Имаме ли право да отправяме забележка към чужди деца?

• 18 418
  • 415
  •   1
Отговори
# 375
И да има табели, много важно, никой не ги забелязва. При нас направиха затворена площадка и сложиха табела - за деца от 3 да 12г. Вътре в единия и ъгъл на пейката са майчици  с колички, ровят си в телефоните, пушат и пият кафе. В другия и край има малка беседка винаги пълна с шумни на възраст около пълнолетие тийн- ове, седнали на биричка и семки. Всичко се хвърля на земята. Наоколо е кочина.
Само на едно място в квартала съм видяла такава табела на все още на запазена площадка. Пише за деца над 3г. Такава люлка няма.
А въпросната площадка е малка, с мека настилка и бебешки пързалки, има и за катерене, има и пясъчник, и тази мрежеста люлка. Има ограждения, които вратички са счупени и не са оправяни от години, в съседство с улица. Колко сигнали сме подавали... но това е друга тема.
Децата там са на възраст от  0 до 18 г.

# 376
Това с майките с колички по площадките не го разбирам. В смисъл, аз ходя сега с количка на площадката, за да играе големия. Но без него не бих.
Да не говорим, че съм виждала такива, които изискват да се пази тишина, че бебето спяло. Което е абсурдно, все пак децата са там да играят.
Големия като беше по-малък, умишлено не съм го водила на площадки 3-12, ако има други деца, защото нормално по-големите бягат, скачат, дивеят и могат да бутнат и наранят малко и нестабилно дете. А и съоръженията не са подходящи.
С по-малките поне при нас проблемът е, че няма бебешки площадки. Имаме само 2 в града.

# 377
По принцип няма лошо децата да се учат, да са внимателни с по-малките. След това в живота често ще им се налага да се съобразяват с хора, спрямо които имат физическо или социално превъзходство, все пак не живеем в джунгла. Въпросът е това да не се изисква от чуждите родители с фалцет. Както и родителите на малки деца трябва да са наясно, че няма как игрите на големите да спрат или да седнат да разглеждат книжка на някоя пейка, за да е напълно безопасно за по-малките.

# 378
  • София
На малки, придружени деца, никога не си позволявам да отправям забележки, обръщам се към родителското/бабинско/лелинско/гледаческо тяло.
На безпризорни 8-10-12 годишни си позволявам, когато са извън норма на шум и поведение, с пуберите се дрънкам на достъпен език и ме разбират кво ща и защо.

# 379
Значи изключваме крайните ситуации с някакво агресивно поведение, застрашаващо хора и имущество, където намесата е наложителна. За останалите ситуации явно всеки си има праг на намеса и в тези изнервени времена оставам от темата с чувството, че има достатъчно хора, на които този праг е твърде нисък.

# 380
Значи изключваме крайните ситуации с някакво агресивно поведение, застрашаващо хора и имущество, където намесата е наложителна.

Е то това са повечето ситуации.

Ако искаме списъкът да е още по-изчерпателен трябва да прибавим ситуациите в които предизвиква напрежение у околните. Примерно с шум където не бива да е шумно, разглеждане където/каквото не желаем да ни разглеждат, застрашаване себе си и др подобни.

# 381
Да, появили се някъде малолетно и животът на всички наоколо е застрашен. Всяко, с изключение на нашето, е невъзпитано даже не бъдещ, а настоящ завършен гамен.

И аз говорих точно за това, колко лесно се предизвиква напрежение на доста хора, докато са околни.

Аз като отида  на ресторант не съм шокирана, че има деца там, че може да е шумно и лично не ми се случвало детски шум да ми развали вечерта. Шумно там може да се окаже и по-шумна компания възрастни в близост впрочем. Ако  искам тишина, си оставам вкъщи.

# 382
Зависи от ресторанта и целта на посещението. Ако съм на сватба няма да ми пречат, но ако съм в скъп ресторант на бизнес среща, едва ли ще ми е приятно необузданото тичане на деца наоколо.

