Имаме ли право да отправяме забележка към чужди деца?

• 18 441
  • 415
  •   1
Отговори
# 330
Е, тук има предистория, не са отишли директно в полицията. Моят син заедно с 2 други деца счупи умишлено скъпа играчка на 4 дете в ДГ в Германия. Учителките ни казаха, платихме общо щетите, за полиция и дума не е ставало.

# 331
Моята работа е да продавам в био магазин . Като веднъж една мама влезе с детето си , остави го да влиза навътре в обекта без въобще да му направи забележка и да го извика .. В случая имах страшно много работа на касата и наистина просто чаках майката да поеме малко отговорност и да извика детето си ,защото вътре не се влиза . Накрая забележка и направи друг клиент ,при което майката се ядоса и дори обиди клиента ,че накрая и мене ... Какъв ни е проблема на нас ,че детето и да не може да ходи където си иска....
Еми.. бравооо .. чудесно възпитание дава на детето си .
Според мен в подобни моменти всеки е в правото си да прави забележка .

# 332
Е, тук има предистория, не са отишли директно в полицията. Моят син заедно с 2 други деца счупи умишлено скъпа играчка на 4 дете в ДГ в Германия. Учителките ни казаха, платихме общо щетите, за полиция и дума не е ставало.
До този момент никога не му е било счупвано нищо, за какво да отидат? Защото Пенчо на девет години му е скрил химикала? Това дори за Австрия е абсурдно Joy

Идеята беше, че бащата не е отишъл да се кара на детето, всъщност родителите въобще не са имали контакт. От този случай тръгна примерът:
Цитат
Веднъж ММ направи директно забележка на едно момче, надраскало с химикал чисто новото яке на дъщеря ми, беше в 6 клас.
Иначе за четиригодишни, както писах, не може да се ходи в полицията и тук - тогава става дума само за случай към застраховката. Законът разделя децата на три групи: под 7 години, 7 до 14 и от 14 нагоре.

# 333
В първи клас една госпожица с ножица сряза несесера на сина ми. Поставих въпросът пред госпожата отсвири ме, че не било нейна работа да пази вещите на децата и преекспонирам. Говорих с майката изсмя ми се - деца били, аз за един несесер ли съм и как въобще може да искам да плати несесера. Децата бяха до нас , помолих госпожицата да видя нейният несесер, подаде го, взех го, извадих ножицата, срязах го и казах - не преекспонирайте, нали не сте за един несесер, хванах си детето и си тръгнах.
2 месеца бях тема на обсъждане във вайбър групата на родителите правилно ли съм постъпила, накрая се изпокараха и групата замря.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 16:36 от zari65

# 334
😵😳
Е, възрастен човек да реагира по този начин... за мен е неадекватно.

# 335
А как трябва да реагира? Няма правилен избор. С глупави хора, реагираш глупаво. Според мен не става дума за пари, а за отношение към чужди вещи. Днес ще е несесер утре ще е автомобил, накрая чужда глава.
С прости хора не може да се води разумен разговор, какво остава? Да им се даде опит и да минат през болката, за да се научат. Глупавите се учат от собствени грешки, умните от чужди. Та аз я оправдавам, макар че лично не бих постъпил така, а бих насолил учителката и майката на др дете. Даже и на детето ще се скарам.

# 336
Забавно, но напълно недопустимо, по този начин майката е изумила всички околни и засрамила своето дете за години занапред.

# 337
Едва ли ще напишете нещо, което да не съм прочела по случката.
През призмата на годините беше ефективно. Учителката в начален курс спря да се прави на умряла лисица в такива ситуации, при следващи няколко  случаи родители заплащаха щетите.
Grinning да възрастен човек съм и не смятам да губя време в безплодни разговори с родители и разглезените им деца, с които не говорим на един език.
А дали детето ми е било засрамено - не беше. Ако бях оставила нещата без последствия, урокът щеше да е - може да пипаш и унищожаваш чужди вещи без последствия.

# 338
В смисъл, че и други деца са ви повреждали вещи и са ги заплащали ли?

Това у нас ли се случва, или в чужбина? Честно казано не съм чувала да се заплащат щети за повредени ученически пособия, предполагам, че никой не е носил нещо особено скъпо.  За нарочно повреждане следва забележка, разговор в стил "Защо бе, Миме, как може, нали с Гошко сте приятели" и извинение.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 15:49 от Iris04

# 339
Не е въпросът скъпо или евтино, недопустимо е умишлено да вземаш чужди вещи и да ги повреждаш. Случайно взела ножицата и разрязала целия несесер открай до край.
Говорех за други случки в класа впоследствие, вече не с моето дете.
Grinning на моето дете да му разрежат несесера е ок, но когато аз направих същото вече не е ок. След като отсрещната страна е с мислене за един несесер ли съм, не би трябвало да е проблем да нея, че го разрязах Grinning или се променя мисленето като е за нейните вещи, а не за чуждите.
Какъв е стандартния бг мама съвет-говорете, обърнете се към институциите, това много често не работи.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 16:04 от zari65

# 340
Утре случайно ще забие ножицата в окото на Гошко, защото се чувства безнаказана. Еее голяма работа, за едно око ли сте, нали има друго… май някои родители сами си възпитават децата за провал. Щяло да се засрами… а дали няма да си вземе поука да си отстоява правата и личното пространство?

# 341
Явно възпитанието е различно. Моите родители не се шегуваха с такива неща. Ако аз си бях позволила да подредя умишлено чужда вещ или щеше да има гигантски скандал или нещо от сорта, да дадат моя несесер на другото дете, а аз да си нося нещата в насипно състояние известно време.

# 342
За нарочно повреждане следва забележка, разговор в стил
Въобще не съм съгласна с това. За щастие наистина нямам такива проблеми, а сега пък с големи деца съвсем. Определено щях да съм против родителското мислене, че детето им може да чупи и къса, а после само ще си бъбрим. Не.

# 343
Винаги е добре да се започва с разговор, обяснение и подканване за поемане на отговорност, но ако няма разбиране и осъзнаване, следват по-строги мерки. При мен и до бой се е стигало, защото не разбирам от дума, ама като ме набиха и взех да разбирам Simple Smile

# 344
Аз пък те поздравявам, че си го направила! Не всички родители могат да си позволят несесер, може да са се лишили от нещо заради него. Не бива да се повреждат- умишлено- чужди вещи. Като малка се подигравах на едно дете, че си носи сандвичи от вкъщи- родителите не са имали пари да му дават. Мама разбра, такъв бой ми хвърли, че още го помня, повече никога не ме е удряла това беше пръв и последен път. Но винаги мислех, когато правех нещо след това или ако видя първо питах мама, защо еди кой си носи еди какво си. За съжаление децата не си дават сметка, но родителите трябва да го правят.

Общи условия

Активация на акаунт