Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 932
  • 787
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
Има сметка човек да купува скъпи и големи имоти, стига да може да си го позволи. Имаме приятели, голямо семейство, живеят в София в къща под наем вече бая години. Не че не могат да си позволят да купят, могат, ама явно не им е приоритет. Хубава, голяма къща, плащат много висок наем (над 5 000 лв. на месец).

# 406
  • София
Илит, другите апартаменти са южните квартали, но за съжаление под Околовръстното, а там размерът на наема зависи от "пазарния" размер, не от вида и състоянието им. Правим им козметични ремонти, но не и основни като смяна на кухненска мебел или нови бани, защото: 1) наемът е нисък; и 2) наемателите се сменят на 2-3 години.  Мислила съм за "подмяна на портфолиото", но още не мога да се престраша.
...
Наематели за нашия квартал се намират бързо, особено за имоти със собствен двор, ние тъкмо привършвахме ремонта, когато подписахме договора. Посолствата си имат waiting list, отделно големите чужди компании за шефчетата им.

# 407
  • Пловдив
Имам казус. Имам нови кандидат наематели. Попитаха дали ше може да се регистрират на адреса заради детето и градината.
 При положение, че по закон трябва при всяка смяна на местоживеенето да го декларираш, аз мога ли да им откажа настоящ адрес?
 Ако се съглася, напускайки в един момент какво се случва с адресната им регистрация в моя имот?

# 408
Докато не се регистрират на друг адрес, остават на твоя.
Рисково е това с адресната регистрация. Не заради наемодателите, а заради нормативната уредба.
Трябва да отидеш с тях в общината и да подпишеш съгласие да бъдат регистрирани. Щом си се съгласила, след това е много трудно да ги отпишеш служебно.

# 409
  • София
Като напуснат стискаш палци да се регистрират своевременно на друго място. Така отпадат като бройки в твоя имот. Иначе остават вечно там. Имаше и някаква възможност да ги отпишеш чрез кмета, но няма похвалили се с успех.
Тук са писали, че искат допълнителен депозит, който се връща след като покажат следващия адрес. Но ако не го покажат - ако след време се наложи някой от твоето семейство да се регистрира може и да не може. Има ограничение колко души на колко кв. м.
Не знам, сложно е. Аз съм регистрирала момиче в мой имот точно заради детска градина на детето и. Но още си живеят на адреса.

# 410
Аз дотук регистрирам всички, но така се случи просто, а и сме в зелена зона, винетки и т.н.
Сега с украинката е по-сложно, в районното правихме регистрация.
И да, разчиташ, че ще се регистрират и на следващото място.
Масово обаче собствениците отказват, и това е много голям проблем.

# 411
Включете си клауза в договора че трябва да се отпишат от адреса и да ви покажат удостоверения за следващия си настоящ адрес към момента на връщане на депозита.

# 412
Има ограничение колко души на колко кв. м.

От много години ли е тази Наредба?  Аз научих за нея едва миналата година.

Скоро в нашия вход имаше бележка, че всички които живеят във входа ,трябва задължително да се регистрират в домовата книга. За същия вид регистрация ли става въпрос или има нещо допълнително за наемателите?

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 22:21 от mariiva

# 413
  • София
Не, не става дума за домовата книга. Там просто се записват живущите в блока, да се знае кои са.
Адресна регистрация се прави в Общината, за София - районното кметство. Собственика с копие от нотар. акт и желаещия да живее в имота се явяват и попълват разни документи. После  наемателя може да си регистрира детето за детска градина  или за училище. Ако има синя или зелена зона за паркиране може да си регистрира колата и да придобие стикер.

# 414
# 415
Много благодаря, Aisha и teta75 !

# 416
В закона около чл.90 има една процедура по отписване, комисия , после заповед на кмета..но не съм минавала лично през нея, само съм виждала такива заповеди в интертет.
Заради изборите въведоха там това ограничение колко човека на кв.м.могат да се водят....

# 417
Кофтито с даване на постоянен адрес е, ако остане самотна майка и има някаква защита и спре да плаща, че никога няма да можете да я изгоните. Това е хипотетичен казус.
Евентуално екстра депозити и да ви направят пълномощно вие да ги отрегистрирате от адреса по всяко време, ако е възможно. Не съм го изговаряла с адвокат, просто ми дойде на ум.

# 418

Заради изборите въведоха там това ограничение колко човека на кв.м.могат да се водят....

Ох, а аз си мислех, че ги е било грижа хората да не живеят в пренаселени апартаменти ...   ( не можах да намеря засрамен емотикон)

# 419
  • Sofia
Евентуално екстра депозити и да ви направят пълномощно вие да ги отрегистрирате от адреса по всяко време, ако е възможно. Не съм го изговаряла с адвокат, просто ми дойде на ум.
Това е още по-сложно от историята с кмета. Трябва да имаш пълномощно от наемателя, нотариален акт на другото място, пълномощно на собственика на другото място, за да можеш да регистрираш наемателя там.

Общи условия

Активация на акаунт