Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 370
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Щом като цените са паднали, чудесно, по-лесно ще си намери на по-ниска цена.

# 646
Като отидеш да говорите/преговаряте, носи си подготвено едномесечно предизвестие в 2 екземпляра, за да подпишете, да не тръгне да ти се крие, като му кажеш да си стяга багажа.
И моите впечатления от обявите са за вдигане на наемите - нещо, което преди 2 години можеше да се наеме за около 600 лв., сега е вече 800-850 лв. За едностаен (гарсониера) или малък 2-стаен (с 1 спалня), без уау обзавеждане.

# 647
на двама колеги им вдигат наема с по 100 лв
студ град, двустаен, от 700 на 800
дружба, двустаен, от 450 на 550
и двата са ново строителство с нови мебели
колегите са украинец и сърбин, с бг гражданство от преди войната

# 648
  • София-в сърцата на моите деца
Имам една панелна гарсониера, прилична на вид, не е луксозна с почти нови уреди.Правила съм ремонт на кухня и коридор.Скоро наемателят ми напусна,че се жени и сега се чудя ,дали да й правя ремонт на банята / с тези цени ужас?/ или да я пусна така на по-нисък наем??Иначе всичко си има, но не е лукс!

# 649
  • София
Имам една панелна гарсониера, прилична на вид, не е луксозна с почти нови уреди.Правила съм ремонт на кухня и коридор.Скоро наемателят ми напусна,че се жени и сега се чудя ,дали да й правя ремонт на банята / с тези цени ужас?/ или да я пусна така на по-нисък наем??Иначе всичко си има, но не е лукс!

Аз бих направил едно генерално излъскване и бих пробвал на малко над средния наем за локацията. Винаги можеш да направиш отстъпка ако видиш, че няма желаещи. Вече претръпнах от сълзливи истории за бедстващи кандидат-наематели и гледам дали мога аз да си напълня хладилника и да си платя сметките с това, което се оформя като доход за поне година напред.

П.П. Както при всеки занаят от сферата на услугите, така и тук клиентите обикновено искат ти да им платиш за това, че са благоволили да се настанят в твоето жилище Joy Joy Joy

Последна редакция: сб, 03 юни 2023, 06:45 от Mунчо

# 650
Зависи от банята - ако е соц - да, ремонтът е задължителен. Ако е на 15-20 години с леко демоде плочки, не би било голям проблем.

# 651
  • Бургас
Най-добре дай снимки на банята, да се произнесем компетентно.
Минимум 5 бона ще идат за основен ремонт на банята, с най-евтините плочки.
Виж за колко ще ги избиеш от наема.

# 652
  • София
Не си струва според мен - една баня вече излиза към 10 хил. лв. средно - скоро приятелка прави ремонт. Дори и 6 хил. да е, това са ти по 1200 лв. на година за 5 години, ако вдигнеш наема със 100 лв. на месец заради по-новата баня. Защото колко би могла да вдигнеш заради една нова баня - хайде 200 лв. на месец макс - тогава ги смятай 2,5 г.

Имам въпрос, понеже сте имали всякакви майстори и ситуации - в жилището, което даваме има някакъв теч явно от банята и избива отвън на стената в коридора от поне 3 години. Правихме ремонт при смяната на наемателите, оправиха стената, преди това викахме човек с уред, каза, че е може би някакво подливане от душ-кабината връзки - оправихме го, казанче на тоалетна прегледа и тръби, доколото може с този уред - нищо друго не видя. Сега пак се е появило това петно влага и вече се чудим какво да правим - мога ли да разбия цяла баня, за да разбера откъде идва. Има ли друг начин да се разбере освен разбиване?

# 653
  • София
Олив, отгоре ли е теча?

Настина снимки на банята трябват, за да се даде съвет.
Понякога, ако има плочки, относително добре наредени, едно префугиране, смяна на аксесоарите и на санитарията дава добър ефект.

# 654
  • София
Не, петното е ниско долу, на 20-30 см макс от пода. В друг апартамент при подобно петно се оказа, че вграденото казанче се е спукало и тече по мъничко - оттам подгизва цялата плоча долу и после тази влага се вдига по стените, но понеже е малко, а съседите отдолу са сложили някаква мазилка, при която не прониква влага при тях и не виждат проблем, много време откарахме, преди да разберем откъде идва. Но там човека с уреда каза, че май е от казанчето.
А тук не вижда откъде идва влагата, според него не е казанчето.

# 655
  • София
При нас се оказа от връзването на меките връзки под мивката.

В гръцката си къща правихме “глобален” ремонт на банята (с къртене до тухла, смяна на тръби  и всичко наново). Излезе ни 1500 евро с труда включително. Стените и пода са сега с гранитогрес имитиращ мрамор.

# 656
  • София
Водата си намира път и е възможно да е отгоре.
Независимо, че петното избива долу. При мен един подобен теч се оказа три етажа нагоре, един сифон подов.
Мога да посъсветвам да се потърси наистина опитен водопроводчик да погледне и понеже знам какво причиняват трайните течове - при мен мухляса банята, спалнята, паркета- не искам да с спомням, но при първа възможност предпочитам да реша проблема генерално. Демек- разбивам, ако не се открие проблема на първо четене.

# 657
При нас термокамерата улови стари фуги, в които влиза вода, понеже са се изронили + теч от сифона. Наемателите бяха ползвали много силни препарати за отпушване и пластмасата на сифона вътре беше корозирала.

# 658
  • София
Аз пък имам такива мокри петна и ронене при поне 5-6 тераси и вътрешната стена около дограмите.
Чудя се откъде се мокри. В някои случаи има горна тераса, примерно 1м, т.е. директно не вали до ръба. Вероятно просмуква и пълзи, но откъде.

Хидроизолация под плочките е задължителна.

# 659
  • София
При нас термокамерата улови стари фуги, в които влиза вода, понеже са се изронили + теч от сифона. Наемателите бяха ползвали много силни препарати за отпушване и пластмасата на сифона вътре беше корозирала.

По-скоро е бил монтиран турски сифон от измислена сплав. Играх го тоя филм миналото лято. Освен това са ми се разпадали и нефелни кранчета за пералня и бойлер, като наводниха целите апартаменти Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт