Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 605
  • 787
  •   1
Отговори
# 15
При земетресения, пожари, такива неща покрива до колкото ти е лимита, примерно 30-50,000 лева. Тоест, няма да можеш да си купиш нов имот ако този погине напълно.
Има и с по-високо покритие, но там премията е по-висока. Тези, които ги рекламират по 50-70 лв. си имат лимит на покритието.
Ето как е например в един от по-големите застрахователи на пазара, предполагам и при другите е подобно, тъй като пазарът е конкурентен

# 16
Да, не мисля, че ще си купиш нов имот с премията, но можеш да си направиш основен ремонт поне. Иначе като правих аз мойта застраховка си избирах само пакет на покритие, лимита беше какъвто искам. Съответно тогава и цената на застраховката расте, разбира се.

# 17
да бе, дали като стане земетресение, някой изобщо ще плати на толкова много хора... В Турция плаща ли им, е дали са им по едно фургонче и малко помощи и ще бъде забравено
Дали на хората с наводнени жилища в БГ някой нещо даде? Сигурно не са били и застраховани?

# 18
Не са били.
В България застраховането не е на мода, и то не от днес. Масово не се застраховат жилища и имоти.

# 19
  • София
да бе, дали като стане земетресение, някой изобщо ще плати на толкова много хора... В Турция плаща ли им, е дали са им по едно фургонче и малко помощи и ще бъде забравено
Дали на хората с наводнени жилища в БГ някой нещо даде? Сигурно не са били и застраховани?

Свекър ми беше със застраховка, когато преди няколко години се наводни тяхното градче, при него водата беше напълнило мазето на къщата догоре - платиха му щетите застрахователите - спомням си, че сложи нови врати и още някакви други неща.

# 20
Ами никой от тях не каза : Застрахователите не ни платиха.
Преди няколко години след голям пожар в жилищна сграда в провинцията от всички живущи имаше само 1 застраховано семейство. Всички после чакат на държавата.
В провинцията масово НЕ се застрахова. Хората пушат, пият, купуват си скъпи телевизори и телефони, но елементарна застрахователна култура нямат. Масово си застраховат с Каско тенекиите, но не и домовете.

Едва 7% от имотите на физически лица в България се застраховат" заяви по време на конференция на Асоциацията на българските застрахователи на 5 октомври 2022 г. Кирил Бошов, изпълнителен директор на "Евроинс иншурънс груп".

# 21
защото застрахователните фирми не са коректни. Например, за счупена ръка на дете в училище - хиляди разправии и медицински поакзания и прочие обикаляне по лекари, за да вземеш 19-20 лв. Е, как да се хабиш да се застраховаш, че после да си търсиш застраховката?

# 22
Не това е причината. По-скоро се надяват че на тях няма да им се случи, съответно да им потрябва застраховката.... така си мисля...

# 23
rumka833, предполагам говориш за груповите застраховки, които се предлагаха и по детските градини за 2-5 лв или нещо от сорта. Ниско бюджетна застраховка, която няма нищо общо с нормална полица Застрахова живот и абсолютно нищо общо със Застраховка недвижимо имущество.
На мен за нещастие ми се е налагало да ползам покрития по полиците през години. Имам няколко одобрени и две отказани, но после като прочетох внимателно условията на полицата, там си пишеше, че тези неща не се покриват.
Моята полица за едния имот е 220 лв и е с голямо покритие и сравнително широк обхват. Дано не ни се налага да ги ползваме..... Но мисълта ми е, че няма как полица за 70 лв да се припокрива с полица за 200-300 лв, нито застраховката живот на ММ, която е 1200 лв годишно с полиците, които предлагаха в детската градина на децата ми за 5 лв. годишно.

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 15:22 от drago_2008

# 24
Даже левче са училищните застраховки.

# 25
да, за в училище. Ами там не са по 1 лв, а по 3-5 лв. Ама не си заслужават изобщо. Но са длъжни, така че давам им парите и не чакам нищо от тях.

# 26
  • София
На нас пък точно от училищна застраховка за 4 лв, която дори не знаехме, че класната е направила на детето, ни изплатиха 212 лв за пукната ръка, а разходът ни за ортеза беше 92 лв. Така че поне училищните се радвам, че сме направили.

# 27
аз застраховах едно жилище, не толкова за парите, които ще получа при събитие,  ами да се разправят с един съсед, ако пак го наводниме. Или ако нашето го наводнят съседите отгоре.
Това единсвено виждам като плюс, ако някой ти прави щети, да се поразправят с него, да го позаплашат да си оправи банята/кухнята.

# 28
  • София
Някой бил ли е от другата страна? Т.е. да е направил щети на чужд, застрахован имот. Как точно застрахователите се “разправят”. А ако застраховам последен етаж и протече покрива, от кого си търсят парите?
Опитвам се да си представя механизма на действие.

# 29
Само ако го сметнат че е авария, ще има щета.... "намокряне" се води...

Общи условия

Активация на акаунт