Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 981
  • 787
  •   1
Отговори
# 225
Пак зависи какво визирате като ремонт и какво показва, че има нужда от такъв ?!
Не съм чула някой наемодател да прави ремонт докато има наематели. Такъв се прави ако има нужда м/у напускането и отдаването наново. Или поне аз съм нямала тооолкова дългосрочни. Даже съм имала наематели след които въобще е нямало нужда да се пипа нещо , освен да се почисти. ( дай боже всекиму такива Wink )
В крайна сметка хората със собствено жилище на какъв период си правят ремонти у тях. Ако съдя по себе си моята баня 20 години сигурно изкара. ( и след тоя ад който преживах да и направя ремонта, дано и тази издържи толкова ) Дори не ми се налага да пребоядисвам често, в повечето случаи го правя защото ми е омръзнал цвета.

Винаги съм се чудела как се справят наемодателите, когато дойде време за ремонт?! Не могат да карат наемателите да правят ремонт... Thinking
Всъщност в договора за наем има записано, че трябва да го върнат в приетото състояние - на теория могат Wink

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 17:37 от Casual

# 226
  • София
Точно това казвам и аз, ако напуснат ще трябва да правя ремонт, преди да търся нови. Не съм си и помисляла да се прави ремонт докато са там. Има нужда от ремонт по моите критерии, не е тотал щета, няма течове, но вече си е леко ретро обзавеждането и има един мокет в хола, който е за смяна, шпакловки, латекс също и дори 10-15хил. ще са ми проблемни в момента. Наемателите не са виновни за този ремонт, напротив доста поддържат хората, но просто си му е дошло времето.. То на 10-15г. не е лошо да се пипне нещо. Иначе е със сменена дограма, радиатори и симпатична баня. Всички стаи без банята, трябва да се ъпгрейдват.. А аз съм от хората, които не правят ремонт, колкото да се каже, че нещо е направено, както и мебелите също трябва да са по-висок клас, не само купени за парлама. Това има огромно значение и хората го оценяват и така пазят повече, поне такъв е моят поглед. Ако е направено през пръсти с компромисни мебели ...кой ще се старае да поддържа?

# 227
  • София
еlix, имам подобен проблем в 2 имота. Сегашните нямат претенции, пазят и плащат сметките на време.
Трая си, вземам си подпазарния наем и се надявам да останат там още. Все си мисля, че за мене е по-удобно така - по-малко, но сигурно.
Ако напуснат ще трябва сериозен ремонт и нови мебели. Мебелите са лесни, но надеждни  майстори за ремонт нямам. А и  не се знае на какви измекяри ще попадна после. Докато работех имах доста колеги наематели. Споделяли са, че не пазят, нарочно не чистят защото си плащали. Като омърлят много се местят на друго чистичко място. А бяха хора с добри доходи и видимо чисти.

# 228
  • София
Aisha, точно и аз така разсъждавам в момента, пък догодина ако мога ще променя нещата, сега не ми се рискува. Аз имам някакви майстори, понеже стягаме друг обект, добре работят, но цените им вече са безобразни. ММ също е доста сръчен и ги разбира повечето работи, каквото може той си го прави,така че от тая гледна точка не се плаша...

# 229
  • София
Има един неприятен момент, когато читави наематели са се нанесли в нов апартамент,  веднага след издаването от строителя, и останат 7-8 години - обикновено по това време каквото трябва е улегнало и каквото трябва се е нацепило, дори до тухлите ако и строителството е от съвсем новото Simple Smile. В такъв случай не можеш да виниш наемателите, че апартамента е за основен ремонт и обикновено се стига до напускане и нанасяне в ненацепено жилище Simple Smile

# 230
Аз не бих вдигала наема с риск да напуснат и да почна ремонт... в така описаната ситуация. С колко лв ще се вдига? За колко време ще се избие ремонта от 15 000 лв?

Ако вдигнеш с 500 лв да речем, за година това са 6000 лв. 3г за да се съберат 15 хил за ремонта...

Нещо ми се губи смисъла ....Thinking

Има ако останат.