# 383
Зависи от ресторанта и целта на посещението. Ако съм на сватба няма да ми пречат, но ако съм в скъп ресторант на бизнес среща, едва ли ще ми е приятно необузданото тичане на деца наоколо.

Ами то и не би трябвало да има там деца. Освен ако не е семейно събитие, като юбилей, сватба и тн. Има семеен тип ресторанти, там е редно да отидат. И обратното е валидно - не си правиш бизнес срещите в семеен ресторант. Да не се смесват двата потока. Simple Smile)))

# 384
  • Пловдив

Ами то и не би трябвало да има там деца. Освен ако не е семейно събитие, като юбилей, сватба и тн. Има семеен тип ресторанти, там е редно да отидат. И обратното е валидно - не си правиш бизнес срещите в семеен ресторант. Да не се смесват двата потока. Simple Smile)))
Личи си, че не живееш в България. Това с добро отношение го казвам, имате си ред където живееш.

# 385
  • София
Тоест, който не иска да му блъскат стола, докато поднася ви лицата към устата си и няколко хлапета (хлапе) да се тичат необуздано нагоре, надолу, да си седи вкъщи? А не родителите леко да възпитат детето си, че не се тича и те се крещи на определени места.

# 386
Тоест, който не иска да му блъскат стола, докато поднася ви лицата към устата си и няколко хлапета (хлапе) да се тичат необуздано нагоре, надолу, да си седи вкъщи? А не родителите леко да възпитат детето си, че не се тича и те се крещи на определени места.

Тук съм с теб. Тия родители са много ларж и много окей когато никой не застрашава тях и тяхното дете. Тогава са "ми те са деца, какво искаш" ,   "ми нека се оправят сами",  "ми те просто си играят".  Но например ако учителка зашие шамар на тяхното - тогава ще обърнат света наопаки.
(дали ще бият учителката или ще бият път до Брюксел Joy  са само вариации)

# 387
Никой не казва, че описаното е нормално. Или че ако е такава ситуацията, не трябва да се реагира (и пак въпросът е дали скастряш детето или казваш нещо на майката, която, различно от усещането във форума, не е задължително да не реагира адекватно).
 Не знам къде ходите, обаче. Аз такава ситуация не съм виждала. (горе, говорих за шума от превъзбудените деца, без екстремности като да дойде дете да ти крещи в ухото, щото сигурно някой и с такава случка ще се появи).
Това което, което казвам е, че темата оставя впечатление, че у нас появи ли се чуждо дете някъде задължително някой започва да бъде пребиван, нещо да се чупи, да се крещи неистово и т.н. ужаси.
Сега не знам всеки, отговаряйки в темата, дали не се сеща за някоя конкретна фрапираща случка като описаната и затова се събра такава извадка готови да възпитават околните малки и големи и ако е така е Ок. Но пак казвам има не малко хора с доста нисък праг на намеса и в ситуации не само с деца, с което пък възпитават и своите деца.
То разделението не е само невъзпитани деца и възпитани възрастни. (Не визирам конкретен потребител, ако някой се припознава, да  не ми вменява мнение, че децата не трябва да се възпитават и могат да си правят каквото поискат, защото нямам такова. )

# 388
  • София
На мен едно двугодишно ми скъса якето, докато се криеше под масата ми. Спъна се, провисна и шас. Погледа ми беше безценен, както и този на майка му, като й взех 20 лв за шев.

# 389
Аз съм ставала свидетел как жени, седнали пред детския кът на заведение с детски кът, въртят очи, когато минават деца покрай тях.

И като се спъне дете в стола ми, докато отхапвам пица, много важно. Ще го погледна, ще се усмихна и ще забравя. По-често се случва възрастен да ме бутне, докато съм в ресторант, а не деца. Ако почна да се дразня, по-добре вкъщи да си седя. Сега, ако непрекъснато ме подбутват, може и да реагирам, но реакцията ми ще е към най-близкия сервитьор с молба да реши проблема.

Общи условия

Активация на акаунт