Имаме ли право да отправяме забележка към чужди деца?

• 18 420
  • 415
  •   1
Отговори
# 360
Съмнявам се бащата да си вади пишката на публични места.
Очевидно нещо не е наред в случая и освен да съжаля майката, не виждам какво друго мога да направя. Едва ли има нещо, което не е чувала по въпроса.

# 361
Все пак майката поне привидно би трябвало да направи забележка., дори детето да е с дефицити. Понякога е по-дразнещо мълчанието на родител, отколкото поведението на самото дете.

В голям магазин за домашни потреби в мол, пред съответния щанд сме само аз и една бременна, край която вървеше дете в градинска възрас(4-6г) И дветв си разглеждаме, детето свали на земята няколко купи, взе един черпак и почна да го бие в земята. Ями, не се прави така. Вероятно се спрях да не направя забележка само защото майката беше бременна, да не и се образуват нерви.Но ми беше на устата.
В магазин също се дразня когато някой, независимо дали е дете, събори дреха и я подмине. Вярно, има персонал, ама това е човешки труд все пак, някой си е избол очите и ръцете да шие, дай да хвърляме по земята.

# 362
Ситуацията, описана от Yellow girl, ме втрещи - и с абсурда, на който е станала свидетел, и с очевидното нежелание на майката да реагира и с реакцията си да даде ориентир на това дете, че действията му са неподходящи и нежелателни. Това за мен е вид абдикация от отговорности и задължения,  традиционно вървящи с ролята на родител.

За случая, разказан от Зори - много живо си го представих. Понякога единствената адекватна реакция може да изглежда стряскащо за някои, но в случая Зори е погледнала на ситуацията точно като родител, а именно - в дългосрочен план и с оглед какви внушения оставят различните развръзки у детето, какви идеи ще формират. Даже и за другото дете е имало бонус полза - изживяло е реални последици на своите действия. Чувството за безнаказаност, усещането, че последиците от дадени простъпки са някакви абстракции, дето са само тема на обсъждане и нищо повече, е в моите очи много вредно за децата.

# 363
Простите родители, отглеждат прости деца, които стават прости възрастни, които възпитават прости деца. Кръговрат.
20 и кусур годишен мъж. Купува си дюнер. Питат го малък, среден или голям. Той си вади оная работа и казва на служителката "ей, толкова голям!". Реална случка от български курорт. И не, не е с диагнози. Просто е прост и възпитан от простаци.

# 364
Ако бях на служителка щях да отвърна- Значи искате малък. Grinning

# 365
Ice Queen,
Примерът ти ме втрещи. Без думи.

# 366
  • Down south
Последната описана случка е абсолютно безумие.
Съжалявам, че съфорумката е станала свидетел на подобно нещо.

# 367
  • София
Като малка се подигравах на едно дете, че си носи сандвичи от вкъщи- родителите не са имали пари да му дават. Мама разбра, такъв бой ми хвърли, че още го помня, повече никога не ме е удряла това беше пръв и последен път. Но винаги мислех, когато правех нещо след това или ако видя първо питах мама, защо еди кой си носи еди какво си.
В днешно време разбиранията са други. И децата са по-специални. Чак бой е прекалено, ще дойдат норвежците да ти го вземат Simple Smile
А точно в класа на дъщеря ми бях свидетел майки (нали те ходят предимно на родителски срещи) да вдигат безпомощно рамене: "Правете каквото трябва, аз не мога да се справя с него". Не зная сами ли ги отглеждаха или бащите не са изпълнявали адекватно ролята си. Паралелка със 7 момичета и 16 момчета....някакъв зверилник

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 17:20 от Cuckoo

# 368
Значи за тези деца пет пари не дават - това бих си помислила. И децата не са заслужили, но какъвто ти е късметът в крайна сметка.

# 369
  • София /Абсурдистан
Много години съм работила с деца и най-отговорно казвам, че и родителите са вдигнали ръце също. Но пълната слободия и липса на контрол и всичко е позволено на детето, до това води, сами са си виновни.

# 370
В случая с люлката се е люлеело дете на година и половина, доколкото разбрах. Голямо дете да идва да се мята на тази люлка е доста невъзпитано, че и опасно и възрастният с него е редно да го спре, като то не се усеща. Та това е бебе и те са още нестабилни. Ще изчака голямото, разбира се. Различно би било когато се люлее по-голямо дете и друго по-голямо иска да се качи. Очевидни неща са това.
Като родител не бих си качвала бебето на люлка, която не е предназначена за деца под 3 години (има си бебешки люлки със седалки), а ако друго по-голямо дете се качи на люлката, ще махна своето, за да не се нарани или да трябва да правя забележки на чуждото.

# 371
  • Пловдив
По темата - да, имаме право да отправяме забележка, особено ако нещо се случва на твоя територия, пък и на публична да е.

# 372
Децата бяха до нас , помолих госпожицата да видя нейният несесер, подаде го, взех го, извадих ножицата, срязах го и казах - не преекспонирайте, нали не сте за един несесер, хванах си детето и си тръгнах.
Култово! Подкрепям с две ръце!
Някои хора от малки растат с чувството за безнаказаност, после го предават на децата си.

Не приемам коментара "с глупави хора по глупавия начин защото това внушава че zari65 е "оглупяла". Народната поговорка е - С твоите камъни по твоята глава!

# 373
В случая с люлката се е люлеело дете на година и половина, доколкото разбрах. Голямо дете да идва да се мята на тази люлка е доста невъзпитано, че и опасно и възрастният с него е редно да го спре, като то не се усеща. Та това е бебе и те са още нестабилни. Ще изчака голямото, разбира се. Различно би било когато се люлее по-голямо дете и друго по-голямо иска да се качи. Очевидни неща са това.
Като родител не бих си качвала бебето на люлка, която не е предназначена за деца под 3 години (има си бебешки люлки със седалки), а ако друго по-голямо дете се качи на люлката, ще махна своето, за да не се нарани или да трябва да правя забележки на чуждото.
И понеже аз писах за люлката. Ще го кача, защото съм с него, люшка се леко и е единствената люлка на площадка за малки. Съседните “ бебешки” на 1- 2 други места в квартала  са повредени, ползват се и от големи деца. Табели за ползване по възраст няма.
И  голямото момче, което бута люлката, докато малкото ми се люшкаше, и което защитавате тук, го виждам почти всеки обяд разкрачено и легнало ядящо на люлката, а бабата силно го люлее. Чакат по 2-3 дечица,  явно са невидими. Нали люлката беше за повече деца. После защо съм направила забележка, като люлката била за повече деца и/ или не за бебета.

# 374
  • София /Абсурдистан
И да има табели, много важно, никой не ги забелязва. При нас направиха затворена площадка и сложиха табела - за деца от 3 да 12г. Вътре в единия и ъгъл на пейката са майчици  с колички, ровят си в телефоните, пушат и пият кафе. В другия и край има малка беседка винаги пълна с шумни на възраст около пълнолетие тийн- ове, седнали на биричка и семки. Всичко се хвърля на земята. Наоколо е кочина.

Общи условия

Активация на акаунт