Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 859
  • 787
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Уредите и мебелите ми са хубави. Този изглежда не особено функционален с тези открити етажерки и пр., евтино е направен.
Искам да не е максималния възможен наем, за да остане наемателят по-дълго и спокойно, но не и този нисък, какъвто е в момента.

Това със занижения наем сме го играли - нищо не гарантира.

# 556
  • София
Не бих нарекла ремонта евтин.
Да, уредите и мебелите не с скъпи, но е вложено в качествени материали при ремонта. Масивен паркет, мрамор, масивни врати, добра дограма, стъклени врати до тавана, дизайнерски бани.
Хваща окото, нищо че не всичко е практично. А хващането на окото продава.

Принципно и аз предпочитам не максимален наем, за да минимизирам риска от текучество. Въпреки това обмислям сериозно вдигането на наема на един от апартаментите. Отдадохме в кризата на леко занижен наем и сега две години и половина по-късно, ми се вижда съвсем нисък. Хем не искам да напуска сегашният наемател, хем ми се вижда нерентабилно да продължаваме с този подценен наем.
Ще го помисля още малко.

# 557
  • София
Имах аналогична ситуация с луксозен апартамент на отлично място. След като ви четох тук, реших, че е време да вдигнем наема. Един месец поправяме и почистваме след като се изнесоха (счупени аплици, щори, пиростии на газовите котлони), като пералнята съм я пускала поне 4 пъти с препарат за почистване за да се отмирише. Сега правим огледи на двоен размер на предния наем, и нямам намерение да смъквам цената.

# 558
  • София
Здравейте, мои роднини са в процес на търсене на тристаен апартамент в Дружба, много им харесва ето този конкретно - https://www.luximmo.bg/bulgaria/oblast-sofia/sofiya/luksozni-imo … aem-v-sofiya.html
Според вас цената нормална ли е за този район?
Благодаря!

# 559
  • Бургас
За тази сграда е нормална.
Има и такса поддръжка 116 лв. на месец, както виждам от квадратурата...

# 560
  • София
За мен това е... Как да се изразя по-меко... неразумно.

За 890Е ще живеят в също така добре обзаведено жилище (хайде, не дизайнерско) в много по-добър квартал. Включително на добра централна локация.

Честно, не разбирам защо някой, който може да си позволи значително по-висок от средния за квартала наем, държи да остане в този квартал на максимална възможна цена? Не че съм проверявала за Дружба конкретно дали е най-високата, но е доста вероятно да е така. Все пак е Дружба, не е Медицинска академия примерно.

Или държи непременно да е в едикояси сграда? Тогава пък навява на снобизъм и никаква цена не е висока. Пък и кеф цена няма, когато си казваш на някого адреса.

Днес не съм бяла и добра явно. 👹🙂

# 561
  • София
+1 за мнението на Илит. На мен в Дружба ми стига само “стъкления светофар”, за да не си и помислям да живея там.

# 562
В района със сигурност има по-ниски цени, въпросът е, че тази сграда е съвсем нова, вероятно ще бъдат първи наематели на този имот и т.н.
А защо на висок наем в Дружба - щом са с такъв бюджет, най-вероятно имат някаква причина - харесват си квартала, работни места наблизо, нещо такова.

# 563
Или детска градина и училище на детето.

На мен ми се вижда висок наемът, но пък ако на пазара няма аналогични (с ново обзавеждане, първи наематели), защо не?!
В нашия блок маломерен двустаен се дава за 950 лв. След освежителен ремонт, приятен, мебели и уреди - среден клас. Интересна ми беше тази цена, тъй като подобни досега се даваха за около 850. По-големи или по-луксозни стигаха до 900.

# 564
То и това не е дизайнерско, дори не е цялостно обзаведено.
Единственото за което се сещам е гледката, това че е ново и в поддържана сграда и близостта до метростанцията.
(Там има и едни двустайни, дето са ги обзавели и вече няколко месеца ги продават..стоят си. )

# 565
  • София
Емма, съгласна съм, че да си първи наемател е незаменимо, но има достатъчно имоти на пазара, които се предлагат след основен ремонт за първи път. Това за мен е същото.
Сега гледам едни апартаменти в центъра (извинявам се за пристрастието си, но в случая е показателно). На Фр. Нансен за 800Е прекрасен, шикозен апартамент с категорично по-добра визия от дружбенския, чието обзавеждане е стандартно.

# 566
Ново и след основен ремонт обаче е различно.
Щото не си вземаш един летящ във въздуха апартамент, а той е в рамките на сграда. Надали някой ремонтира и общите части в стара сграда, когато си оправя апартамента.
Мен старите сгради ме отблъскват- миризми, разбито, хлебарки, котки..

# 567
  • София
И аз мисля, че цената не отговаря на квартала.
Когато се подбират локация, качество на строеж, качество на довършване, квадратура обикновено се таргетира някакъв профил от потенциални кандидати. И се групират подходящо.
По същата логика са и например автомобилите.
Няма как да видиш автомобил, с огромен двигател и мощност, супер лукс оборудване, но от лоша и некачествена марка. Защото ни бедните ще го искат, ни богатите. Може би някой объркал се сноб.
Не знам кой взима решения за такива неща.

Единственото обяснение би било, ако част от веригата на себестойностите му излиза много ниско, например е строител, или фирма за довършителни работи, или има договори с фирми за клиенти, примерно западни компании, които имат командировани хора. Тогава би било и логично да са готови да варират с цената и да отбият примерно до 1500лв. Което, може би, вече става поносимо.
Все пак, в района има бизнес сгради с ИТ фирми, с метро може да се стигне до Бизнес Парка, до 4ти км също лесно се стига, до центъра, до летището ... до Бургас и тн.
А дето казваше и един брокер, ей го Практикер колко е близо, ще ти е удобен.
(той говореше за Икея, ама логиката е същата)

# 568
  • София
Добре, и с това за новата сграда съм съгласна.
Само че Дружба ми е само на една стъпка над Обеля да речем.
Почти всеки друг квартал в София е по-добре.
Със сигурност има чисто нови сгради в СГ, МанЛи, Кръстова вада, Банишора и т.н., в които ще се намерят по-добри оферти.
А и една сграда не остарява за 1 година. Тя се води нова поне 5-10 години.

Но в този случай, явно се държи на квартала.

# 569
  • София
Още преди няколко години заговорихме за микрорайон в района.
В случая това не е класическа Дружба, а е по-скоро "Цариградско шосе"
В никакъв случай не бих го сравнявал с обеля. За хората в квартала не мога да кажа, но локацията е на светлинни години по-добре.
Също и не бих бързал да твърдя, че Ман Ли е по-добра локация.
Там съм влизал в извънпиков и в пиков час, ами това си е съответно малък ад и голям ад.
И ако човекът работи в бизнес сградите до Метро, за чий му е да се набива на 9дена път с камили в Ман Ли.

Общи условия

Активация на акаунт