Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 591
  • 787
  •   1
Отговори
# 45
Точно защото влагаме различен смисъл в "чисто", май клаузата за професионално почистване е най-разумното. Колкото и да има разминаване в качеството при различните фирми, все ще е почти еднакво и близо до необходимото.

В тази връзка, споделете опит за конкретна услуга след наематели.
Domestina, по спомен, имат точно услуга за основно почистване след наематели и издават сертификат. Ти го даваш на наемателите с договора и се вписва, че трябва да се сдаде със същия сертификат или с друг документ и професионално основно почистен вкл. уреди, прозорци, мека мебел и т.н. или сумата за професионално почистване се удържа от депозита....

# 46
Това е единственият начин да бъде избегнат дебатът дали прозорците са достатъчно чисти или отсрещната страна има твърде ниски\високи критерии.

# 47
Стига депозитът да е достатъчен да покрие професионално почистване (ако не е почистено) и евентуални други щети, които може да се очакват от наематели, които са оставили кочина.

# 48
Професионалното почистване никога не е като личното. Обикновено наемателите разбират, че трябва да са измити прозорците, завесите я се изперат, я просто се сгъват, килимите може да са изпрани с машина /не съм убедена че и даването им на пране е по-различно, но все пак зависи и от замърсяването/, прах, може би санитарията, за балконите май не ги броят. Това филтри на климатик, на абсорбатор, външни тела, чекмеджета и рафтове в шкафове - почти никога. Фурна, около котлони - също. Мебелите ми са от изкуствена кожа, винаги оставям препарат за почистване, също и за паркет с моп за него - намирам ги неизползвани изобщо. Последният път над 1 час мих отделението за препарати на пералнята, знаете в ъгълчетата как се натрупва мръсотия.

Винаги преди отдаване "излизвам" апартамента, проверявам дръжки и релси на шкафове, работещи ли са електроуредите, крушки, изобщо полагам повече усилия за този апартамент отколкото за моя.

Преди години говорих с една фирма на която обясних какво искам - те казаха прозорците, килимите, бани и тоалетни - ок, на еди-каква си цена, но всичко останало е трудоемко и се плаща на час работа. Вече не помня каква сума ми калкулираха, но беше около 300 лв.

И аз имам такава клауза в договора, но винаги знам, че след това ще ми трябват поне 2-3 дни /апартаментът е голям/ да проверя всичко, и да доизчистя или просто да изчистя пропуснатите неща. Последните наематели ми бяха оставили пердетата сгънати в един плик, аз реших че са изпрани. По-късно като ги извадих - тънките, кремави на цвят, бяха станали зеленикави, сигурно никога не ги бяха прали.

Не знам, аз лично вече съм се "примирила" с подобни ситуации и даже съм доволна и на измити прозорци и горе-долу почистено. Когато ти дават ключовете може ли огледаш всичко, предимно гледам сметките да са платени, задържам депозита за известно време, но не започвам на следващия ден да "обследвам" всичко и виждам проблемите по-късно. Да, някои неща може да са от нормална експлоатация, но пък да не завиеш 2 винта или да смениш няколко крушки, или да не направиш всичко възможно да изпереш/премахнеш, ако е възможно, няколко петна/пръски от рисуването на детето ти, или че има 1-2 паркетини изтрити до бюрото, защото някой си е търкал краката по пода докато е използвал компютъра, или хладилника е преместен върху паркета /вярно с мое разрешение, защото не съм се замислила, че може да се развали, протече и след това паркета да повреден/ за да си сложат сушилня. И защото съм "бяла и добра", или глупава патка - циклене на 30 кв.м. паркет /повече от стойността на 2 наема/.....

За това - добра инвестиция са малки апартаменти, мебели Виденов, семпло обзавеждане, ламинат и късмет с добри наематели по отношение на финансовите въпроси, а детайлите с чистенето - с клауза или без - пак е на късмет.

# 49
Не бих се хванала да чистя след наематели. Бях писала как една п-ла пита ММ защо е викнал фирма, а той не чисти след нея? Много пари били взели -400 лв.
Разликата е, че имотът се е отдавал с добър наем и депозитът е покрил всичко. При ниските наеми е трудно, но обикновено и ремонтът и инвестицията не са същите, иначе упражнението се обезсмисля. Никой не си го причинява рентиерството, или поне не е нормално, за спорта.

