Майчинството счетоводно - 95

• 45 385
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • В полите на Пирин планина
Plamichka, всички лица на трудов договор са осигурени за майчинство, но има и други основания за осигуряване и не всички внасят суми за фонд ОЗМ.

Здравейте и аз имам един въпрос, който не съм сигурна, че е за тук, но ще пробвам. В майчинство съм, тъкмо започвам втората година, след няколко месеца обаче съпруга ми започва работа в Германия (вероятно постоянна, зависи как потръгне) с детето искаме да го придружим. Какво се случва с моето майчинство след адресна регистрация в чужбина? Не смятам да напускам работа в България, харесвам си я, за една година всичко може да се случи. Ще съм благодарна за всякакви съвети

Основанието да получавате обезщетението не е отпаднало. Няма проблем, че ще бъдете извън страната.

# 136
Здравейте, с близнаци съм и искам да питам, докато съм по майчинство, може ли баща им да ползва  от допълнителния платен двумесечен отпуск ?

# 137
Здравейте, не знам дали е за тук питането, но детето ми е в карантина, заради варицела в яслата. Полага ли ми се болничен за гледане? Според пидиатъра не, понеже не е болно, но как да оправдая отсъствията от работа?Вариант е с отпуска, но това са 3 седмици.

# 138
Би трябвало да може да посещава групата, ако е сред контактните или ако не е трябва от ДГ да му осигурят възможност да посещава алтернативна група.  За болничния споредхмен не може, но не съм сигурна.

[/b]
Здравейте, не знам дали е за тук питането, но детето ми е в карантина, заради варицела в яслата. Полага ли ми се болничен за гледане? Според пидиатъра не, понеже не е болно, но как да оправдая отсъствията от работа?Вариант е с отпуска, но това са 3 седмици.

# 139
Здравейте, с близнаци съм и искам да питам, докато съм по майчинство, може ли баща им да ползва  от допълнителния платен двумесечен отпуск ?

Ето условията за ползване на този вид отпуск: https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/dete-do-8-godishna-vyzrast/

# 140
  • София-Младост
Полага ви се!
НМЕ
Чл. 6. (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.
Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи:
2. за гледане на здрави деца, посещаващи детски заведения, върнати оттам поради наложена карантина на тези заведения или на отделни групи - за срока на карантинния период; болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от директора на детското заведение за наличността и срока на карантината и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група, където няма карантина; служебната бележка се прилага в амбулаторната карта на лицето, което получава отпуска, на което се издава болничен лист за гледане.

# 141
Здравейте! Имам въпрос относно изплащанията на последния болничен след раждане. Периодът е от 08.02 до 09.04. Получих дължимото за февруари. Кога ще получа за март? До сега все получавах плащанията на два пъти, това пак ли ще е на 2 пъти или не. Моите предположения са, че ще ми преведат сумата през април.

# 142
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Имам въпрос относно изплащанията на последния болничен след раждане. Периодът е от 08.02 до 09.04. Получих дължимото за февруари. Кога ще получа за март? До сега все получавах плащанията на два пъти, това пак ли ще е на 2 пъти или не. Моите предположения са, че ще ми преведат сумата през април.
Сумата за март в началото на април.

# 143
  • София, България
Пак съм аз с последен въпрос: а може ли майчинство да бъде прекъснато примерно за месеца-два и после да се продължи отново? Simple Smile

# 144
Пак съм аз с последен въпрос: а може ли майчинство да бъде прекъснато примерно за месеца-два и после да се продължи отново? Simple Smile

Да, няма проблем с подаване на съответните декларации за прекъсване и подновяване.

# 145
Последният ми болничен след раждане е до 25.03, след това почва самото майчинство. Как седят нещата с преводите в случая - на един път или на два пъти? Съответно в "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО" ли ще видя кога работодателя ми е подал декларацията или няма да се вижда?

# 146
Здравейте! Имам останали около 10 дни платен годишен отпуск за 2022 г. Терминът ми е през месец август. Ако бъда 2 години в майчинство, ще мога ли да използвам тези 10 дни след това или ще изгорят, ако не ги използвам тази година?

# 147
Здравейте!
Имам породени деца, като втората година майчинство ми изтича през юли.2023г.
Имам питане относно натрупаната отпуска, която имам право да използвам.
Големият ми син е роден 02.2020г., като аз излязох в болничен в края на 2019г., като имам останали 17дни платен отпуск за тази календарна година.
След приключване на първата ми година майчинство, през 02.2021г., се върнах формално на работа, като пуснах два дни платен отпуск и после излязох в болничен до раждането на втория ми син през 07.2021г..
 Въпросът ми е при това положение отпуската за 2019 и 2020 изгубила ли е давност? Къде мога да проверя колко дни отпуск имам натрупан?

Благодаря!

# 148
  • София-Младост
И на двата въпроса за отпуск, не, не се е загубила.
Колко имате общо, може да ви отговорят в счетоводството.
LasTShaDe
Да, с ПИК се виждс кога е подадена декларацията. Преводите, ще са спрямо подаването, на два пъти, а след това по един път, след изтичане на месеца.

# 149
Здравейте, претърпях операция и от 26.02 до 30.03 съм в болничен, като 26,27 и 28.02 са болнично лечение и след това домашно. Болночният е един, даден ми от лечебното заведение. Реших да проверя с ПИК дали фирмата е подала болничния и ми излиза това по-долу (прикачвам снимка). Предполагам, че пише, че не подлежи на плащане, защото първите 3 дни се плащат от работодател. Но защо не ми излиза нищо за март, а само за февруари? Или това ще се случи след изтичане на този месец?

Общи условия

Активация на акаунт