Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 876
  • 787
  •   1
Отговори
# 525
Колко според вас е нормален наем за 2-стаен апартамент ( хол, спалня и отделна кухня) 65 кв.м  с 2 балкона в Надежда? Подовата настилка в хола и спалнята е ламинат. Обзаведен със среден клас мебели и електроуреди.  Най-големият недостатък е, че подовата настилка в кухнята и коридора е балатум и банята не е от най-модерните, но е чиста и освежена.

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 13:30 от bgladybg

# 526
Защо не обичаш по банков път? До 5то число ако не видиш наема, напомняш, после гониш. Черно на бяло, чисто всичко. И сметките се следят онлайн.

Не се ли досещаш защо не иска по банков път.
Гоненето не всеки го може.
Но и отдаването на имоти има рискове, загуби.
Няма как само да лапаш.

Доста грозен тон. То и аз не съм цвете в изразяването, но това ми дойде в повече.

Ти лично гонила ли си наемател, който се е барикадирал вътре ? Защото, не знам следиш ли темата, или не, но случаят на Фани беше точно такъв. Аз също имах такъв случай, доста леко се оправих обаче аз, за разлика от Фани.

Кой лапал, не разбрах.
Банкиране не всеки има, да следи постъпленията. Може и да не иска да има - така че обобщението ти е грозно.

# 527
Управление.бг ли е фирмата?
Да

# 528
Нямаше ли клауза че плащат от скл на договора, а не от намиране на наемател...нещо такова си спомням.

# 529
  • София
Всичко в едно, разбира се.
Спалня отделно ми е 800 и според мен цената е занижена със 100-150лв.
Тангра, за нещо такова ли става дума?
Снимката е от ФБ група.

700 за такова студио ми се вижда много добре.
Това от снимката се дава за 530 и е в СГ.

# 530
  • София
Грубо казано е подобно, но моето е по-голямо, 2 пъти повече шкафчета, много добри уреди, гардероби, широко бюро, кухненската маса е 2 пъти по-голяма със столове масив; огромна тераса 20кв.
Без тераса и аз имам на 550.
Не знам и тази обява дали е реална.
Не знам дали са реални такива апартаменти с по-ниски цени, но моите не остават празни. От  2018 са ми на 600лв.

Едит:
Това го гледам, гледам, ама то е ултра маломерно. Грубо 3х3 метра е.
Т.е. Заедно с банята и коридора отиваме на 15-17 кв м.
Ширина: коридорчето е 1.50, после кухненския бокс е 1.40-1.50.
Дължината и тя грубо толкова. Кухненската маса е изнесена в антрето.
При мен има коридор с врати при антрето. Повече ширина, повече дължина

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 19:38 от Танграта

# 531
  • Варна
Нищо против нямам супер маломерните жилища. И такива са нужни. Но много се ядосвам като виждам толкова глупаво обзаведени. Нямам предвид евтино, а неефективно. Не може в такова малко пространство, в което всеки сантиметър е ценен, да пльоснеш такава голяма спалня, да имаш неусвоени пространства като това над хладилника и т.н.

Боксониерата би могла да бъде едно малко бижу с адекватно мебелиране.

Тези от вас, които отдават боксониери, някога отдавали ли сте ги на двойка? Или на двама души? Аз все си мисля, че такъв имот се наема от един човек и двойно легло е ненужно. Айде, може да има нощуващи гаджета, но пак има варианти за по-тесни спални, разтегателни дивани, падащи легла, мултифункционални мебели...

# 532
  • Бургас
Подкрепям. Не е за двама. Но хубаво легло си трябва. 140 е в моето студио. Има и кът с разтегателен фотьойл.
Напоследък се запалих по руски ютуб канали, показват страшно красиви маломерни жилища около 30 кв. Толкова адекватно са направени, че има място за всичко. Това например ми е един от фаворитите. Съжалявам, че не попаднах на него преди ремонта, щях да направя същото планиране.
https://youtu.be/6uM2aUn2UUg

# 533
Аз бих си задушила в нишата с леглото...
Но вероятно си има таргет и този тип легла и обзавеждане. За млади хора е ок. Simple Smile

Иначе подобно студио знам и съм виждала, боксът е изнесен в коридора - мивка, готв.печка и хладилник...по протежение на стената, а стаята става нормална около 20 кв.м стая...която подреждаш както си искаш...

