Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 974
  • 787
  •   1
Отговори
# 255
Аз имам много предубеждения относно украинците.Също нямам добри впечатления,докато ги срещам по улици и магазини.Не липсват като наематели под Дондуков.Наши приятели имат такива наематели,НО плаща работодателят.Не знам дали съм писала,една позната работи в социялна служба.Тя каза,че имало много украинци под наем в Люлин и Банкя.Мин.год. имало програма в общината да заявиш,че даваш под наем за украинци.По онова време е плащала общината,после започнали самите наематели.То това ''после'' е интересно,но тя не знае.Не е работила пряко с тях.Ако нямате нищо против споделете какви имоти сте отдали на украинците,лукс или нормално.Може и в кои квартали,ако желаете.Иначе знам от една продавачка в руския магазин,украинка от м.май мин.год. тук.Живее в Красна поляна.Имам чувството,че нищо не знам за предлагане и търсене в този квартал.Aisha,как ти идва на акъла? Joy Ще те замъкна в смешките.
Цитат
Съседите са тихи и кротки. Освен кротки като цяло са  и пропадняци
Joy Пропадняци,ама кротки.Не къде да е,а в Лозенец.Heart Eyes Хората много го тачат.

# 256
В Лозенец в старите сгради има един тип хора, които не са постигнали много в живота, живеят в наследствен апартамент,мразят "новите" от по 30-40 години живеещи в блока, отрязали са тръбите на парното и не искат да плащат за ремонти. Имахме съседка, къпеща се с дъждовна вода, за да пести, гордееше се, че месечно изразходва само по 300 литра вода. Искаха да садят домати насред паркиралите коли в калта (общински парцел). Сакън да не направиш AirBNB, ще те съсипят съседите. Та много добре разбирам Aisha.

# 257
  • София
Моите си плащат сами, таткото е ИТ, цялата фирма са ги преместили от Киев/Одеса в първите дни на войната. Майката е интериорен дизайнер, от няколко месеца работи в българска фирма за офис обзавеждане по европейска програма за нов дизайн на училищните кабинети.

Моето жилище в най-“нелюбимото” ми - кв Витоша (няма тротоари, няма градинки, презастроено), 4ти етаж без асансьор, мезонет. Бях решила да го продавам, даже казах на брокери, но като се нанесоха украинците, съм им казала, че продажба ще има след като свърши войната.

В България има много хора, повлияни от руската пропаганда, та не се учудвам, че и в тази тема има такива.

# 258
Моята също си плаща сама. В София шефът им е преместил цялата им фирма.
Лозенец, на централно място, не е лукс обзаведен имота, просто съвсем приличен.
Тук ще са докато свърши войната. Не искам и да ѝ вдигам наема, въпреки че има накъде, тя издържа семейството си в Киев, брат ѝ е мобилизиран и родителите ѝ стоят там заради него.
Целият квартал е пълен с украинци и руснаци, разхождат се, пазаруват, понякога поздравяват, съвсем нормални хора.

# 259
Украинките, които живяха у нас, бяха много разбрани. Не бяха под наем, приехме ги като бежанци. Жилището ни е много старо и за ремонт, от години никой не живее там постоянно, не е и достатъчно голямо за 5 човека, но за нищо не са имали претенции под никаква форма. Купиха си сами някои уреди като голям ел.радиатор, ел.кана за вода и после ни ги оставиха. Нашите уреди ползваха без щети. Платиха си консумативите ток и вода (тец няма) за всички месеци. Децата, 3 момчета в училищна възраст, много възпитани. Това беше миналата година, аз съм с добри впечатления, нормални и културни хора.

# 260
Здравейте, надявам се да има варненци в темата?
Опитвам се да намеря краткосрочна квартира във Варна за около месец лятото за 3 човека. Иска ми се от частно лице, за да не се занимаваме в фирми. Много е трудно, защото кажи речи всички обяви са за дългосрочно наемане - гледам в групи във фейсбук, олх, аирбнб. Ако има варненци бихте ли ми дали съвет на къде да се обърна (агенция ще е най-последния ми вариант). Не знам как вървят цените, но в аирбнб най-евтиното, което намерих е над 1600 лв, това не е ли прекалено скъпо? В София наемът ни е 650лв, а това е повече от двойно.

# 261
  • Sofia
Така говорите, все едно никога през живота си не сте излизали в чужбина! Поне за една нощувка?

Аз не бих искал така да се отнасят навън с мен - да нямаш шанс да наемеш хотел или airbnb защото всички българи са долни боклуци и не стават за нищо.
Добре, че не са ми отказвали да наема апартамент или хотелска стая никъде по света.

# 262
julian, Какво общо има еърбнб или хотел с дългосрочно отдаване под наем?

# 263
  • София
Украинците са като всички други - руснаци, българи, занзибарци. Има ги всякакви. Затова и не бих давала категорични квалификации.