# 50
Да дам инфо за наемането Simple Smile

Пуснах обява въс ФБ-групие и в OLX в петък с идеята петък - събота да събирам желаещи за оглед и в неделя да го осъществим. По обясними причини за оглед бяхме готови вчера след обяд.

За статистиката: апартаментът е 48 кв./м, в "Младост", двустаен, обявихме го за 800 лв. месечен наем и с депозит и половина. И друг път съм писала, кухнята е на "Ирим", мебелите - тип "Виденов" и "Айко",  бялата техника обаче е среден и висок клас.  Семпло, но уютно и удобно, като се стараем нищо да няма изхабен вид.

Съвсем очаквано в групите събрах много хейт (умишлено не изключих коментирането), и пак съвсем очаквано - около 20 желаещи за оглед. Само двама питаха за коментар на цената и веднага отпаднаха. Вчера след обяд се обадих на първите двама желаещи, след час ми беше първия оглед и желание от момичето да го наеме, вторият беше след още половин час - двойка, която искаше да го наеме. Снощи премислих кого да избера, като изборът беше много труден, но все пак избрах момичето. Сутринта подписахме и плати наема и депозита. Та, така: когато някой има сериозни намерения,  действа, а не пише глупави коментари под постовете. Девойката дойде, погледна го, каза, че иска да наеме апартамента и че е по-хубав, отколкото на снимките. Другата двойка също бяха много симпатични, възпитани, ИТ... на човек да му стане тъжно, че няма друго жилище за под наем за тях (ако някой може да предложи двустаен, да пише на лични, ще дам контакт).

# 51
Успех с новата наемателка значи Simple Smile

# 52
krasimilo, благодаря за опита. Предстои ми и на мен този или другия месец да отдавам чисто нов апартамент и ми беше полезно и интересно. Късмет с наемателката 🍀

# 53
  • Бургас
Много се радвам на това бързо развитие, успех с наемателката!

# 54
Krasimilo, успех!
Спомням си снимки от апартамента ти, беше много симпатичен Simple Smile

# 55
Дами, благодаря за милите думи и пожелания.  Не помня да съм качвала снимки (но напоследък много неща ми се губят в паметта 😁😊). Ако някой иска снимки, пращам на лични. Просто за ориентир. 😊

# 56
Дами, благодаря за милите думи и пожелания.  Не помня да съм качвала снимки (но напоследък много неща ми се губят в паметта 😁😊). Ако някой иска снимки, пращам на лични. Просто за ориентир. 😊
Може ли да помоля, за ориентир. Благодаря!

# 57
А може ли да пратите и на мен?

# 58
Здравейте, може ли да ме насочите къде да си търся квартира. За София. Някакви насоки търся, какво е необходимо, някакви нормални агенции, ако може от собственик, би било прекрасно.
Предполагам че може да се подпише договор и без агенция.

# 59
Здравейте, може ли да ме насочите къде да си търся квартира. За София. Някакви насоки търся, какво е необходимо, някакви нормални агенции, ако може от собственик, би било прекрасно.
Предполагам че може да се подпише договор и без агенция.

Бих Ви препоръчала ФБ-групите, в които се публикува директно от собственик, например:

Квартири под наем в София (търся/предлагам)
Апартаменти в София без наем
Квартири и съквартиранти в София БЕЗ БРОКЕР
Апартаменти под наем София
Имоти под наем....

Съвет: не "скачайте" срещу собствениците, те знаят цената на имотите си, знаят колко пари искат да получат като наем; не се подвеждайте по хейтърските коментари на други участници в групите. Зад всеки такъв коментар обикновено собствниците получават по 5 съобщения на лични от наистина заинтересовани лица.

Ако не познавате брокер, най-много случайни такива да Ви скъсат нервите. Много от брокерите въобще не биват допуснати до хубавите апартаменти (наблюдението ми е на база опита на няколко наемодатели от съседни вход) или пък ще се опитат да Ви пробутат, каквото имат - важното за тях е да има сделка и комисиона за тях, а не - коко ще сте удовлетворени.

Другият изпитан подход е да си харесате квартал и да минете през кварталната градинка и да разпитате майките с колички, бабите или фризьорките/козметичките от близките салони. Поне при нас салонът за красота е като информационна агенция.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт