Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 971
  • 787
  •   1
Отговори
# 270
  • София
То и за мен като бъдеща майка може да е дискриминация, че не приемате в домовете си семейства с деца и какво, също може да се засегнат и тези с кучетата, те по-малко хора ли са?
Просто различни хора, различно възприятие, не виждам защо нападате хората, дето няма да ги пуснат в имотите си, много други биха го направили.
Субективното Ви усещане е ирелевантно.

Едното е дискриминация на етническа основа, другото не е, защото критерият е обективен.

Никой никого не напада и всеки е свободен да сключи договор с когото прецени за добре.
Възмущението беше, че цяла нация бе поставена под общ знаменател, без обективни критерии за конкретен наемател. А ей така всички, защото били едикакви си.

# 271
  • София
Малко по-нагоре писах, че не вдигам наема на много свестни наематели в жилище за ремонт, в което непрекъснато правят подобрения, без да ни кажат дори - украинци са. Млада двойка, още отпреди войната живеят тук.

# 272
Цитирам :"Украинци бих приела за наематели, ако говорят език, който и аз владея, понеже по площадките срещам само такива, които говорят на родния си език и става развален телефон...."
Какво общо има езика? На кафе ли ще си ходите всеки ден или веднъж в месеца наема ще взимате?Не виждам логика в такова изискване
Аз познавам много наематели, които не са си виждали хазяите с години и онлайн им плащат.
И друго понякога едно дете може да направи по големи бели в жилището от едно куче.
Все повече се убеждавам, че по добре човек с банката да си има работа отколкото с хазяи.
Иначе познавам и много които не дават на украйнци не само заради мотива, че могат да попаднат на хора които не пазят, ами и заради това, че ако имат статут на бежанци нямат право да искат от тях да се изнесат, когато собственика реши.
За летния сезон във Варна има група в фейса :Нощувки Варна

# 273
То не само украинците са някакви си, ами и руснаците - също. Все са алкохолици, примерно.

Но от прагматична гледна точка, от личен опит, така да се каже - чужденец, който иска да наеме, с изискване за адресна регистрация, е проблем. Заради адресната регистрация. А това важи и за българите.
Личният опит е с бежанец от Иран. Изнесе се, каза, че заминава някъде на запад, но е някъде из България. Продължават да идват писма на негово име от колекторски фирми, защото е взимал кредити/не си е плащал мобилния и са го дали на колектори. Слава Богу, оказа се, че се е регистрирал адресно някъде по морето, та поне не "виси" с регистрацията при нас.

# 274
  • София
Имала съм наематели (освен българи) малайзийци, французи, македонци, сръбски българи, украинци. Най-зле са българи несемейни мъже между 20 и 30 г възраст. След тях е бомба паднала. Лошо мачистко възпитание, предполагам.

# 275
  • Варна
Здравейте, надявам се да има варненци в темата?
Опитвам се да намеря краткосрочна квартира във Варна за около месец лятото за 3 човека. Иска ми се от частно лице, за да не се занимаваме в фирми. Много е трудно, защото кажи речи всички обяви са за дългосрочно наемане - гледам в групи във фейсбук, олх, аирбнб. Ако има варненци бихте ли ми дали съвет на къде да се обърна (агенция ще е най-последния ми вариант). Не знам как вървят цените, но в аирбнб най-евтиното, което намерих е над 1600 лв, това не е ли прекалено скъпо? В София наемът ни е 650лв, а това е повече от двойно.
И като има варненци в темата, какво? Никой няма да ви отдаде обурудван апартамент за трима души краткосрочно, да ви плати всички сметки и да чисти след вас за трицифрена сума. Как може да сравнявате дългосрочен наем с краткосрочно наемане на морето в пика на сезона?!?
В Букинг също можете да разгледаде предложенията, но докато не си нормализирате представите, всичко ще ви се вижда скъпо.

# 276
20-30г български мъже. Ако махнете тях, махате основна част от наемателите в БГ. Защото те са основни платежоспособни наематели, които все още не са си купили собствено жилище. Често имат приятелки, които живеят с тях. Но тези наематели намаляват прогресивно. Та скоро и за тях ще мечтаете.
Иначе съм съгласен, не може да се категоризира цял един народ. Просто е нелепо. Когато знаете профила на наемателя си факторирате риска. Така се прави бизнес, а не с емоции и пропагантни настроения от типа на “на тоя няма да давам, щото били еди какви си”. Това не е бизнес, това са аматьорски изпълнения.

# 277
  • София
Имах предвид няколко мъже, те когато се обзаведат с постоянни приятелки, се изнасят на ново място. Една жена да е имало в апартамента и си личи.

Семейства с деца (и без деца, няма значение) са много “по-добри” наематели.

