е доста ниска, няма да втаса достатъчно, ще му  трябва  повче време да довтасва после на стайна Т.

Първата доза за тази седмица са по рецептата на Ваня Джорджевич, с брашното което препоръчва. Трета седмица правя, не съм ги опитала още, но всеобщото мнение е, че са много добри. Имам още пет за доизпичане,  три от тях са по рецептата на Морена , а няколко тави сладки чакат ред за фурната, но моля за съвет- ако мажа всяка сладка и козунак с жълтък, ще прахосам сумати яйца. Някаква идея как да ги пестя ? С белтък не могат ли да се мажат?

Може би си видяла при мен... аз вече разбивам яйцата за рецептата и отсипвам (защото не искам да отнемам едното или другото от общото количество) за мазането, после добавям пр. мляко и олио (за блясък) и може да слошиш повечко мляко.  

nad_tab, няма ли в 1ви пост макова плънка... нали са рецепти на някой...

# 509
Момичета, може ли да ми дадете изпитана рецепта за плънка с мак или как да вложа мак, мнооооого обичам, а никога не съм правила.

Ето една рецепта, не помня откъде я имам.

Макова плънка

80 г маково семе
50 г захар
125 мл прясно мляко
5 – 7 меки бишкоти

Макът, млякото и захарта се варят до омекване. Добавят се натрошените бишкоти.
Оставя се да изстине.

ПП Според мен вместо бишкоти може да се добави галета. Поне аз слагам галета за сгъстяване на ореховата плънка, ако ми стане много рядка.

Общи условия

Активация на акаунт