Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 977
  • 787
  •   1
Отговори
# 240
Зависи колко е подпазарен наема. Ако са ми свестни наемателите, за 100-200 лева увеличение не бих се разправяла изобщо.

# 241
  • София
По въпроса с ремонта, основно значение дали ще е скъп или евтин има локацията, вида на сградата и много обкръжаващи фактори. Ако имота е в кв.Малашевци е ясно какъв ремонт заслужава, просто защото района е по-особен и не предполага високи цени.. Ако е в по-престижен квартал е обратното и аз съм на принципа, че трябва да дадеш, за да получиш... и не говоря само за пари, а за отношение, коректност и дългосрочност.Но всеки сам си преценя...както се вика.
Olive, нещо подобно е и при нас. Браво на вашите хора. Само имай предвид, че климатика или ще си го вземат понатам или ще им заплатиш някаква сума, ако го оставят...ако са ларж и не искат плащане, ще е супер, но не вярвам.

# 242
Има имоти отдавани под наем, които са  извън Малашевци, и които са извън жълтите павета. Даже извън София. За тях нещо усреднено като цена за ремонт, е напълно логично и в реда на нещата.

# 243
Цитат
За това без скъп ремонт - среден или малък.Grinning...това е мое правило де, за мен лично Grinning
И аз така,защото не е топ локация и не очаквам кандидати дипломати.Примерно.За средна ръка хора,средна ръка ремонт.Било ми е смешно някои като са имали неоснователни претенции за нещо повече.Както едни искаха нов диван не,че е бил скъсан или изтърбушен.Голям,удобен,следващите (сегашните) си го ползват спокойно.И зор телевизор.Отказах.Абе хора има и такова предлагане.Всеки е свободен да си избере и плаща съответната цена.

# 244
  • София
Единия ми имот, който плаче за ремонт е в Лозенец, до спирка на метро. Но е в т.н. "Люлина на Лозенец" - каре панелни блокове. Входа е приличен, има си и недостатъци.
Съседите са тихи и кротки. Освен кротки като цяло са  и пропадняци. Офисния планктон ще сбръчка носле и няма да го хареса. Но пък е вътрешен, тих, с широки стаи и коридори. Някой може и да го оцени като удобен.
За сега си кротувам, а като напуснат сегашните ще го мисля.

# 245
  • Варна
Имам едни познати, които живеят под наем и хазяите им се бяха уговорили с тях да им сменят дограмата, докато са на почивка. Но това са изключения. Аз също бих направила ремонт след напускане. Едните ни наематели сега са на леко подпазарен наем, но както някой спомена по-горе, за 100 лв изобщо не смятам да ги притеснявам, тъй като са наематели - мечта. Иначе бих искала да сменя един стар гардероб там и да сложа климатик в едната стая.

# 246
Преди години масово си ходихме под наем с нашо  обзавеждане . Купуваме нужното. Сега последните години е трудно да се намери не обзаведен. Дори и при продажба. Иначе едни гръмки заглавия лукс не знам си какво, а то  най нормално обзавеждане, да но по чужд вкус.
По въпроса  с ремонта, особено ако има и деца след 5(до 10г) задължително трябва ремонт,колкото и да се пази.

# 247
  • София
А обикновено, след 5-6-7 годишно ползване и уредите са амортизирани. Най-вече пералните се експлоатират душмански от наемателите. Преди време заварих едната наемателка буквално да тъпче две олекотени завивки в чисто новата пералня. Ама тя събирала 8 килограма...  Joy

# 248
Уредите се ремонтират успешно, няма смисъл от нови, след като след 5г ще са амортизирани от душманското ползване. Няма смисъл и от лукс уред, който на 5г да се сменя пак с лукс уред...

# 249
  • София
Уредите се ремонтират успешно, няма смисъл от нови, след като след 5г ще са амортизирани от душманското ползване. Няма смисъл и от лукс уред, който на 5г да се сменя пак с лукс уред...

Не монтирам лукс уреди Simple Smile Просто и нелуксовите подгониха цена от 500 лева. По принцип, ако наемател започне да мрънка, му казвам, че аз давам еди каква си сума за дадения уред и той може да си доплати до желания модел, като после естествено уредът остава в апартамента и нищо не се доплаща от моя страна.

# 250
То точно това е - разликата в цената (за мен) между евтин ремонт и скъп ремонт не е голяма. Примерно евтините плочки на Кай, дето преди бяха по 14 лв квадрата, сега са 30.  Трудът е мега скъп, аз нямам възможност да правя нищо сама. То дето коментирахме само 1 професионално почистване, не ремонт, е 400 лв. Примерно мебелите и ремонтите на Azzy, които постваше тук тип ИКЕА и Jysk, не са повече от 30% по-скъпи от Виденов най-евтиното. А нейните наеми са във високия ценови клас. Та това е проблемът - евтин ремонт няма, освен ако не си правиш почти всичко сам. А някои щети няма как да се ремонтират - скъсани пердета, мухлясали матраци и гардероби от неправилна употреба - изхвърляш и купуваш ново.

# 251
Преди години масово си ходихме под наем с нашо  обзавеждане . Купуваме нужното. Сега последните години е трудно да се намери не обзаведен. Дори и при продажба. Иначе едни гръмки заглавия лукс не знам си какво, а то  най нормално обзавеждане, да но по чужд вкус.
По въпроса  с ремонта, особено ако има и деца след 5(до 10г) задължително трябва ремонт,колкото и да се пази.
Ха нали, наскоро агент ме води в едно жилище, което според неговите думи " не отговаряло само на едно мое изискване" А именно било обзаведено, ноооо луксозно, нямало човек да не го види и да не го хареса. И цената му била оправдана. След срещата имах да му кажа само, че не е наясно къде свършва квартала който ми е интерес и лукс не е виждал. Не че аз съм очаквала такъв Satisfied

Аз съм почитателка на такъв тип отдаване - Направено до там да се внесат мебели само - баня, подови настилки и кухня ( пералнята и бойлера също де )

# 252
Здравейте, а как е положението с украинците, знам че трудно е да се постави под общ знаменател, но все пак ако може някакво
Мнение и опит.

# 253
  • София
Моите са силно положителни. Пазят и се грижат за апартамента в пъти повече от българските ми наематели. А са с куче и котка. Таткото изнамери как и запуши течовете на вода по стените в гаража. Помолиха за климатик в спалнята миналата година май месец, и настояха да поемат половината от цената му (това ние за пръв път...). 

# 254
Моята е от почти година. Плаща си навреме, пази всичко в пъти повече от предишните ми наематели българи.

Общи условия

Активация на акаунт