# 278
Оф айде сега украинци, руснаци , българи - навсякъде има свестни възпитани хора и такива с липсващи хигиенни навици Wink

Здравейте, надявам се да има варненци в темата?
Скрит текст:
Опитвам се да намеря краткосрочна квартира във Варна за около месец лятото за 3 човека. Иска ми се от частно лице, за да не се занимаваме в фирми. Много е трудно, защото кажи речи всички обяви са за дългосрочно наемане - гледам в групи във фейсбук, олх, аирбнб. Ако има варненци бихте ли ми дали съвет на къде да се обърна (агенция ще е най-последния ми вариант). Не знам как вървят цените, но в аирбнб най-евтиното, което намерих е над 1600 лв, това не е ли прекалено скъпо? В София наемът ни е 650лв, а това е повече от двойно.
То има варненци, но ние не си търсим квартири в града за краткосрочно за да може да дадем адекватен съвет.  imot.bg бих погледала също.  
Като цяло във Варна преди сезон е най-кофти вариант да се търси настаняване дори за дългосрочен наем. Да оставим настрана ценовият сегмент, има голямо търсене в момента и дори за дългосрочно е трудно. Всяка седмица имам обаждания от агенции, за апартамент, който от 5 години не е на пазара. Миналият юли едвам открих свободен апартамент през букинг за една седмица.
Ако е в централната част в нисък ценови сегмент може да намерите някой едностаен сутерен.
Просто да се ориентираш - последно приятели наеха широк център, една спалня - 800 лв. за дългосрочно ( с 2 депозита). Това същото ако е за краткосрочно аз не бих го дала също за по малко от 1400. Ток, вода, почистване преди и след наематели, а риска в какво състояние ще го го предадат.

Евентуално за по ниска цена - да се гледат крайни квартали.

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 10:34 от Casual

# 279
Бип търсили малко семейно хотелче или студио.
На прима виста това излезе https://www.hotels.com/ho866944192/studio-tony-byala-bulgaria?ch … s=2&children=®ionId=3679&destination=Varna%2C%20Varna%20Province%2C%20Bulgaria&destType=MARKET&selected=23630736&latLong=43.20306%2C27.9133&privacyTrackingState=CAN_NOT_TRACK&mctc=5&mdpcid=HCOM-BG.META.TRIVAGO.CORESEARCH.HOTEL&mdpdtl=HTL.23630736.Varna.los%3D1.losb%3D1.ttt%3D8.tttb%3D8.trv_bm%3D-1.pg%3D0.defdate%3D1.guests%3D2.guestsb%3D2.cpa%3D0.device%3D-1.a2a%3D00&trv_dp=86&sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&top_dp=25&top_cur=EUR&userIntent=&selectedRoomType=219918421&selectedRatePlan=286060344&expediaPropertyId=27060756

1500 за месец излиза.
Трябва си ровене и търсене, звънене и говорене с хазаите. Ако предложите да предплатите за трите месеца, попитайте за отстъпка надолу....

Тук още
https://www.olx.bg/d/ad/dvustaen-apartament-pod-naem-tsentar-CID368-ID92ATG.html

Сега, няма как ние да ви търсим. Хващате телефона и се заемате.

# 280
Teta75, човекът търси за 1 месец само във Варна лятото.
Елена 6, взимам си наема само по банков път, но излизат различни казуси, свързани с комуникация - например имаше нужда от термокамера в банята, защото апартаментът протече отдолу. Слагахме климатик, трябваше наемателите да съдействат да отворят да го доставят и после да монтират. Аз като човек, владеещ 3 езика на ниво поне C1, съм свикнала да се разбирам с хората и не се чувствам комфортно хората отсреща да говорят на своя език и да не ги разбирам. Че те може да кажат "напускаме утре, ще оставим ключа под изтривалката", аз как ще ги разбера? Или ако искат нещо - ТВ,интернет и т.н. например.Без значение дали са руснаци,украинци, французи или белгийци, за мен е важно да можеш да комуникираш с тях.

# 281
Ами за 1, какъв е проблемът?
Който търси..намира...
Аз как ходя за 14 дена на море в хотелче..той ще остане месец...не виждам АЗ проблем....

# 282
  • София
Преди години имах един кандидат наемател чеченец...Там някакси си личеше, че няма да се разберем, беше един бурсук-гледа,не говори, излъчваше студенина, да не кажа агресия.Нямаше диалог, симпатия, нищо...А в този бизнес е задължително да ги има.
Аз нямам проблеми с чужденци, всичко е до усещане, симпатия и договорка. Коректни и некоректни има и българи и чужденци...

# 283
На симпатия не държа.
Да плаща редовно и да поддържа, друго не искам.

# 284
  • София
Ясно, значи нямаш дори първоначални критерии за човека, който ще дойде и би взела чеченеца? А как ще си поне малко сигурна, че ще си плаща, ако нямате диалог?

Общи условия

Активация на акаунт