# 231
  • София
teta75, аз не ги смятам нещата по тази формула, гледам по-дългосрочно на инвестицията. Сумата е по-малка от 500лв и съответно ще трябва по-дълъг период, но каквато и да е, след 3-4-5 години ще се "избие" и след това имота ще бъде актуален поне още 10-12г. При добра поддръжка ,,този срок може да бъде и по-дълъг...Съответно през тези години ще може при нужда и без притеснения да се актуализира цената, което добавя още стойност към сметката и намалява срока за възвръщаемост на вложените за ремонт пари. Ще има пасивен доход от имота, особено ако е наследствен или отдавна изплатен от същия пасивен доход.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 19:51 от elix

# 232
Цитат
Споделяли са, че не пазят, нарочно не чистят защото си плащали. Като омърлят много се местят на друго чистичко място. А бяха хора с добри доходи и видимо чисти.
Масово е това мислене на бълг.наематели.Не знам защо се чувстват ограбени?Никой не ги кара насила да живеят под наем.Докато няма сериозни  критерии,задължения,неустойки за такива наематели както е в зап.Европа,щатите,Австралия,така ще е.
И това е абсурдно,видимо чисти,къпят се,перат се,а вкъщи около тях кочина.....
За дупки в стените имам точка в договора и отделно напомням вербално,повтарям,защото масово са като описаните по-горе.Абе,тя каза,ама.....

# 233
Е, значи си решила вече...

# 234
  • Sofia
Може и да е масово, но това е и в резултат на изкривения пазар.

Повечето хора дават огормна част от дохода си за наем на жилище и им е напосилно да закупят жилище с кредит, да платят за ремонта и обзавеждането. Вероятно ще им струва двойно за това упражнение в сравнение с наема.

Изкривения пазар се състои в това, че:
жилищата са несъизмеримо по-скъпи от възвращаемостта от средния наем, а в същото време заплатите на наемателите са несъизмеримо ниски спрямо нужните вноски за собсветно жилище.

Така и двете страни са нацупени - за наемодателя, че влага много пари, а няма избиване, а за наемателите, че си дават всичките пари и нямат опция за свое.

Но не и всеки наемател е такъв - много хора поддържат чисто, защото чувстват мястото като свой дом. За тази цел е нужно и съответното отношение от наемодателя.

Ако сте в лоши отношения с наемателите е доста вероятно да направят много мизерии.

# 235
Ако са лоши взаимоотношенията между двете страни,по-добре да се разделят.И не е до дали си лош или добър с наемателите.Злият човек,винаги си е зъл,независимо от коя страна стои.Има свестни наемодатели пострадали от наематели.Естествено и обратното.Свестни наематели,тормозени от капризни,заядливи,алчни,дребнави наемодатели.Затова ако има строги санкции за неспазване на условия от договора и за двете страни,нещата ще си дойдат на място.За изкривеният пазар пак не са виновни двете страни,но както всичко е изкривено в тази държава,така и тази сфера.Sad

# 236
Абсолютно подкрепям Aisha, при мен е абс. същото. С тази разлика, че амортизацията е доста бърза на ново жилище поради непазене. Ей този проблем не мога да реша - скъп ремонт, а не пазят

# 237
За това без скъп ремонт - среден или малък.Grinning...това е мое правило де, за мен лично Grinning

Като помня колко се гъзурчих да лепкам бели тапети в коридорчето, уж малко кв, пък мускулна треска хванах и се врътках 3-4 дена..и накрая на едно място са омърляни, след последния наемател.
За това - нищо не бутнах по тях. Позачистих колкото може, и готово.

# 238
  • Бургас
И за мен не си струва скъпия ремонт.
Помните, че след напускането на последните наематели освежих и боядисах сама.
Може да не е станало идеално, ама толкоз.
Похарчих към 2500 лв. , от които най-големият разход беше нов климатик.
Телевизор имам само в едно от жилищата. В другите нямам и не са им липсвали.

# 239
  • София
ТВ не предоставям, повечето наематели си имат.
Бих оставила подпазарен наем на имот, който е за сериозен ремонт, такъв и съм оставила в едно от жилищата, което даваме под наем, хората са свестни, плащат сметки и без претенции, даже правят малки ремонти за тяхна сметка, без дори да ни уведомят - боядисаха, сложиха климатик…какво повече да искам от тях.

Общи условия

Активация на акаунт