# 534
  • София
И на мен са ми клаустрофобични такива ниши за легло, при които се качваш и слизаш от леглото отдолу. А обзавеждането е хубаво, орнаментите и някои детайли го правят да изглежда луксозно. Но ми е леко кутийчесто.
Ето същата квадратура 23кв.м., според мен с повече въздух и много по-практични решения. И май единствената ниша с легло, която не ми задейства клаустрофобията. Дори има естествена светлина в банята, съдомиялна и най-различни хитри шкафове, нощно шкафче с контакт и т.н. каквито нямаше при рускинята.
https://youtu.be/daL7TkzyW7k

И по темата.
Отдадохме имот за 650 вместо за досегашните 600 (през октомври м.г.). За първи път без брокер, а във ФБ група. Притеснявах се дали ще има кандидати, как ще отсейвам, как ще ги преценявам и т.н.
Пуснах обявата много късно вечерта. Някъде към полунощ админ я беше одобрил и до 7 сутринта имах 3-4 съобщения. После станаха над 10 само първия ден.
Първият кандидат, чийто профил харесах във ФБ, се оказа турист и ме върза да го чакам да подпишем два дни. Междувременно писах на всички, че вече имаме желаещ и да отложим насрочените огледи. Две момичета (по отделно) въпреки това пожелаха да дойдат на оглед, защото "докато няма платено капаро и подпис, нищо не се знае". Така се и оказа. След като първият муньо спря да ми отговаря, писах на едно от момичетата, което ми се видя по-оправно, по-самостоятелно и с по-добра професия и тя много се зарадва.
И така.
Основните запитвания бяха първия ден, в следващите дни получавах по 2-3.

За първи път имам момиче наемател, досега все предпочитах мъже, защото ми се струваха по-сериозни и надеждни, но последният ме накара да не дискриминирам. Пък и момичето ми се стори много симпатично и самостоятелно. Натоварващо е без брокер, но пък усещаш повече личността на кандидата. 🙂

# 535
  • София
И аз тази година минах без брокери, чиято работа свършиха добри комшии Simple Smile. Нямаше отсяване на кандидати защото наемателките си дойдоха хем с препоръките, хем притиснати до стената от обстоятелствата. Надявам се, че ще имаме дълго и плодотворно сътрудничество. До момента, при мен винаги по-качествените наематели са били млади момичета, които или следват, или започват работа в някоя по-голяма компания в София. Никакви оплаквания от съседите и почти никакви сериозни повреди по обзавеждането за времето на престоя им. Това с престижните професии обикновено си го пропускам покрай ушите, защото при събеседване всеки може да ти наговори куп лъжи, само и само да се дореди до даденото жилище. След първите няколко месеца се разбира наистина кой колко струва и дали не е по-добре да го шутираш след изтичането на минималния срок упоменат в договора, за да не си докараш по-големи разправии.

# 536
И аз гледам и по ТВ-то, и във ФБ ми изскачат клипчета за ремонт на малки жилища. Но от малкия ми опит с български майстори се съмнявам, че у нас може да се намери майстор, който да направи показаните в клипчетата неща (поръчкови спални, шкафове, дори шкафчетата на кухнята в клипчето на Илит (австралийското жилище) трудно ще се намери БГ майстор, който да се занимае с подобно нещо). Ако пък се наеме дизайнер и той/тя имат майстори за нестандартна поръчка, то цената на ремонта сигурно ще стигне цената на жилището. За собствено ползване може и да има смисъл, но за даване под наем - едва ли би било финансово ефективно.

# 537
Съгласна съм с мандаринка, разликата в цената между едностайни и маломерни двустайни жилища, които вече могат да се обзаведат по-стандартно (евтино), не е голяма. Примерно при мен беше 6 000 евро. Ако ще ги дадеш за мебели, по-добре вземи двустаен и сложи Виденов.

# 538
  • София
Принципно е така и това важи напълно за България.
Обаче  в градове като Париж и Ню Йорк примерно, където мястото е силно ограничено, такива решения са незаменими.

Колко ли наематели в България ще предпочетат луксозно студио пред скромен двустаен. Едва ли много.

# 539
  • София
Влизам пак в темата специално да ви благодаря. Благодарение на писаното в тази тема за пръв път се пробвахме с ММ и успяхме да отдадем голям двустаен, на който разделихме хола на две и се получи маломерен тристаен - т.е. две спални и холокухня - в рамките на една седмица, без брокер, само с пост във ФБ група, за 850 лв. Студ. град, блокът е на 14 г.

Е, налазиха ни брокери, явно първите огледи са били от брокери под прикритие.  Извод: не си давайте собствения телефон за контакт, най-добре предплатена сим карта в старо устройство, защото телефонният номер се разпространява със скоростта на светлината и започва масирана психическа атака, с многократни огледи с различни брокери и различни уж клиенти, с цел да капитулираш.

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 13:59 от Sharky*

Общи условия

Активация на акаунт