Здравейте
Опитвам се да намеря краткосрочна квартира във Варна за около месец лятото за 3 човека. Много е трудно, защото кажи речи всички обяви са за дългосрочно наемане - гледам в групи във фейсбук, олх, аирбнб.
Не знам как вървят цените, но в аирбнб най-евтиното, което намерих е над 1600 лв, това не е ли прекалено скъпо? В София наемът ни е 650лв, а това е повече от двойно.
Нали правите разлика между краткосрочен наем за месец и постоянна квартира?
1600 лв за месец през лятото във Варна ми се вижда даже евтино. Щом е за трима, това е минимум двустаен. Няма да плащате консумативи, може вероятно да Ви сменят чаршафи и да Ви почистват периодично.
Според Вас колко трябва да струва?
Цената от 1600 лв за месец означава под 18 лв на човек на ден. Направо си е евтино.

# 264
Опитвам се да намеря краткосрочна квартира във Варна за около месец лятото за 3 човека. Иска ми се от частно лице, за да не се занимаваме в фирми. Много е трудно, защото кажи речи всички обяви са за дългосрочно наемане - гледам в групи във фейсбук, олх, аирбнб. Ако има варненци бихте ли ми дали съвет на къде да се обърна (агенция ще е най-последния ми вариант). Не знам как вървят цените, но в аирбнб най-евтиното, което намерих е над 1600 лв, това не е ли прекалено скъпо? В София наемът ни е 650лв, а това е повече от двойно.
Лятото във Варна е силен сезон на морето. Цената, която сте намерили, звучи супер, това е 30-32 лв на нощувка за цял апартамент! Вие в София плащате 650 лв за дългосрочен наем, ама имам приятели дават тристаен за 140 лева нощувката в кофти частта на центъра. Та няма как да намерите краткосрочен наем на цената на дългосрочен. Да не говорим, че за 650 лв в София сигурно сте от години там или сте в студио.

# 265
  • Sofia
Серизно ли питаш?

Произволен цитат от интернет:
Цитат
Запалените путинисти ги наричат обидно укри

Говорим за отношение към човек, който не познаваш и обидно отношение към един цял народ, където може да има всякакви, включително много сърдечни хора.

А на въпроса - какво е общото? Може би, че те пускат и на двете места и че точно за 5 минути можеш да съсипеш всичко, както в airbnb така и в апартамент под наем. Можеш и да откраднеш и изнесеш мебелите или да ги заложиш в къща. Като цяло щетите са общото и това нещо може да го направи изглеждащо мило човек.

Въпроса е в отношението, а не дали ще се отдаваш апартамента или не. Твоя си е работа, но отношението е потресаващо.

# 266
  • Sofia
Общото е в грозните обобщения и дискриминиране по отношение на национална принадлежност. То ясно, че наемодателят си решава кого да пусне в имота си, но да си предубеден към някого, защото е укра, пък ти видиш ли си неутрален, е грозно и лишено от всякакъв смисъл. Ако ще и да си най-големият софийски наемодател. Утре всеки един такъв отдаващ жилище може да се окаже от страната на търсещ в чужда държава и да получава откази само, защото е българин.
И 1000 имота за отдаване не могат да компенсират грозния изказ. Крехък е и вашият/нашият мир, да не го забравяме.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 22:32 от Child of June

# 267
За съжаление българите са точно така недолюбвани като наематели в Западна Европа, където се правят кастинги, дават се празни жилища на бели стени с по 3 депозита и кандидатстваш с трудов договор, банково извлечение за налични пари и препоръка за квартира. Аз нямам опит с украинци като наемодател (имаше кандидати, но бяха прекалено претенциозни и не дойдоха да видят жилището), но имам опит като българка в Западния свят и не е приятно. И това е факт. Ама честно казано досега все образовани българи с ниска култура на жилищна хигиена са ми се падали, та не ги съдя германците. А съм отдавала само на висшисти или в процес!

Украинци бих приела за наематели, ако говорят език, който и аз владея, понеже по площадките срещам само такива, които говорят на родния си език и става развален телефон. Е, няма как да науча техния език, за да им отдавам под наем, сори.

# 268
То и за мен като бъдеща майка може да е дискриминация, че не приемате в домовете си семейства с деца и какво, също може да се засегнат и тези с кучетата, те по-малко хора ли са?
Просто различни хора, различно възприятие, не виждам защо нападате хората, дето няма да ги пуснат в имотите си, много други биха го направили.

Хората, дето пускат апартамент в еърбнб със сигурност изкарват повече от някой пуснал си апартамента под наем, така че всеки е приел рисковете. Едно еърбнб за месец може да изкара около 2500лв, колко от вас взимат такъв наем от един имот, че да се сравняват услугите.

# 269
Лятото във Варна е силен сезон на морето. Цената, която сте намерили, звучи супер, това е 30-32 лв на нощувка за цял апартамент! Вие в София плащате 650 лв за дългосрочен наем, ама имам приятели дават тристаен за 140 лева нощувката в кофти частта на центъра. Та няма как да намерите краткосрочен наем на цената на дългосрочен. Да не говорим, че за 650 лв в София сигурно сте от години там или сте в студио.
И аз да допълня отново + СМЕТКИТЕ, които в София са минимум 200 лева лятото за ток, студена вода, топла вода, телевизия,  интернет и режийни.

Общи условия

Активация на акаунт